Fudbal

Učitelj i roditelji na zajedničkom zadatku: Ovi klinci su PONOS Niša!

Autor Jovan Terzić

O rasadniku fudbalskih talenata sa juga Srbije za MONDO je govorio Srđan Ristić, učitelj u Nišu i jedan od osnivača FK Filip Filipović.

Već 21 godinu veliki broj mališana iz Niša prve fudbalske korake uči u FK "Filip Filipović", klubu koji je učitelj Srđan Ristić osnovao zajedno sa roditeljima svojih đaka u sklopu istoimene Osnovne škole, nedavno preimenovane u "Dušan Radović".

"Trenutno u klubu imamo 80 dece, odnosno timove u pet različitih generacija", kaže Ristić na početku razgovora za MONDO.

"Od prvog dana radimo po istom planu i programu, koji funkcioniše na stručnim pedagoškim principima i želji da deca zavole fudbal. Naši treninzi bazirani su na radu sa loptom, kako bi deca razvijala motoričke sposobnosti", objašnjava prosvetni radnik, ali i trener sa diplomom UEFA C licence.

Pored Ristića, sa mališanima radi i Nikola Vukadinović, vlasnik UEFA B licence.

O kvalitetu njihovog rada najbolje govore rezultati.

"Filip Filipović" je matični klub srpskih internacionalaca, od kojih su neki igrali za Crvenu zvezdu, Partizan, pa čak i za reprezentaciju Srbije. Reč je o Aleksandru Pešiću, Nikoli Stojiljkoviću, Lazaru Ćirkoviću, Urošu Vitasu, Radetu Dugaliću, Urošu Nikoliću, braći Ilić (Luka i Ivan)...

Danas su tu neki drugi talenti.

"Učestvovali smo nedavno na turniru u bugarskoj Dupnici i sve tri generacije osvojile su prvo mesto bez ijednog poraza! Posebno je dominantna bila ekipa 2011. godišta, ali je najviše uzbuđenja viđeno u finalu 2010. godišta. Trebalo je čak 17 penal-serija da bi konačno pobedili protivnike iz Blagoevgrada".

Klinci Niš
Izvor: YouTube/nesamonopol


Dečaci se u FK "Filip Filipović" zadržavaju do petog-šestog razreda osnovne škole (12-13 godine), kada odlaze u niški Radnički i okolne klubove koji imaju starije kategorije. Neki čak odu i put Beograda...

"Trenutno su u Crvenoj zvezdi trojica igrača poniklih kod nas: Uroš Kitanović i Veljko Mitić igraju za 2004. godište, a Mateja Bubanj, koji je i reprezentativac, za 2005. Imamo i Ognjena Ristića, 2008. godište, koji trenira sa nama, ali često igra za Partizan na turnirima", otkriva nam Srđan Ristić.

Kakva atmosfera vlada u ovom klubu pokazuje i to što pomenuti igrači koji su već ostvarili zapažene fudbalske karijere nisu zaboravili gde su počeli.


"Često nam bivši igrači svrate u posetu, donose nam dresove na poklon... Posebno Pešić čija je kuća u komšiluku".

U rad kluba uključeni su i roditelji.

"Baš na taj turnir u Bugarskoj roditelji su vozili decu svojim automobilima. Iskoristili su i oni to što je blizu da odu na izlet i svi zajedno se druže. Inače nam Grad Niš i Opština Medijana pomažu kada je potrebno oko prevoza. Uglavnom je to kada idemo u Beograd ili negde na sever zemlje", objašnjava Ristić, čija se energija ne smanjuje i posle 20 godina vođenja ovog kluba.

Svojim primerom trudi se da podstakne i promoviše sport kod dece, što je za svaku pohvalu.