Fudbal

Superliga u brojkama: Derbi Vojvodine, Zvezdinih 9:1 i Partizanov dužnik

Izvor mondo.rs

Od petka do nedelje se igra 11. kolo srpskog šampionata, a mi vas upoznajemo sa zanimljivim činjenicama za svaki od osam mečeva pred nama.

Izvor: MN Press

Superliga Srbije je već prešla svoju prvu četvrtinu i sada se stvari polako zahuktavaju. Posle nepotpunih 10 kola, pet timova je u vrhu tabele na samo dva boda razmaka, dok je slična situacija i u donjem "domu".

Očekuje nas osam utakmica tokom tri dana, a derbi kola je na programu već u petak od 18.00 časova.

Derbi Vojvodine: "Stara dama" dočekuje Spartak, petak 18.00, Arenasport 1

Okršaj Vojvodine i Spartaka sa razlogom zaslužuje epitet vojvođanskog derbija, a dva tima će se sastati po 24. put u Superligi u poslednjih 10 godina.

Poslednja tri susreta na "Karađorđu" su se završila u korist gostiju iz Subotice, uključujući i 0:5 iz avgusta 2017. godine. Ipak, u prethodna 23 međusobna okršaja, Vojvodina je bolja sa 13 pobeda, četiri puta je bilo nerešeno, a Spartak je slavio u šest navrata.

Gol-razlika u tom periodu je bila 32:25 za crveno-bele.

Javor "ne ljulja" na strani: Čukarički – Javor Matis, subota 18.00

Izvor: Nebojsa Parausic/© MN press, all rights reserved

Čukarički je odlično startovao sezonu, sa sedam pobeda u devet mečeva. Od toga, čak pet puta su slavili po 1:0, što im neće mnogo smetati ako učine i po šesti put u subotu uveče.

Ipak, Javor je taj koji u Beograd dolazi "žedan" bodova.

Ivanjičani od početka 2018. godine imaju samo DVE pobede na gostovanjima u Superligi. Savladali su Zemun (0:2) i Mačvu (1:2) u proleće 2018. godine.

Od tada čekaju na svi tri boda, a zahuktali Čukarički će biti ozbiljan izazov za prekidanje negativnog niza.

Golovi kao lek: Mačva – Radnički Niš, subota 18.00

Nijedan tim ove sezone nije postigao manje golova od Mačve. "Fenjeraš" je samo šest puta tresao mreže protivnika, a zanimljivo je da nijedan njihov igrač nije postigao više od jednog pogotka.

U Šabac dolazi Radnički, koji će posle ubedljivog poraza u Nišu od Partizana želeti da se iskupi svojim navijačima.

Nišlije su već četiri puta položile oružje i potrebno im je da što pre uhvate priključak sa timovima koji se nalaze na pozicijama koje vode u Evropu.

"Građevinari" traže gol: Rad – Proleter, subota 18.00

Pobeda nikako ne može da stigne na Banjicu dovoljno brzo. Dugo je čekaju igrači Rada i u klubu se sigurno nadaju da će ona doći baš protiv Proletera.

Razlog je jasan - Rad je u seriji od pet uzastopnih poraza, a na tim mečevima postigli su samo dva gola. Oba su stigla protiv Čukaričkog, u porazu 2:3, a od tada je prošlo već više od mesec dana (28. avgust).

Proleter, sa druge strane, želi treću pobedu u nizu.

Produžiti san u Surdulici: Radnik – TSC Bačka Topola, subota 18.00

U Bačkoj Topoli su snovi i dalje java. TSC je na čelu Superlige i posle 10 odigranih mečeva, a da tako ostane i posle ovog vikenda, moraće da se pobrinu u Surdulici.

Na gostovanje Radniku idu kao neporaženi lider, a do ovog petka su na prvom mestu proveli tačno 33 dana. Jedino je Vojvodina ove sezone provela više dana na čelu tabele – 37.

Prvi put u Superligi: Inđija – Mladost Lučani, nedelja 15.00

Izvor: Nebojsa Parausic/© MN press, all rights reserved

Nedeljni program Superlige otvoriće okršaj Inđije i Mladosti iz Lučana, a zanimljivo je da se dva tima nikada nisu sastala u najvišem rangu!

Dva tima su poslednji put odmerili snage 22. marta 2014, kada je u Inđiji bilo 2:1 za domaće. Od osamostaljenja Srbije 2006. godine, odigrali su 12 međusobnih mečeva, ali uvek u Prvoj ligi Srbije.

Ko dobija prvi superligaški okršaj?

Fudbalski "praznici" u Kruševcu: Napredak – Crvena zvezda, nedelja 16.00, Arenasport 1

Kruševac pred sobom ima baš zanimljivu sedmicu. Prvo će u grad doći Crvena zvezda, a onda četiri dana kasnije i reprezentacija Srbije.

Ipak, šampion dolazi u raspoloženju posle pobede u Ligi šampiona, a zanimljivo je da je najubedljivija pobeda crveno-belih nad Kruševljanima ona iz juna 2001. godine.

Tada je bilo 9:1 za Crvenu zvezdu, doduše u Beogradu. Bilo je to u 32. kolu Prve savezne lige u sezoni 2000/01. Strelci za Zvezdu bili su Pjanović, Lalatović, Drulić, Lerinc (2), Jelić (2), Aćimović i Mirković. Vučković je bio jedini strelac za Napredak.

Crno-beli oprezni protiv "zmajeva": Partizan – Voždovac, nedelja 18.00, Arenasport 1

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Partizan je slavio u Ligi Evrope protiv Astane u Kazahstanu u i briljantnoj formi dočekuju Voždovac. Ostvarili su pet pobeda i remi u prethodnih šest utakmica, slavili u derbiju i Nišu, pa će "zmajevi" imati težak zadatak pred sobom.

Međutim, u poslednjih pet međusobnih mečeva Voždovac je taj koji ima tri pobede. Ipak, crno-beli će želeti da ponove meč iz prošle sezone, kada su baš u Humskoj protiv svog narednog protivnika slavili 4:0.

PAROVI 11. KOLA

petak

Vojvodina - Spartak 18.00 (Arenasport 1)
/Nenad Minaković/

subota

Čukarički - Javor 18.00
/Zoran Široki/

Mačva - Radnički 18.00
/Lazar Lukić/

Rad - Proleter 18.00
/Danilo Grujić/

Radnik - Bačka Topola 18.00
/Novica Anđelovski/

nedelja

Inđija - Mladost 15.00
/Jovan Šegrt/

Napredak - Crvena zvezda 16.00 (Arenasport 1)
/Bojan Nikolić/

Partizan - Voždovac 18.00 (Arenasport 1)
/Momčilo Marković/

Tabela: Bačka Topola 24, Crvena zvezda (-1) 24, Partizan (-1) 23, Vojvodina 22, Čukarički (-1) 22, Radnički 16, Voždovac 14, Spartak 12, Napredak 11, Proleter 11, Javor 9, Mladost 9, Radnik (-1) 8, Inđija 7, Rad 6, Mačva 3.