Fudbal

Klop je našao čoveka koji će ISPRAVITI nepravdu: Adam utišao Mančester!

Izvor mondo.rs

Suočen sa porazom na "Teatru noćnih mora", menadžer "redsa" napravio je tri korekcije u drugom poluvremenu i pogodio.

Na mestu na kom su prošle sezone izgubio titulu kukavičkim nastupom protiv desetorice fudbalera najvećeg rivala, fudbaleri Liverpula srljali su u prvi poraz posle osam startnih pobeda ove sezone u Premijer ligi dobrih sat vremena.

Pa i više...

Svestan situacije, Jirgen Klop napravio je tri korekcije tokom drugog poluvremena pred 73.737 navijača na "Teatru noćnih mora" - i dalje jedinom stadionu u Engleskoj na kom nije pobedio - i pronašao čoveka koji će mu doneti bod pred povratak na Mersisajd.

Prvim golom u Premijer ligi posle dve i po godine, Adam Lalana postavio je konačnih: Mančester junajted - Liverpul 1:1 (1:0) u najvećoj utakmici engleskog fudbala i ispravio nepravdu iz prvog poluvremena u kom su "đavoli" uz pomoć sudije Martina Etkinsona i njegovih kolega iz VAR sobe stigli do vođstva preko Markusa Rašforda.

Igrao se 36. minut kada je domaćin poveo posle prodora i centaršuta izvrsnog Danijela Džejmsa, a 85. kada je gost izjednačio na asistenciju neumornog Endrjua Robertsona - mada nikako ne bi smeo da prođe neopaženo potez Roberta Firmina, koji je loptu sa levog krila "preskočio" tako da je zaludeo kompletnu odbranu Junajteda.

U preostalih devet minuta, sabijen u svoj šesnaesterac, sastav uzdrmanog Olea Gunara Solskjera imao je dosta sreće da ne doživi šokantan poraz i sklizne u borbu za opstanak. Prvo je Trent Aleksander-Arnold pokušao "drop kikom" sa ivice šesnaesterca, a onda još jedan Klopov "džoker", Aleks Okslejd-Čemberlejn "tukao" levicom iz sve snage i poslao loptu "tik" pored stative.

Liverpul nema pobedu na "Old trafordu" od 16. marta 2014. kada je rezultat bio 0:3. To je jedina pobeda "redsa" na stadionu najvećeg rivala od 14. marta 2009. kada je bilo 1:4.

Mančester junajted - Liverpul u ligi: 68-49-56

Do Klopovih izmena, a sve je počelo ulaskom popularnog "Oksa" u 60. umesto Divoka Origija, nastavljeno izlaskom ponovo nemoćnog kapitena Džordana Hendersona u 71, kada je šansu dobio Lalana i kompletirano zamenom Nabi Keita za Đorđinija Vajnalduma u 82. minutu, neprepoznatljivo pasivni Liverpul imao je bukvalno jednu šansu za gol.

Promenom formacije u 4-4-2, sa pojačanim veznim redom i "puštanjem" Robertsona i Aleksander-Arnolda u lagodnije akcije po bokovima, "redsi" su počeli da melju odlučnu i hrabru postavu Olea Gunara Solskjera, koji je večeras imao priliku da okrene stvari u svoju korist, ali nije prepoznao u kom smeru njegov kolega iz Nemačke menja tok utakmice.

Norvežanin je zakasnio sa izmenama i potom bio svedok grčevite borbe domaćih, u kojoj je od tri boda sačuvan jedan.

PRVO POLUVREME: JEDAN PONIŠTEN, JEDAN NEPONIŠTEN GOL I ZICER FIRMINA

Mančester junajted: De Hea - Lindelof, Megvajer, Roho - Van-Bisaka, Mektomini, Fred, Jang - Pereira (od 94. Vilijams), Rašford (od 84. Marsijal), Džejms.

Liverpul: Alison - Aleksander-Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson - Henderson (od 71. Lalana), Fabinjo, Vajnaldum (od 82. Keita) - Mane, Firmino, Origi (od 60. Okslejd-Čemberlejn).

Čemu služi tehnologija, kada ni Etkinson sa nekoliko metara, ni njegove kolege u kontrolnoj sobi, nisu želele da vide čist faul koji je prethodio golu Junajteda na "Old trafordu"?

Svima na stadionu i kraj malih ekrana bilo je jasno da je Viktor Lindelof u 36. minutu faulirao Origija na sredini terena - i to bez želje da startuje na loptu, već na nogu napadača Liverpula - ali je sudija Etkinson pokazao da se igra nastavi, iako je bio udaljen svega šest-sedam metara.

Šansu kakva se ne propušta domaći su iskoristili samo desetak sekundi kasnije.

Hitri Džejms pretrčao je nebranjenu polovinu terena i centrirao sa desne strane, a Rašford natrčao u punom sprintu na idealnu loptu najboljeg igrača ekipe ove sezone - 1:0, ni iz čega.


Bio je to četvrti prvenstveni pogodak Junajtedove "desetke", s tim da je Rašford dva gola dao u 1. kolu i pobedi nad Čelsijem od 4:0, a onda jedan u narednih sedam rundi.

"Redsi" su momentalno pritrčali Etkinsonu i tražili objašnjenje, posle duge rasprave 48-godišnji arbitar iz Jorkšira na kraju je konsultovao VAR sobu, prikazan je i usporeni snimak Lindelofovog starta na Belgijanca, ali... pogodak nije poništen.

Gol Liverpula jeste poništen u 44. minutu, kada je Etkinson takođe konsultovao pomoćnike iz VAR sobe i prihvatio sugestiju da Sadio Mane jeste rukom primirio dugu loptu sa polovine terena, pre nego što je izbacio Lindelofa iz igre i šutirao "ispod" Davida De Hee za izjednačenje.

To nije bila najbolja šansa lidera na tabeli u prvom poluvremenu, već ona iz 34. minuta, kada je Mane - koji danas igra desno umesto povređenog Mohameda Salaha - fantastično odigrao u sredinu za Roberta Firmina, a Brazilac iz prve tukao traljavo i po zemlji, pravo u povratnika na gol Junajteda.

Na gol crtu se vratio i De Hein kolega Alison Beker, koji je povredio zadnju ložu u prvoj utakmici sezone i propustio naredna dva meseca.

Pročitajte sve rezultate, strelce i tabelu Premijer lige.

Tabela: Liverpul 25, Mančester siti 19, Lester 17, Čelsi 17, Arsenal (-1) 15, Kristal Palas 14, Barnli 12, Vest Hem 12, Totenhem 12, Bornmut 12, Vulvs 11, Aston Vila 11, Everton 10, Mančester junajted 10, Šefild junajted (-1) 9, Brajton 9, Njukasl 8, Sautempton 8, Norič 7, Votford 4.