Fudbal

Iran morao da popusti: Posle 4 decenije, žene MOGU na stadion (ali...)

Izvor mondo.ba

"Ženama mora biti omogućen pristup fudbalskim stadionima u Iranu", poručio je prošle sedmice predsednik Svetske fudbalske federacije, Đani Infantino.

Tribina sa oko 4.600 mesta rezervisana je samo za žene.

Iranke, koje iduće nedelje u Teheranu budu želele da gledaju utakmicu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru između Irana i Kambodže, imaće pravo to i da urade.

Iranski mediji prenose da tribina određena za ljubiteljke fudbala čini pet posto kapaciteta Stadiona "Azadi", na kom će 10. oktobra igrati pomenuta kvalifikaciona utakmica.

SAMO JE HTELA DA GLEDA FUDBAL: IRANKA SE UBILA, JER NIJE SMELA NA STADION!

Ženama u Iranu već je četiri decenije zabranjeno da prisustvuju fudbalskim utakmicama.

Iran je tako popustio pred zahtevom FIFA da se ženama dopusti slobodan ulazak na stadione.

Predsednik Svetske kuće fudbala, Đani Infantino, prošle nedelje je poslao poruku iranskim vlastima, koja je zapravo bila ultimatum.

"Naša pozicija je jasna i čvrsta. Ženama mora biti omogućen pristup fudbalskim stadionima u Iranu. Sada je trenutak da se stvari promene i FIFA očekuje pozitivan razvoj događaja počevši od prvog sledećeg meča reprezentacije Irana kod kuće, a to je u oktobru".

Ministar sporta u Vladi Irana, Masud Soltanifar, poslao je dopis u Cirih u kom je čelnike FIFA obavestio o preduzetim merama.

Na stadionu kapaciteta 90.000 mesta određeni su odvojeni ulazi za navijačice, određena je posebna tribina za njih, čak su i toaleti na tom delu stadiona preuređeni za potrebe lepšeg pola.

Za sada nema nikakve promene u zabrani učestvovanja žena na fudbalskim utakmicama iranske lige.

Slučaj Sahar Hodajari, Iranke koja je bila pritvorena zbog pokušaja da uđe na stadion, a potom podlegla povredama nakon što se zapalila u zatvoru, izazvao je brojne reakcije u svetu i direktno isprovocirao Infantinov zahtev za skidanje zabranje.

Tagovi