Fudbal

Tijago Mota debitovao istorijskim preokretom, Fabio Groso DEBAKLOM

Izvor mondo.ba

Ekipa sa stadiona "Mario Rigamonti" upisala četvrti uzastopni neuspeh u Seriji A. Andrea Beloti konačno proradio.

U razmaku od dve nedelje, Italijanima dva dobro poznata lica oprobala su se u trenerskom zanatu u Seriji A.

Tijago Mota zabeležio je istorijski preokret na debiju na klupi Đenove krajem oktobra, dok je Fabio Groso doživeo debakl na debiju na klupi Breše sredinom novembra.

Ove subote na "Rigamontiju", strelac čuvenog gola za Italiju protiv Nemačke u polufinalu Mundijala 2006 nastavio je tamo gde je stao njegov prethodnih Eugenio Korini: Breša - Torino 0:4 (0:2), uz dva pogotka Andree Belotija sa bele tačke u prvom i još dva rezerviste Alehandra Berengera u drugom poluvremenu.

Sudija Marko Gvida isključio je defanzivca domaćih Aleša Mateju krajem prvog dela igre, što je samo doprinelo četvrtom uzastopnom porazu plavo-belih iz Toskane.

Konačno je proradio "Pevac" Beloti, koji je golovima sa "kreča" u 17. i 26. minutu najavio slavlje gostiju, da bi španski vezista Aleks Berenger posle šest propuštenih utakmica zbog povrede i loše forme za kratko vreme postigao jednak broj golova kao cele prošle sezone. Valter Macari ga je u uveo u 62, a Berenger pogađao u 75. i 81. minutu.

Oba jedanaesterca Gvida je dosudio posle igranja rukom, prvo je to učinio Andrea Ćistana, potom i češki vezista Mateja, koji je potom oštrim startom zaradio i drugu javnu opomenu, pa je pre ostalih otišao u svlačionicu.

Srpski internacionalac Saša Lukić bio je začetnik akcije kod drugog penala, kada je Beloti šutirao, a Čeh rukom izblokirao njegov.

Neposredno pre isključenja Matejua, crveni karton zaradio je i neko iz stručnog štaba Torina, dok je arbitar Marko Gvida pokazao i osam žutih kartona.

Sa igračem manje Breša nije mogla ništa da učini. Naprotiv, u finišu je primila još dva gola.

Ni dolazak Grosa očigledno nije promenio ništa u redovima Breše.

Mladi stručnjak, šampion sveta sa Italijom iz 2006. godine, ubjedljivim porazom debitovao je u novom klubu, koji će očiglednmo imati mnogo problema u nastojanjima da sačuva status člana Serije A, stečen ponovo ovog leta.

Kada je u pitanju Torino, Valter Macari i njegova ekipa konačno su se radovali, nakon šest susreta u Seriji A u kojima su osvojili svega dva boda.

Breša: Joronen - Sabeli, Ćistana, Manjani, Mateja - Bisoli, Tonali, Romulo - Spalek (od 60. A. Donaruma) - Aje (od 83. Žmrhal), Baloteli (od 46. Martela).

Torino: Sirigu - Ico, Nkulou, Bremer - Ena, Rinkon, Lukiž (od 67. Laksalt, Meite, Ansaldi (od 78. De Silvestri) - Verdi (od 62. Berenguer) - Beloti.

Rezultati 12. kola:

petak

Sasuolo - Bolonja 3:1 (1:0)
/Kaputo 34, 75, Boga 68 - Orsolini 70/

subota

Breša - Torino 0:4 (0:2)
/Beloti pen 17, pen 26, Berenger 75, 86/

Inter - Verona 2:1 (0:1)
/Vesino 65, Barela 83 - Vere pen 19/

Napoli - Đenova 0:0

nedelja

Kaljari - Fiorentina (12.30)
Lacio - Leće (15.00)
Sampdorija - Atalanta
Udineze - SPAL
Parma - Roma (18.00)
Juventus - Milan (20.45)

Tabela: Inter (+1) 31, Juventus 29, Roma 22, Lacio 21, Atalanta 21, Kaljari 21, Napoli (+1) 19, Fiorentina 16, Verona (+1) 15, Torino (+1) 14, Parma 14, Sasuolo 13, Milan 13, Udineze 13, Bolonja (+1) 12, Leće 10, Đenova (+1) 9, Sampdorija 8, Breša 7, SPAL 7.