Fudbal

Osam osoba uhapšeno u BiH za nameštanje utakmica

Autor . Izvor mondo.ba

Osam osoba uhapšeno je u ponedeljak ujutro u velikoj akciji policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Fudbalski savez Bosne i Hercegovine podržao akciju "Var"

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Zbog nezakonitih radnji fudbalskih menadžera, funkcionera FS BiH i fudbalskih sudija, kao i nameštanje fudbalskih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige Federacije BiH od jutros je uhapšeno osam osoba, potvrdio je za N1 portparol SIPA Luka Miladinović.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na širem području Bosne i Hercegovine od jutros provode operativnu akciju kodnog naziva “Var” zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni u ovom predmetu počinili krivična dela “organizovani kriminal”, "zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i “primanje dara i drugih oblika koristi”.

Akcija se sprovodi po naredbama Tužilaštva i Suda BiH.

U toku su pretresi na pet lokacija na širem području Bosne i Hercegovine, između ostalih, u Šamcu, Orašju i Novom Travniku.

Velika akcija SIPA rezultat je višemesečne istrage.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je u saopštenju da je više osoba uhapšeno i da će osumnjičeni biti predani nadležnom tužiocu na dalje postupanje.

"Po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA, vrše hapšenja i pretrese na više lokacija u BiH. Aktivnosti se provode protiv osumnjičenih sudija i drugih službenih osoba angažovanih u okviru fudbalskih asocijacija, osumnjičenih da su tokom 2019. godine, zahtevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH. Tokom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtevali i dobijali određene novčane iznose, kako bi određeni fudbalski klub izborio povoljan rezultat. Nakon što su lišeni slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu", saopštio je Grubešić.

Među osumnjičenima su sudije i zvaničnici Fudbalskog saveza - delegati, posmatrači i drugi, a prema nezvaničnim saznanjima  akcijom je obuhvaćeno još osumnjičenih osoba, ali ih je 11 u ovom trenutku ključno za istragu, navodi portal klix.ba.

Na spisku osmunjičenih se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić i funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović.

Osam osoba je uhapšeno, dok se privođenje preostale trojice očekuje tokom dana.

Tokom protekle i ove sezone klubovi u Prvoj ligi FBiH su se žalili na tendenciozno suđenje, a bez ikakve sumnje najveća prašina digla se u 17. kolu prošle sezone na susretu Goražde - Velež, koji je završen pobedom domaće ekipe rezultatom 1:0. Čelnici mostarske ekipe su izbrojali 34 greške na svoju štetu, koje je napravio glavni arbitar Kenan Bajraktarević, jedan od osumnjičenih.

Bajraktarevićevo suđenje na tom meču su u FS FBiH ocenili dobrim i on nije kažnjen, a među spornim utakmicama su GOŠK - Budućnost, Metal - Olimpik, Rudar Kakanj - Olimpik.

Osim arbitara, pod istragom su i predsednik Prve lige Federacije BiH Irfan Durić, predsednik Komisije za sudije i suđenje Vladimir Dominković i član tog tela Anto Bilješko.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine podržao je akciju "Var" koju sprovodi državna agencija za istrage i zaštitu SIPA zbog sumnje u nameštanje utakmica.

"Fudbalski savez Bosne i Hercegovine bezrezervno podržava akcije i aktivnosti svih agencija i tela za sprovođenje zakona u Bosni i Hercegovini na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji, kako pojedinaca, tako i organizovanih grupa. Snažno smo opredeljeni i spremni da pružimo svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama, kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolažemo, kako bi one što uspešnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu fudbalskih organa i tela. Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na nivou entiteta, koji statutarno i organizaciono imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemerljiva šteta kompletnom fudbalu u Bosni i Hercegovini", navedeno je u saopštenju FS BiH.