Fudbal

Kosan protiv Zvezde: Najčudnije rivalstvo srpskog fudbala!

Autor Dušan Ninković Izvor mondo.rs

I to "njegove" Crvene zvezde, u kojoj je "Čika Miša" radio u dva navrata - u sezoni 1997/98 i 2007.

Izvor: MN Press

/piše: Dušan Ninković/

Fudbaleri Crvene zvezde danas će gostovati u Nišu ekipi Radničkog, a tamo će ih sačekati i dobro poznato lice. Milorad Kosanović, iskusni fudbalski stručnjak, dva puta je sedeo na klupi beogradskih crveno-belih.

Za razliku od nekih drugih trenera koji su na našem najvećem stadionu ostavljali dubok trag, Kosanovićevi mandati u Zvezdi nisu bili uspešni. On je ekipu vodio tokom sezone 97/98, ali i kratko na početku sezone 07/08.

Taj drugi mandat je po svemu svežiji u pamćenju navijača, koji uopšte nemaju lepo mišljenje o sadašnjem treneru Radničkog. Predvodeći neke druge timove u Superligi, Kosanović je znao da se pokaže kao veoma tvrd orah protiv svog nekadašnjeg kluba.

Sezona 07/08 je na stadonu koji danas nosi ime Rajko Mitić bila neverovatno turbulentna. Da bismo shvatili šta se sve tada dešavalo ili se samo podsetili tih događaja, potrebno je da se vratimo godinu dana unazad.

Izvor: MN Press

Predsednik kluba je bio Dragan Stojković, na klupi Dušan Bajević, a na terenu mnoga poznata lica domaćeg fudbala, igrači velikih karijera i dobrog statusa u reprezentaciji. Navijači su ipak bili nezadovoljni Bajevićevim radom, pa je on u toku meča napustio klubu Crvene zvezde.

Tim je preuzeo Boško Đurovski, trijumfalno priveo sezonu kraju, pobedama nad najvećim rivalom i osvajanjem duple krune. Ipak, leto nije donelo mnogo dobrih stvari. Uloženo je mnogo u tim, Piksi je postao predsednik u ostavci, a Levadija je postala prvo od evropskih čuda za crveno-bele.

Kada je pod pritiscima klupskih organa Đurovski odlučio da napusti klub, ponovo je šansa ukazana Miloradu Kosanoviću, čoveku koji je već znao kako je raditi u Zvezdi. Tokom prvog mandata ga je iz Evrope eliminisao Žerminal Ekeren, današnji Beršot, a u prvenstvu i u kupu trofeje su osvajali Obilić i Partizan.

Bio je Milorad Kosanović tu i na početku naredne sezone, ali je ubrzo došlo do promene, pa je na klupu seo Vojin Lazarević, jedna od igračkih legendi crveno-belih. Titulu nije uspeo da osvoji, ali je kup ponovo stigao u Ljutice Bogdana.

Izvor: MN Press

Mnogo upečatljiviji deo karijere sada već prekaljenog Kosanovića je drugi mandat u crveno-belom. Tada je, kao što smo pomenuli, preuzeo Zvezdu već nakon nekoliko mečeva u sezoni, a otišao veoma brzo, već u novembru iste godine.

Zvanično, Milorad Kosanović je ostavku na mesto trenera Zvezde podneo nakon poraza u Solunu, gde su crveno-beli igrali protiv Arisa. Na klupi domaćeg tima, u meču koji navijači ni po čemu lepom ne mogu da pamte, sedeo je Dušan Bajević.

Osvetu je servirao hladnu.

Kolateralna šteta u tom trenutku bio je trener rođen u Šidskim Banovcima, mestu koje danas pripada Hrvatskoj. On je na konferenciji upriličenoj po povratku u Beograd priznao da stvari ne funkcionišu, da nisu funkcionisale ni pre meča u Solunu, ali da je odlučio da ostane uz tim.

Crveno-beli do tada nisu imali poraz u domaćem prvenstvu, ali je sezona otvorena sa čak šest remija u prvih 12 kola. Pobeda nad Čukaričkim je bila poslednja utakmica koju je Kosanović vodio u prvenstvu, a posle nje je Partizan već bio na četiri boda prednosti.

Prava reakcija stigla je na terenu u narednoj rundi, kada je šampionski tim iz prethodne sezone gostovao u Smederevu. Pobeda od 5:2, pod dirigentskom palicom Saleta Jankovića i uz savete Mitra Mrkele, probudila je nadu da sezona nije završena.

Taj drugi odlazak Kosanovića sa popularne Marakane verovatno je zauvek zatvorio vrata na stadionu za njega. Iako za mnoge stvari nije bio kriv, u očima navijača nije ispao junak. To će mu se u narednim godinama često zamerati, a posebne situacije su ove kada njegovi timovi igraju protiv crveno-belih.

Kosanović je trenersku karijeru počeo u Vojvodini, gde je proveo i deo igračke karijere. Zanimljivo, između dva mandata u Crvenoj zvezdi nije radio u domaćim klubovima, ali ga je nakon drugog boravka put vodio u Novi Pazar, čak tri puta u Čačak, Surdulicu, Kruševac i sada u Niš.

Tokom svoje trenerske karijere u tih pet klubova, Milorad Kosanović je 10 puta izvodio ekipu na megdan Zvezdi. Učinak od 3 pobede, 1 remija i 6 poraza možda nije impresivan, ali treba razmisliti i u kakvim su okolnostima stizali ti dobri rezultati njegovih timova.

Na jedinom meču koji je vodio kao trener Novog Pazara upisao je pobedu. Bio je to njegov prvi susret protiv Crvene zvezde nakon što je radio u tom klubu i odmah je skinuo veliki skalp. Nenad Lalatović je tada predvodio Zvezdu u kojoj su igrali Luka Jović, Katai, Rajković, Lazović... Igralo se pred praznim tribinama, a Novi Pazar je stigao do pobede rezultatom 2:1.

Izvor: MN Press

Pola godine kasnije, tj. neki mesec više od toga, dobili smo novi okršaj ovih aktera. Zapravo, Zvezde i Kosanovića, Novopazarci nisu bili u priči. Milorad je sada predvodio Borac iz Čačka, igralo se u Beogradu, a na klupi domaćih je sedeo Miodrag Božović.

Ako vam kažemo da je u pitanju meč u okviru Kupa Srbije, iz prve ćete pogoditi o čemu se radi. Jedna od najvećih katastrofa u istoriji Crvene zvezde, poraz od Borca na svom terenu u kupu. Milorad Kosanović je demolirao Božovića na stadionu koji mu očigledno nije bio suđen.

Dušan Jovančić i Milan Jevtović su bili u startnoj postavi, krilni napadač upisao i gol, a meč su obeležila dvojica igrača. Vujaklija svojim sviranjem violine, koje i danas izaziva loša osećanja navijača Zvezde i Darko Zorić, trostruki strelac na ovom meču.

Milorad Kosanović je tokom te sezone odlazio sa klupe Borca i na nju se vraćao. Prolećni deo prvenstva je doneo revanš Božovićevog tima, rezultat u Čačku je bio isti kao i u Beogradu, ali ubedljiva pobeda gostiju nije zalečila rane. Iste kalendarske godine, ali u novoj sezoni, Kosanović je izgubio i kao trener Radnika.

Izvor: MN Press

Dok je prva četiri meča protiv beogradskog tima vodio sa klupe tri različita tima, na poslednjih šest je bio trener Napretka. U timu iz Kruševca se zadržao dve sezone, a zbog novih pravila i igranja plejofa, ekipe su se sastajale tri puta u sezoni.

Iako je poslednja četiri meča protiv Zvezde izgubio, Kosanović je i sa Napretkom znao da zadaje glavobolje. Tako je u sezoni 2017/18 naneo jedini poraz ekipi Vladana Milojevića. Na meču u Kruševcu njegov tim je budućeg šampiona savladao rezultatom 1:0, pogotkom u 96. minutu meča. Ostali su iste sezone neporaženi i u Beogradu, kada je Eskić, ponovo u nadoknadi, svom timu doneo bod. Kruševljani su pred šampionom te sezone poklekli tek u plej-ofu, dok su naredne sezone upisali sva tri poraza.

Statistika je jasna, Milorad Kosanović je savladao svakog od poslednja tri trenera crveno-belih i uvek je prvi meč na klupi novog tima doneo najbolji rezultat po njega. Danas će po prvi put predvoditi Radnički protiv Milojevića, trenera kog poznaje iz prethodne dve sezone.

Zbog tog dobrog međusobnog skora sa crveno-belima, ali i zbog dva neuspešna mandata na stadionu Rajko Mitić, Kosanović nije omiljen na našem najvećem stadionu. Pre nekoliko godina, kada se pojavljivao kao kandidat za ponovno preuzimanje Zvezde, zidine ’’neosvojive tvrđave’’ ukrasili su grafiti koji ga odbijaju od tima.

Temperamentni stručnjak je imao i neke izjave koje nisu naročite pogodovale njegovom imidžu među Zvezdinim navijačima, a čini se da je celokupna stvorena slika izgradila pravo rivlastvo. Kosanović protiv crveno-belih ima poseban motiv, baš kao što i navijači aktuelnog šampiona vole da njihov tim savlada Kosanovićevu ekipu.

Budite uz Mondo danas, pratićemo nastavak ove sage UŽIVO.