Fudbal

Javite navijačima Liverpula: Traore uništio Siti u sred Mančestera!

Izvor mondo.rs

Igrač koji je na 72 utakmice u Premijer ligi postigao jedan, danas je dao DVA gola na "Etihadu" iz dva sprinta, dva bega i dva šuta.

Adama Traore postigao je jedan gol na 72 utakmice u Premijer ligi nastupajući za Aston Vilu, Midlsbro i Vulverhempton.

Danas, dao je dva...

...na "Etihadu", domu nepobedivog sastava menadžera Pepa Gvardiole.

Uradio je to iz dva udarca na kraju dva neuhvatljiva sprinta u 80. i 94. minutu utakmice 8. kola Premijer lige posle koje perfektni Liverpul ima osam bodova prednosti nad najvećim rivalom za titulu:

Mančester siti - Vulverhempton 0:2 (0:0)!


Vidno uznemiren načinom na koji su se "vukovi" Espirita Santa organizovano i hladnokrvno branili na stadionu sa kog su prošle sezone ispraćeni sa tri lopte u mreži, Gvardiola je još na poluvremenu napravio prvu izmenu kada je Kajla Vokera ostavio u svlačionici i na bok poslao Oleksandra Zinčenka.

Uveliko sa 76 odsto lopte u nogama, "građani" su vremenom postajali samo jaloviji u napadima prema golu Ruija Patrisija, koji je lako krotio pokušaje Serhija Aguera, Rahima Sterlinga, Davida Silve i Rijada Mahreza, pa je u 60. minutu napravio i drugu izmenu i izlaz potražio u svežem Bernardu Silvi.

Upravo je Portugalac imao najbolju šansu za gol na utakmici, ali je u 76. minutu iz odlične pozicije tukao pravo u saigrača, od kojeg se lopta odbila u gol-aut i tako omogućila Špancu da napravi i treću izmenu - ali prvu koja je dovela do konkretnih rokada na terenu.

Umornog plejmejkera Silvu zamenio je napadač Gabrijel Žezus, koji je hitro otrčao "gore" i pridružio se "Kunu" u špicu.


Nekoliko napada kasnije, Ilkaj Gundogan kao centralni vezni igrač nije uspeo u dva uzastopna pokušaja da proturi loptu do navale, drugi slabašan pas "vukovi" su zadržali u posedu i izbacili Raula Himeneza i Traorea u kontru dok su pred njima bili samo Nikolas Otamendi i Fernandinjo.

Dugonogi Meksikanac je prvo driblingom oborio Otamendija na zadnjicu, pa pored neodlučnog Fernandinja odigrao u prostor za Španca, a polaznik Barsine škole fudbala postigao najvažniji gol u karijeri. Ederson je izašao da skrati ugao, ali je Traore rutinski plasirao loptu pored njega i otrčao na proslavu prvenca u crno-narandžastom dresu sa dve hiljada "putujućih" navijača.

Fudbaleri Sitija, iako im se u pogledu prepoznavala panika, hrabrili su se i pozivali na opšti juriš, svesni da imaju kvaliteta da postignu i tri gola za deset minuta i nadoknadu, ali su Himenez i Traore ponovili gotovo identičnu akciju završenu udarcem u isti ugao pored ponovo nemoćnog Edersona.


Za to vreme u Londonu, "tobdžije" su se radovale minimalnoj, ali važnoj pobedi nad - za njih - tradicionalno neugodnim Bornmutom.

Prvenac u dresu Arsenala vredan tri boda protiv rivala za izlazak u Evropu postigao je novajlija iz Čelsija, David Luiz.

Arsenal - Bornmut 1:0 (1:0).

Brazilac je bio najviši u skoku posle kornera koji je u 9. minutu igre na "Emirejtsu" izveo Nikola Pepe i udarcem glavom postigao prvi pogodak u crveno-belom, posle 18 postignutih u dva navrata u plavom dresu gradskog rivala.

Luiz je postigao i osam golova za Pari sen Žermen, šest za Benfiku i tri za reprezentaciju Brazila.


Jugo-zapadno od prestonice, Čelsi je nastavio da se oporavlja od vezanih poraza od Valensije u Ligi šampiona i Liverpula u prvenstvu.

Četvrtu u nizu, a drugu u borbama za bodove, momci Frenka Lamparda ostvarili su na "Sent Merizu" čije su mreže redom tresli Tami Ejbraham u 17, Mejson Maunt u 24, Ngolo Kante u 40. i, za kraj, povratnik u klub sa pozajmice, Miči Batšuaj u 89. minutu susreta.

Sautempton - Čelsi 1:4 (1:3).

Navijači "svetaca" nadali su se da će gol Danija Ingsa u 30. minutu za povratak na gol zaostatka možda dovesti i do osvajanja boda posle vezanih poraza od Bornmuta kod kuće i Totenhema na strani, ali su "plavci" do poluvremena ponovo pobegli prvim golom Kantea ove sezone, a onda u finišu četvrtu pobedu u ligi učinili još efektnijom.

Rezultati 8. kola:

subota

Brajton – Totenhem 3:0 (2:0)
/Mopaj 3, Konoli 32, 65/

Barnli – Everton 1:0 (0:0)
/Hendrik 72/

Liverpul – Lester 2:1 (1:0)
/Mane 40, Milner 90+5 - Medison 80/

Norič – Aston Vila 1:5 (0:2)
/Drmić 88 - Vesli 14, 30, Griliš 49, Hurihejn 61, Luiz 83/

Votford – Šefild junajted 0:0

Vest Hem – Kristal Palas 1:2 (0:0)
/Aler 54 - Van Anholt pen 63, Aju 87/

nedelja

Arsenal - Bornmut 1:0 (1:0)
/Luiz 9/

Mančester siti - Vulverhempton 0:2 (0:0)
/Traore 80, 90+4/

Sautempton - Čelsi 1:4 (1,:3)
/Ings 30 - Ejbraham 17, Maunt 24, Kante 40, Batšuai 89/

Njukasl - Mančester junajted 1:0 (0:0)
/Longstaf 72'/

Tabela: Liverpul 24, Siti 16, Arsenal 15 Lester 14, Čelsi 14, Kristal Palas 14, Vest Hem 12, Barnli 12, Totenhem 11, Bornmut 11, Vulverhempton 10, Junajted 9, Brajton 9, Šefild junajted 9, Aston Vila 8, Njukasl 8, Sautempton 7, Everton 7, Norič 6, Votford 2.