Fudbal

Da li je Liverpul ŠPIJUNIRAO Mančester siti? Engleski savez traži odgovor

Izvor mondo.rs

Slučaj iz 2013. je "reaktiviran". Dva kluba su se tada dogovorila, ali Fudbalska asocijacija sada ponovo pokreće slučaj.

"Skaut 7 sistem", softver koji pomaže stručnim štabovima da saznaju sve o određenim timovima, podrazumeva se u Premijer ligi kao važan alat među stručnim štabovima.

Pre šest godina, u Mančester sitiju su navodno bili iznenađeni kada su saznali da je njihov nalog na tom softveru nekoliko puta korišćen tako što su se "logovali" zaposleni u Liverpulu.

Da ne bi izbio veliki skandal, klub sa Enfilda je 2013. godine navodno uplatio milion funti na račun "građana", čime su ostvarili dogovoreno u poverljivom sporazumu dve strane.

Ovih dana, Fudbalska asocijacija Engleske zainteresovana je za taj slučaj i poslala je Sitiju zvanični zahtev za informacije o navodnom "hakovanju" velikog rivala.

Portal "Liverpul Eho" objavio je da nadležni ne tretiraju ovaj proces kao "istragu", već kao prikupljanje informacija.

Učešće Fudbalske asocijacije može da bude značajno, jer u svojim pravilima propisuje "da bi učesnici takmičenja trebalo da se sve vreme ponašaju u skladu sa interesom igre. Oni ne bi trebalo da urade bilo šta što je nedozvoljeno i što dovodi igru na loš glas".

To pravilo se odnosi na "sva takmičenja, klubove, klupske predstavnike, kao i na igrače".

Prema pisanju londonskog "Tajmsa" iz 2013. godine, Citi je podneo žalbu zbog neovlašćenog korišćenja svog naloga na softveru za skautiranje. Takođe, list je objavio da Premijer liga nije bila obaveštena o dogovoru dva tima kojim su rešili tu situaciju.

Šta će sada preuzeti Fudbalska asocijacija (FA)?

"Ako Siti podnese sve detalje slučaja nadležnima, oni će možda zatražiti informacije i od Liverpula. Posle toga, FA će odlučiti da li će biti potrebe za disciplinskim postupkom" objavio je "Eho".