Fudbal

Tumbaković odlučio da malo TUMBA: Povratak Gudelja, nema Matića i Jovića

Autor Nikola Janković Izvor mondo.rs

U odnosu na svoj prvi spisak na funkciji selektora A tima Srbije, Ljubiša Tumbaković je sada, za prijateljski meč protiv Paragvaja i kvalifikacionu utakmicu za EP protiv Litvanije, napravio nekoliko promena.

Izvor: MN Press

Da se "odradi" ostatak posla u kvalifikacijama za Evrpsko prvenstvo i da se priprema za baraž.

Utisak sa saopštavanja spiska naših fudbaslera za prijateljsku utakmicu sa Paragvajem 10. oktobra u Kruševcu i "prijateljsku" u kvalifkacijama za Evropsko prvenstvo, 14. oktobra protiv Litvanije u Viljnusu, jeste da niko više u Fudbalskom savezu ne veruje u mogućnost plasmana na završnicu psim kroz baraž za UEFA Ligu nacija.

Obrazlažući imena koja se jesu i nisu pojavila u 24 kolone tabele na memorandumu FSS, Tumbaković je već posle dve utakmice na ovoj poziciji priznao da počinje potraga za adutima za mart.

"Nije da samo Luka Jović nedostaje, nema tu još nekoliko standardnih igrača. Procenili smo da je trenutak da se neki momci rasterete, a da neki dobiju priliku da se nametnu za ono što sledi", izjavio je 67-godišnji Beograđanin.

Naglasio je da je njegova želja bila da pozove veći broj igrača iz Superlige i neke od mladih reprezentativaca, ali da je "rezonovao trenerski i prhvatio da u ovom trenutku 'orlići' igraju takmičarsku bitniju utakmicu".

U odnosu na svoj prvi spisak (28. avgust) za mečeve Srbija - Portugal i Luksemburg - Srbija, Tumbaković je sad napravio nekoliko izmena. U svakoj liniji tima. Nema Luke Jovića, Nemanje Matića, Darka Lazovića...

Upitan da li će odbrana srpskog tima biti stabilnija, čvršća i organizovanija, Tumbaković je, najpre, odgovorio ovako: "Kada budemo imali na raspolaganju mesec i po dana".

Potom se nadovezao na tu misao:

"Ali, to je nemoguće".

Podsetio je najbolji fudbaleri na svetu okupljaju u nacionalnim timovima ponedeljkom, a prve utakmice igraju već u četvrtak ili u petak.

"Rekli smo ranije da smo u procesu selektiranja tima, napravljen je spisak da bismo se što bolje upoznali sa igračima koji nisu bili na prethodnom spisku. Nema Rukavine, Matića, Nastasića, Jovića... Tu su igrači da vidimo koliko možemo da ih eksploatišemo sve do marta", rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare.

Potvrdio da je želeo da pozove štopera Partizana Strahinju Pavlovića, ali da je zbog značaja obaveza mlade reprezentacije Srbije odlučio da ga ostavi kod kolege Nenada Milovanovića.

"Namera je da još jedna grupa iz domaće lige, ali zbog značaja takmičenja mlade poput Pavlovića, koji je zaslužio poziv u A tim, odlučeno da ostane. Samo iz tog razloga".

Upitan je i za izostanak Aleksandra Prijovića.

"Prijović je u prethodnom sazivom igrao. Svaki selektor ima ideju, pratim sve, zadužio je reprezentaciju odnosom i igrama. Trenutno nije na spisku, ali ne znači da neće biti više" .

Cilj je da se da šanse nekolici igrača iz Superlige, sada četvorici Milunoviću, Marku Gobeljiću i Milanu Pavkovu iz Crvene zvezde, a Miletiću iz Partizana.

"Ovo je deo procesa, nastavljamo proces skautiranju. Niko nije siguran, ostalo je još šest meseci. Pratimo Danijela Aleksića, promenio je klub, igra dobro opet u Turskoj i pratićemo ga, isto kao i ostale mlade", zaključio je on.

Evo i promena u odnosu na prethodni spisak.

U srpski tim je vraćen odbrambeni fudbaler Partizana Nemanja Miletić (umesto Uroša Spajića). Nije pozvan Antonio Rukavina, a na njegovo mesto "uskočio" je Nemanja Milunović iz Crvene zvezde. Nema ni Matije Nastasića. Dogodile su se i promene u veznom redu - nisu pozvani Nemanja Matić i Darko Lazović, a vraća se Nemanja Gudelj.

Umesto fudbalera Real Madrida Luke Jovića, Tumbaković je u spisak za mečeve protiv Paragvaja (prijateljska, 10. oktobra u Kruševcu) i za kvalifikacije za EP protiv Litvanije (14. oktobar u Viljnusu), pozvao napadača kiparskog Apoela Andriju Pavlovića (koji već ima 5 nastupa za državni tim).

Mogući problem je povreda fudbalera Napolija Nikole Maksimovića. On je povređen u meču protiv Breše proteklog vikenda i napustio je igru 15-ak minuta pre kraja meča. Ipak, on je na spisku pozvanih fudbalera za navedene utakmice.

SPISAK ZA Paragvaj 10. oktobar (prijateljska - Kruševac); Litvanija 14. oktobar (kvalifikacije za EP - Viljnus).

golmani:

Marko Dmitrović /Eibar/
Predrag Rajković /Rems/
Boris Radunović /Helas Verona/

odbrana:

Nemanja Milunović /Crvena zvezda/
Marko Gobeljić /Crvena zvezda/
Nemanja Miletić /Partizan/
Nikola Milenković /Fiorentina/
Nikola Maksimović /Napoli/
Stefan Mitrović /Strazbur/
Aleksandar Kolarov /Roma/
Filip Mladenović /Legija Gdanjsk/

sredina:

Luka Milivojević /Kristal palas/
Nemanja Maksimović /Hetafe/
Nemanja Gudelj /Sevilja/
Saša Lukić /Torino/
Mijat Gaćinović /Ajntrajt/
Filip Kostić /Ajntraht/
Nemanja Radonjić /Olimpik Marsej/
Dušan Tadić /Ajaks/
Adem Ljajić /Bešiktaš/
Sergej Milinković-Savić /Lacio/

napad:

Aleksandar Mitrović /Fulam/
Andrija Pavlović /Apoel/
Milan Pavkov /Crvena zvezda/

Rezultati:

20. 03. /prijateljska/ Nemačka - Srbija 1:1
25. 03. /kvalifikacije za EP/ Portugali - Srbija 1:1
07. 06. /kvalifikacije za EP/ Ukrajina - Srbija 5:0
10. 06. /kvalifikacije za EP/ Srbija - Ukrajina 4:1
07. 09. /kvalifikacije za EP/ Srbija - Portugal 2:4
10. 09. /kvalifikacije za EP/ Luksemburg - Srbija 1:3

Raspored:

10. 10. /prijateljska/ Srbija - Paragvaj (Kruševac)
14. 10. /kvalifikacije za EP/ Litvanija - Srbija (Viljnus)
14. 11. /kvalifikacije za EP/ Srbija - Luksemburg (Beograd)
16. 11. /kvalifikacije za EP/ Srbija - Ukrajina (Beograd)

TABELA GRUPE B:

1) Ukrajina 13 (5 utakmica)
2) Portugal 8 (4 utakmice)
3) Srbija 7 (5 utakmica)
4) Luksemburg 4 (5 utakmica)
5) Litvanija 1 (5 utakmica)