Fudbal

Hasan polje videlo fudbalsku istoriju, sada se čeka PELEOV poziv!

Autor Goran Arbutina Izvor mondo.ba

Adnan Salkić ušao u istoriju bh, ali i svetskog fudbala postigavši 11 golova u JEDNOJ utakmici. O svom podvigu pričao je za MONDO.

Izvor: MONDO/Facebook FK Seona

Proteklog vikenda u Drugoj ligi "Sever" u Federaciji Bosne i Hercegovine odigrana je utakmica koja će ostati upisana u fudbalskoj istoriji.

Klub Seona iz Hasan polja na svom terenu savladao je FK Čelić rezultatom 11:0, što i nije toliko čudno s obzirom da se radi o duelu lidera i "fenjeraša", ali jeste činjenica da je svih 11 golova postigao isti igrač! 

Napadač Seone, Adnan Salkić, dao je prvi gol već u trećem minutu i nastavio da "rešeta" mrežu protivnika sve do 86, kada je postigao 11. gol.

Salkić se tako upisao u istoriju fudbala BIH, a njegov uspeh jedan je od najvećih golgeterskih učinaka i u svetskom fudbalu.

Zvanično, rekord sa najviše pogodaka na jednom fudbalskom meču, čak 16, dele Stefan Saniso koji je to učinio u duelu francuskog kupa 1942. godine između Rasinga Abri Asturisa i Panajotis Pontikos koji je bio strelac 16 puta u pobedi Olimposa nad SEK-om 24:3, na meču kiparske treće lige.

Kada je u pitanu reprezentativni fudbal, rekord drži Australijanac Arči Tompson koji je postigao 13 golova za reprezentaciju Australije protiv Američke Samoe. Tompson međutim nije postigao sve golove na toj utakmici, pošto su "kenguri“ slavili rezultatom 31:0.

 Salkić u razgovoru za MONDO kaže da nije znao za ovaj podatak i da nije ganjao rekorde.

 "Da sam znao za te rekorde, možda smo mogli da se još potrudimo pa da zabijem još neki gol", našalio se Salkić na početku razgovora za MONDO, a onda se osvrnuo na istorijski meč.

"Bilo je zadovoljstvo igrati tu utakmicu sa 11 postignutih golova. To sam uspeo uz pomoć svojih saigrača. Nismo mi tu nešto igrali za mene, jednostavno krenulo me, počeo sam da dajem golove, a onda je sve išlo nekako spontano", objašnjava Salkić.

Prvi, drugi, treći, četvrti... I tako do 11.

"Kasnije sam se zabrojao, nisam više ni znao koliko sam dao golova, ali bilo je drugih koji su brojali, a moje je bilo da dajem golove“, kaže 33-godišnji napadač Seone koji proživljava drugu fudbalsku mladost.

"Uživam u ovom trenutku pred kraj karijere“, dodao je on.

Prema dostupnim podacima koji obuhvataju najviši rang takmičenja u svetskim ligama i takmičenjima profesionalnih fudbalera, samo još jedan fudbaler, Džon Petri iz Arbrouta postigao je 13 golova na utakmici škotskog kupa protiv Bon Akorda koju je njegov tim dobio 36:0.

Salkić je, međutim, pretekao Dada Maravilju iz Resifea koji je 1976. godine dao deset golova u pobedi 14:0.

Zanimljivo, napadač federalnog drugoligaša nadmašio je i slavnog brazilskog fudbalera Pelea.

Njegov Santos je 21. aprila 1964. godine savladao Botafogo istim rezultatom kao Seona goste iz Čelića – 11:0, a Pele je tada postigao "samo“ osam golova.

"Nadam se da će me Pele zvati da mi čestita“, našalio se Salkić kada smo ga zamolili za komentar.

Salkićev rekord od 11 postignutih golova zasenio je nekoliko rekorda u evropskim ligama.

Tako je on ispred Fernanda Pejrotea koji drži rekord u portugalskoj ligi sa devet golova (pobeda 14:0), Džimija Mekgrorija, najboljeg strelca škotske lige sa osam golova (pobeda 9:0), Agustina Sauta Arane i Lasla Kubale koji su rekorderi španskog prvenstva sa sedam golova na jednoj utakmici (12:1, 9:0), te rekordera holandskog prvenstva Alfonsa Alveša, koji je postigao sedam golova u pobedi Hernvena 9:0.

Jedini rekorder koji je istovremeno postigao sve golove na utakmici je Ted Drejk, fudbaler Arsenala koji je 1935. godine dao sedam golova u pobedi 7:1 nad Aston Vilom i tako ostao upisan u istoriju engleskog fudbala.