Fudbal

Žreb za EURO2020: Srbija - Hrvatska u Glazgovu, "SAMO" još da se plasiramo!

Izvor mondo.rs

Ako se Srbija kojim slučajem plasira na Evropsko prvenstvo 2020. godine imaće PAKLENU grupu - u Londonu i Glazgovu protiv HRVATSKE, Engleske, ali i Češke Republike. Prvo skoči, pa reci hop...

Uzbuđenje je na vrhuncu posle žreba za Evropsko prvenstvo, čak iako se Srbija (još) nije plasirala na kontinentalni turnir!

Našu sudbinu znaćemo posle mečeva baraža u martu, protiv Norveške i potom Izraela i Škotske, a ukoliko budemo bolji od ovih reprezentacija - onda ćemo na EURO2020 igrati u grupi "D" sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom Republikom!


Prvi meč bismo igrali sa Česima u Glazgovu (14. jul), potom sa Englezima na "Vembliju" (19. jul), dok bi poslednji i odlučujući meč bio sa Hrvatskom (23. jula) u Glazgovu.

Deluje kao neverovatan izazov i ovo mora da bude dodatni motiv "orlovima" da se plasiraju!

Ne treba posebno naglašavati kakvo rivalstvo postoji između Srbije i Hrvatske koje su od rata devedesetih i raspada stare države odigrali ukupno četiri utakmici - dve u kvalifikacijama za EURO2020 (0:0 i 2:2), odnosno za SP2014 - Hrvatska je slavila u Zagrebu (2:0), dok u Beogradu nije bilo pobednika (1:1). Dakle, Srbija nema još pobedu protiv Hrvatske u fudbalu.

/iz grupe dalje prolaze dve najbolje ekipe, i ukupno četiri najbolje trećeplasirane/



Nećemo unapred maštati o tome nego je potrebno prvo ostvariti dobar rezultat u baražu, ali možemo da mislimo o dobrom fudbalu na EP, pošto imamo grupu smrti - Nemačka, Francuska i Portugal.

Evo i svih grupa koje su danas žrebane u Bukureštu.

GRUPA A (Rim, Baku): Italija, Švajcarska, Turska, Vels.
GRUPA B (Kopenhagen, Sankt Peterburg): Belgija, Rusija, Danska, Finska.
GRUPA C (Amsterdam, Bukurešt): Ukrajina, Holandija, Austrija, Pobednik plej-of staze "D"***.
GRUPA D (London, Glazgov): Engleska, Hrvatska, Češka, Pobednik plej-of staze "C".
GRUPA E (Bilbao, Dablin): Španja, Poljska, Švedska, Pobednik plej-of staze "B".
GRUPA F (Budimpešta, Minhen): Nemačka, Francuska, Portugal, Pobednik plej-of staze "A"***.

LIGA A: Bugarska - Mađarska, Island - Rumunija.
LIGA B: Bosna i Hercegovina - Severna Irska, Slovačka - Republika Irska.
LIGA C: Norveška - Srbija, Škotska - Izrael.
LIGA D: Gruzija - Belorusija, Severna Makedonija - "Kosovo".

***Ako se Rumunija ne plasira na EURO2020 kroz baraž, onda će pobednik plej-of staze "A" igrati u grupi "C" (Ukrajina, Holandija, Austrija), dok će pobednik plej-of staze "D" preći u grupu "F".


Gradovi domaćini su od istoka ka zapadu: Baku (Azerbejdžan), Sankt Peterburg (Rusija), Bukurešt (Rumunija), Budimpešta (Mađarska), Kopenhagen (Danska), Minhen (Nemačka), Rim (Italija), Amsterdam (Holandija), London (Engleska), Glazgov (Škotska), Dablin (Irska) i Bilbao (Španija), a vredi napomenuti da će najvažniji mečevi, polufinala i finale, odigrati na "Vembliju" u Londonu.

Podsetimo, Srbija nije obezbedila plasman na EURO2020 kroz kvalifikacije, ali će se naći na žrebu zajedno sa svim ostalim reprezentacijama koje učestvuju u baražu.

"Orlovima" je prvo potrebna pobeda u martu protiv Norveške, pa onda Izraela ili Škotske da bi zaigrala na turniru, a četiri meseca ranije saznaćemo koji nas to rivali čekaju ako budemo uspešniji od pomenutih selekcija.

UŽIVO:

- Finska je u grupi sa Belgijom, Danskom i Rusijom i to je to. Sve znamo... Sem imena reprezentacija koje su se plasirale iz žreba na plej-of.

- Vels je u prvoj grupi sa Italijom, Švajcarskom i Turskom.

- Švedska gostuje u grupi Španiji i Poljskoj, dok je u grupi "F" haos - Nemačka, Francuska, Portugal!!!

- Češka kod Engleske i Hrvatske
, odnosno možda i Srbije, ako odemo, još jednom da se ogradimo.

- Sledeća je Austrija koja ulazi u grupu kod Ukrajine i Holandije.

- Turska kod Italije, to je meč kojim se otvara EURO2020!

- Poljska kod Španije, a Francuska kod Nemačke...

- Hrvatska u grupi D - sa Srbijom, ako mi odemo naravno!

- U grupu sa Italijom ulazi Švajcarska i njih dve će se sastati u drugom kolu. Izvučena je potom Holandija za koju već znamo da je u grupi "C" sa Ukrajinom, odnosno Rusija koja već zna da je u grupi "B" sa Belgijom i Danskom. Prvo kolo Belgija - Rusija!

- Sledi žreb drugog šešira u kojima ima mnogo ozbiljnih ekipa.

- Izvlače se timovi iz prvog šešira - koji su poznati i pre žreba. Osmeh na licu Andreja Ševčenka pošto je ovaj deo potpuno nepotreban...

- Izašli su i drugi fudbaleri (Gulit, Lam, Toti, Kasiljas...), kao i Đorđo Marketi koji će voditi žreb.

- Žoao Mario i Rikardo Karvaljo iznose zajedno pehar Evropskog prvenstva koji je u poslednje tri godine u vlasništvu Portugalaca. 


- U toku je muzički program, već smo navikli da se ove ceremonije oduže...

- Evo ko nas čeka na žrebu od poznatih fudbalera...