Fudbal

''Gledali smo film 300, a onda nas je Mančester junajted razbio!''

Izvor mondo.rs

Verovatno vam prva misao o nekoj utakmici iz istorije Mančester junajteda nije njihova pobeda nad Blekburnom koja se desila pre skoro deset godina. ali, neki igrači Blekburna se još uvek sećaju.

Kakva je mašinerija bio Mančester junajted pod komandom ser Aleks Fergusona. Ne postoji džabe onaj citat iz ''Kengura'' kog se setimo u ovakvim prilikama.

O tome koliko su bili moćni može da potvrdi i Gael Živet, fudbaler koji je čak bio i reprezentativac Francuske. On je veći deo karijere proveo u svojoj zemlji, ali je igrao i za Blekburn.


Prvo na pozajmici iz Marseja, a onda i kao igrač Blekburna, Živet je u Engleskoj sakupio preko 100 ligaških mečeva. Jednog se posebno seća, kada su igrali protiv Mančester junajteda.

Ovaj defanzivac, koji je igrao kao levi bek ili štoper, radio je u ekipi Blekburna pod komandom Sema Alardajsa. Legendarni engleski trener je imao posebnu pripremu za taj meč koji se igrao u novembru 2010. godine.

Mančester junajted, tih godina najbolji engleski tim, dočekao je na Old Trafordu ekipu Blekburna. Tokom prvih 70 minuta susreta, igrači Aleksa Fergusona postigli su sedam golova. I tu se zaustavili. Samba je uspeo da minimalno ublaži poraz, ali to nije bila uteha za debakl koji su Roversi doživeli.

Po rečima Živeta, priprema za ovaj meč je bila filmska projekcija u svlačionici. Alardajs je pustio film 300 svojim igračima, kako bi ih motivisao da na terenu pruže maksimum. Dok su u svlačionici bili pod utiskom da su ratnici, na terenu im je to odvuklo fokus pa su u prvih 30 minuta primili tri gola.


Istakao se Dimitar Berbatov koji je pet puta bio strelac u ovoj ubedljivoj pobedi. Pored njega, golove su postizali i Đi Sung Park i Nani, a gosti su samo nemo posmatrali.

Čini se da je njihova sudbina bila ista kao i 300 boraca u filmu snimljenom 2007. godine. Džerard Batler je u ovom istorijskom spektaklu glumio Leonidu, hrabrog vojskovođu sparte koji je sa svojim ratnicima zadržao nadmoćniju persijsku vojsku kod Termopila.