Fudbal

Junak Svetskog prvenstva 2006 ima novi posao: Sada je trener Baloteliju!

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Legendarni bek Italije preuzeo novi tim u Seriji A.

Utakmica Verone i Breše bila je minulog vikenda jedna od najpraćenijih u Evropi, ali ne zbog kvaliteta fudbala, već zbog skandaloznih uvreda na račun Marija Balotelija.

Čuveni napadač čuo je majmunske krike na svoj račun, zbog njih je napuštao teren, a kad se vratio dao je gol da smanji zaostatak na 1:2, ali ne i da spreči poraz.

Bio je to treći uzastopni neuspeh Breše, posle kojeg je rukovodstvo kluba otpustilo Eugenija Korinija i postavilo na klupu upravo bivšeg trenera Verone - Fabija Grosa (41)!

Nekadašnji svetski šampion sa reprezentacijom Italije i strelac istorijskih golova "Azura" vodio je Veronu do 1. maja, posle čega je dobio otkaz, ali je ostao pod ugovorom, pa se čekao zvaničan raskid da bi mogao da preuzme Brešu.

U utorak je to i završeno i Groso je potpisao ugovor sa Brešom do kraja juna.

"Verona se sporazumno dogovorila da raskine ugovor s Fabiom Grosom. Klub mu želi puno sreće u budućnosti i trenerskoj karijeri", objavljeno je na sajtu Verone, koju od leta vodi hrvatski stručnjak Ivan Jurić.

Vrlo brzo posle tog saopštenja usledila je i potvrda sa stadiona Mario Rigamonti.

"Obaveštavamo vas da je uloga trenera prve ekipe poverena Fabiju Grosu. Novi trener održaće prvi danas trening sa ekipom u sportskom centru 'Torbole Kazalja'. Želimo dobrodošlicu treneru i njegovom stručnom štabu“, saopštila je Breša.

Mladi trener koji je pre Verone vodio samo mladi tim Juventusa i Bari imaće težak zadatak da spasi Brešu ispadanja iz Serije A.

Groso će debitovati u subotu protiv Torina, a potom ga čekaju dva neugodna meča, jer će gostovati Juventusu i dočekati Atalantu.

Tokom igračke karijere, osim trofeja svetskog šampiona s Italijom, u klupskom fudbalu osvajao je  Italije sa Interom i Juventusom, a bio je i prvak Francuske s a Lionom. U dresu "Azura" odigrao je 48 utakmica i postigao četiri gola.

Iako nije dao mnogo golova za Italiju, bio je jedan od junaka osvajanja Mundijala 2006.

Na tom turniru je u osmini finala iznudio važan penal u nadoknadi protiv Australije (pri rezultatu 0:0). Potom je u polufinalu dao gol Nemačkoj u 119. minutu utakmice, a onda je u finalu Svetskog prvenstva iskoristio odlučujući penal protiv Francuske, za 5:3 u završnoj seriji i ogroman uspeh, koji je obeležio njegovu karijeru.

Poslušajte MONDO podcast "Sve u 16" o italijanskom fudbalu.

Sve u 16 Nemanja Paunović i Filip Stanić
Izvor: MONDO/YouTube