Fudbal

Premijer liga BIH: Klubovi menjaju trenere kao čarape

Izvor mondo.ba

Za samo 11 kola u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, čak sedam klubova od ukupno 12, promenilo je šefa stručnog štaba, a Široki Brijeg i zenički Čelik čak dva puta.

Kažu da postoje dve vrste trenera u fudbalu - onaj što je dobio i onaj što će dobiti otkaz!

To je tako svuda u svetu, ali u Premijer ligi Bosne i Hercegovine je čini se ta praksa postala gotovo svakodnevna, kao što se menjaju čarape ili donji veš, toliko traju i šefovi struke na terenima te lige.

Poslednji slučaj smene dogodio se na klupi zeničkog Čelika, jer je Marko Babić postao "bivši" nakon samo dva kola i jedne kup utakmice.

Hrvatski stručnjak startovao je pobedom nad Mladosti, a potom je Čelik poražen od drugoligaša Rudara u Kupu BiH, da bi otkaz usledio posle remija sa Slobodom na "Bilinom polju".

Tada je Babić na konferenciji za novinare izjavio da ako je on problem onda Čelik nema problem.

"Nisam došao tu da ostanem. Ako sam ja problem, Čelik nema problema", rekao je Babić, koji je na klupi Zeničana nasledio turskog stratega Hasana Ozera.

Nakon tog meča u Zenici, i Sloboda je ostala bez trenera Mile Lazarevića, koji je zbog loše materijalnog stanja u tuzlanskom klubu takođe "podigao sidro".

Dvostruku smenu trenera, pored Čelika imao je i Široki Brijeg, koji je sezonu počeo sa makedonskim šefom struke Gocom Sedloskim, a posle poraza na "Pecari" od Čelika u prvom kolu ekipu je nastavio da vodi Denis Ćorić. Njega je na klupi Širokobriježana nakon poraza od Tuzle siti (1:3) u osmom kolu prvenstva nasledio Toni Karačić.

U mostarskom Veležu, takođe su menjali trenera ove sezone i to Ibru Rahimića, koji je bio jedan od najzaslužnijih za povratak u elitu. Zbog lošeg starta umesto njega "uskočio" je Feđa Dudić.

Menjalo se i u Zvijezdi 09, pa je mesto Borisa Savića na klupi zauzeo Slavoljub Bubanja, ali najčudniji odlazak dogodio se u Tuzli siti, koji je apsolutni hit šampionata BiH.

Strateg "građana" Milenko Bošnjaković napustio je ekipu iz "ličnih razloga", zamolivši medije da poštuju njegovu privatnost.

Osim rezultata ili finansijskih problema u pojedinim klubovima, moramo da priznamo i da deo odgovornosti za smene trenera snosi i "sedma sila", posebno kolege koje često znaju da budu previše "navijački" nastrojene, pa neretko vrlo subjektivno daju ocene o radu pojedinih stručnjaka.

Zbog toga je Husref Musemić, trener Sarajeva, osvajača "duple krune" nakon poslednjeg kola izjavio da su "mnogi tvrdili da se klub sa Košev" raspada, a evo mi smo prvi ili drugi".

Još četiri ekipe osim "bordo" kluba nisu menjale trenere u Premijer lige BiH, a to su: Željezničar (Amar Osim), Borac (Branislav Krunić), Zrinjski (Hari Vukas) i Radnik (Mladen Žižović).

Upravo je Žižović iz semberskog kluba trenutno "najdugovečniji" trener s obzirom na to da vodi klub iz Bijeljine od 10. maja 2017. godine, a odmah iza je Musemić, koji je preuzeo Sarajevo 27. avgusta 2017. godine.