Fudbal

Čekajte, simuliranje u šesnaestercu GORE od rasizma?

Izvor mondo.ba

Svakako će se polemisati o izjavi predsednika Olimpijskog komiteta Italije.

Italijani se baš muče da iskorene rasizam sa fudbalskih stadiona.

Pokušavali su i pokušavaju mnogo toga, ali svako malo... nova kontroverza. Ove sezone odigrano je pet kola Serije A, a zabeleženo je isto toliko slučaja rasne netrpeljivosti.

Prvo je na udaru bio Interov novi fudbaler, Romelu Lukaku. Njega su prvo vređali "tifozi" Kaljarija, pa im se potom "pridružio" i TV komentator, Lućano Pasirani, koji je zbog komentara o snazi centarfora "nerazura" i bananama dobio otkaz.

Potom su pristalice Verone vređale vezistu Milana, Franka Kesija, a navijači Atalante iskalili bes na Brazilcu iz Fiorentine, Dalberu.

Bez incidenata nije prošlo ni sinoć na "Rigamontiju", gde su se sastali Breša i Juventus. Navijači plavo-belih skandirali su Miralemu Pjaniću da je "ciganin", pokušavajući da ga dekoncentrišu, ali ih je reprezentativac BiH ućutkao golčinom u 63. minutu za preokret i pobedu šampiona.

Iste uvrede prošle sezone slušao je naš Sergej Milinković-Savić, ali sa tribine na kojoj su se nalazili navijači njegovog kluba, Lacija.

I, dok fudbalska javnost širom Evrope i sveta u neverici čita vesti sa mečeva Serije A, u Italiji ima ljudi na veoma odgovornim pozicijama koji smatraju da rasizam nije najveći problem "kalča", već…

''Oponašanje majmunskih urlika sa namerom da se vređaju tamnoputi fudbaleri je pogređno", rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Italije, Đovani Malago tokom uključenja u program stanice "Radio 24" i dodao:

"Međutim, još je gore kada neko ko zarađuje tri miliona evra godišnje 'zapliva' u šesnaestercu simulirajući prekršaj i onda ushićeno preuzme odgovornost da izvede penal", nadovezao se Malago, što je u delu javnosti shvaćeno i kao pokušaj relativizacije problema sa rasistima među navijačima italijanskih klubova.