Fudbal

OVAKO se unose baklje na stadion: U donjem vešu, ali i u otvorima na telu!

Izvor Tanjug

Scene koje se u Srbiji odavno podrazumevaju počele su da brinu klubove u Nemačkoj i Austriji. Evo šta tamo kažu o pirotehnici na fudbalskim mečevima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na utakmicama Bundeslige u fudbalu u Nemačkoj i Austriji proteklog vikenda navijači su izazvali incidente unošenjem pirotehničkih sredstava, privremeno prekinuli mečeve, ali i uneli novu zabrinutost u dve zemlje.

Kod rezultata 0:2 u duelu bečke Austrije i LASK-a, radikalni navijači domaćeg tima prekinuli su susret na 10 minuta paljenjem pirotehnike, što je za sportskog direktora Austrije Petera Štegera bilo neprihvatljivo ponašanje pristalica, koje mora biti zabranjeno, jer je opasno.

U Nemačkoj je u derbiju Berlina između Uniona i Herte došlo do "razmene" pirotehničkih sredsava između dva navijačka tabora. Pirotehnika je pala i na sam teren, kao i na tribine, gde je jedna raketa pala u blizini dece, a druga na klupu Uniona.

Zbog ovakvog ponašanja sudija je prekinuo utakmicu, poslavši obe ekipe u svlačionicu, ali nakon dogovora sa policijom, susret je priveden kraju.

Visokotiražni berlinski dnevnik "Bild" postavlja pitanje kako uopšte pirotehnička sredstva dospeju u stadion pored opsežnih bezbednosnih kontrola. Taj liste je, vodeći istragu, ustanovio da postoje mnogi načini za to i naglasio da bezbednost na stadionu spada u nadležnost klubova.

Tako je "Bild" ustanovio da navijači, u cilju unošenja zabranjenih raketa, u noći pred utakmicu, provaljuju u stadion i skrivaju ih na tajno mesto.

Dalji "trik" je da ekstremne navijačke grupe poznaju ljude koji rade kod "ketering" firme, kojima daju novac da uz jelo "prošvercuju" u stadion i rakete da ih ostave na dogovoreno mesto.

Drugi način je da se pirotehnika da ženama da sakriju u donji veš, u nadi da "bezbednjaci" manje pretresaju žene. Takođe, još jedan trik je začudio novinare, a on podrazumeva da navijači pirotehnička sredstva skrivaju i u otvorima tela.

Godinama i decenijama unazad ova situacija uobičajena je i u Srbiji, gde su navijačke baklje, vatromet i različita pirotehnika odavno podrazumevane kao deo navijačkog "folklora". I to veoma opasan.

Tagovi