Fudbal

Kinezi moraju da traže selektora, Lipi ponovo OTIŠAO

Izvor mondo.rs

Iskusni italijanski stručnjak je odlučio da po drugi put napusti kormilo kineske reprezentacije. Ovog puta zbog poraza od Sirije.

Italijanski fudbalski trener Marčelo Lipi podneo je ostavku na mesto selektora Kine nakon poraza od Sirije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Kina je izgubila 2:1 od Sirije i na polovini kvalifikacija ima pet bodova manje od te selekcije. Na konferenciji za štampu nakon utakmice, Italijan nije želeo da priča o meču.


"Igrali su bolje od nas i zaslužili su pobedu. Preuzimam punu odgovornost za ovaj poraz i ovim putem objavljujem svoju ostavku", rekao je 71-godišnji Lipi nakon utakmice koja je odigrana u Dubaiju.

''Moja plata je previsoka da bismo ovako igrali. Snosim odgovornost. Kada taktika nije dobra, kada igrači rade šta treba, ali nema rezultata, krivica je onog ko im je dao zadatke.''

Lipi je u maju ove godine drugi put seo na klupu Kine, odnosno vratio se na stari posao pošto je u januaru, posle 27 meseci napustio ekipu, nakon eliminacije u čevrtfinalu Azijskog kupa.

Trofejni italijanski strateg. jedini čovek koji je kao trener osvajao Ligu šampiona u Evropi i Aziji, poslednjih sedam godina radi u Kini. Od kako je 2010. godine napustio, po drugi put, kormilo reprezentacije Italije, nije se vraćao u Evropu.

Predvodio je Gvangžu Evergrande, a zatim i nacionalni tim Kine, u dva navrata. Između ta dva mandata Mačela Lipija selektor najmnogoljudnije zemlje na svetu je bio Fabio Kanavaro, njegov nekadašnji učenik.

Selekcija Kine se poslednji put plasirala na svetsko prvenstvo još davne 2002. godine, kada ih je sa klupe predvodio Bora Milutinović. Sada imaju sedam bodova, isto koliko i Filipini, a čak pet manje od Sirije koja predvodi grupu sa maksimalnih 12 bodova.