Fudbal

Oni su HIT Serije A: Najbolji start sezone još od 69/70, kad su bili PRVACI

Izvor mondo.ba

Nema dileme oko toga koja ekipa je osveženje prvenstva u Italiji.

Ovo je njihova jesen, definitivno.

Kaljari je pod vođstvom trenera Rolanda Marana napravio iznenađujući start sezone, pa je posle 11 kola šesti na tabeli, sa 21 osvojenim bodom. Istu zalihu stekli su i Lacio i Atalanta, koji su četvrtoplasirani i petoplasirani.

Iako su momci sa Sardinije loše počeli takmičarsku godinu i odmah doživeli dva poraza (protiv Breše i Intera, oba kod kuće), pokazali su da krilatica "igraćemo bolje dok vreme bude odmicalo" nekad zaista upali.

U poslednjih devet kola, Maranov tim je ostvario šest pobeda i tri remija, a u prošlom kolu je ponovio uspeh iz prethodne dve sezone, jer je pobedio učesnika Lige šampiona, Atalantu, i to na strani.

U prvih 11 kola tekuće sezone Kaljari je osvojio 21 bod, što je najbolji start sezone za taj klub još od sezone 1969-70, kad je tadašnja generacija postala šampion Italije, prvi i za sada jedini put u klupskoj istoriji.

Posmatrajući tabele kroz istoriju i primenjujući sistem po kojem se za pobedu dobijaju tri boda, Kaljari je samo tri puta imao bolju statistiku od ovosezonske.

U sezoni 1966-67 Kaljari je u ovom periodu (11 kola) stigao do 22 boda. Zatim, kad su osvojili jedini Skudeto, došli su do 25, a na vrhu liste nalazi se sezona 1968-69, kad su u prvih 11 kola prigrabili 26 bodova. Na kraju te sezone, morali su da se zadovolje drugim mestom, iza Fiorentine.

U narednom kolu Serije A, Kaljari će za rivala imati upravo ''Violu''.

Poslušajte i pogledajte MONDO Podcast "Sve u 16" o italijanskom fudbalu.

Sve u 16 Nemanja Paunović i Filip Stanić
Izvor: MONDO/YouTube