Fudbal

"Maksimir" blizu RUŠENJA: Dinamo i grad Zagreb dogovorili izgradnju NOVOG

Izvor mondo.rs

Stadion "modrih" uskoro odlazi u istoriju, a novi će se graditi na njegovom mestu

Izvor: MN Press

Prošlo je 107 godina otkako je stadion "Maksimir" otvoren, a sada je postalo jasno da će i njemu doći kraj.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sastao se sa predstavnicima Dinama i postignut je dogovor da o izgradnji novog stadiona "Maksimir".

Kako prenosi "Hina", zaključeno je da se prostor stadiona sagledava kao kompleksna celina kroz urbanistički konkurs, koji će rešiti pitanje stadiona sa pomoćnim terenima, atletskim stadionom i drugom odgovarajućom infrastrukturom.

U saopštenju se navodi da je dogovoreno da će Dinamo na svojoj Skupštini doneti konačnu odluku sa jasnim smernicama definisanim standardima FIFA i UEFA za izgradnju novog stadiona na mestu današnjeg.

Taj novi stadion, na mestu trenutnog, gradio bi se u partnerskom odnosu Grada Zagreba i NK Dinamo.

"Nakon odluke Skupštine Dinama može se krenuti u dalje korake vezano za realizaciju ovoga istorijskog projekta veoma važnoga za Dinamo - ikonu zagrebačkog sporta, važnog za grad Zagreb, njegovu sportsku memoriju, za sve Zagrepčane i ljubitelje sporta", navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Mirko Barišić, predsednik Dinama izjavio je još u septembru da klub ima simulacije kako bi novi "Maksimir" mogao da izgleda i da će se spram toga tražiti arhitektonsko rešenje.

Izvor: MN Press

Stadion bi se gradio u Maksimiru, a atletski stadion bi bio na Sveticama, rekao je tada Barišić.

"Maksimir" je prvobitno bio izgrađen još 1912. godine, dok je dva puta bio značajno renoviran. Prvi put je to bilo 1948, a poslednji 1998. godine.

Novi stadion bi trebalo da bude daleko funkcionalniji i moderniji, imajući u vidu da aktuelni ima četiri zasebne, fizički odvojene tribine, a navijačima u Srbiji će posebno ostati upamćen po utakmici Hrvatska - Jugoslavija 1999. godine, kada su "plavi" nauštrb domaćih obezbedili plasman na EURO 2000.