Fudbal

Legenda srpskog fudbala na čelu žirija za naj sportistu Republike Srpske

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Bivši kapiten ''orlova'' bez razmišljanja je prihvatio poziv

Izvor: MN Press

Dejan Stanković, proslavljeni srpski fudbaler, biće predsednik Žirija za izbor najboljeg sportiste Republike Srpske, koji će krajem kalendarske godine po jubilarni, 65. put, biti održan u organizaciji dnevnog lista ''Glas Srpske''.

Prema pisanju tok dnevnog lista, bivši fudbaler Crvene zvezde, Lacija i Intera "iz prve" je prihvatio poziv iz ove redakcije da se prihvati uloge u kojoj se do sada nije oprobao.

"Velika mi je čast što su ljudi iz 'Glasa Srpske' baš mene odabrali da budem predsednik stručnog žirija. Nadam se da ću se dobro snaći u ovoj ulozi i da ćemo odabrati najboljeg kandidata", preneo je banjalučki list Stankovićeve reči.

Dejan Stanković je rođen 11. septembra 1978. godine, a pre dolaska u Crvenu zvezdu 1992. godine, bio je član mlađih selekcija Radničkog iz Nove Pazove i Teleoptika.

Seniorskom timu crveno-belih pristupio je u leto 1994. godine i zadržao se četiri godine, kad je odlučio da se preseli u tabor Lacija, čiji dres je nosio do početka 2004. godine. Posle toga je zadužio opremu Intera, u kojem je  2013. završio igračku karijeru.

Sa Crvenom zvezdom je već u prvoj seniorskoj sezoni (1994/95) osvojio duplu krunu, i još dva trofeja Kupa. Sa rimskim ''nebeskoplavima'' je došao do šest trofeja, a u sezoni 1999/2000. sa navijačima ovog kluba slavio je osvajanje Skudeta i kup-takmičenja. Osvojio je i dva Superkupa Italije, kao i dva evro trofeja - Kup pobjednika kupova i Superkup, oba 1999. godine.

Kao član Intera ima pet titula, uz po četiri Kupa i Superkupa Italije, dok je po jednom dolazio do kraja u Ligi šampiona i Svetskog klupskog prvenstva (2010. godine), a iste godine je sa saigračima podigao trofej namenjen pobedniku Superkupa Evrope.

U dresu reprezentacije Srbije odigrao je 103 utakmice, zahvaljujući čemu se nalazi na drugom mestu vječne liste, iza Branislava Ivanovića (105). Učestvovao je na tri Mundijala (1998, 2006. i 2010) i Evropskom šampionatu 2000. godine.