Fudbal

Klopov dugogodišnji saradnik se vraća u Bundesligu: Buvač preuzima Majnc?

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Selektor Republike Srpske Željko Buvač kandidat je za mesto trenera Majnca, gde je nastupao i kao igrač, ali i bio pomoćnik aktuelnom menadžeru Liverpula.

Željko Buvač, aktuelni selektor reprezentacije Republike Srpske, nije nikad samostalno vodio neku ekipu jer je kompletnu karijeru od Majnca, preko Borusije Dortmund, pa do Liverpula bio pomoćnik Jirgena Klopa.

Međutim, sudeći prema pisanju nemačkih medija, Buvač je jedan od kandidata za naslednika Sandra Švarca, koji se razišao sa Majncom.

Osim fudbalskog stručnjaka za kojeg je svojevremeno Klop rekao da je najbolji na svetu, kandidati za upražnjenu klupu bundesligaša su i Pal Dardai, Peter Šteger i Hajko Herlih.

Željko Buvač je napustio "Enfild" jer je imao velike nesuglasice sa Klopom zbog čega je potpuno ostao bez pozicije i više nije prisustvovao sastancima stručnog štaba. On je isključen iz izbora startnih 11, što je do tad redovno činio, a igračima je saopšteno da je Buvač otišao.

Srpski trener, inače rodom iz Omarske kod Prijedora, je igrao zajedno sa Klopom u Majncu početkom devedesetih i ponovo su se udružili u nemačkom klubu 2001. godine kada je postao njegov pomoćnik.

Uživali su u velikom uspehu zajedno, pošto su Majnc prvi put odveli u Bundesligu i izborili plasman u evropska takmičenja, a potom 2008. godine zajedno preselili u Borusiju Dortmund s kojom su osvojili dve titule u Bundesligi i izborili finale Lige šampiona 2013. godine.