Fudbal

Veliki SKANDAL opet trese Italiju: Derbi je, a svi pričaju o njihovoj koži

Izvor mondo.rs

Bivši igrači Mančester junajteda, a sada rivali u italijanskim velikanima, neočekivano su došli "na tapet" zbog svoje puti. Oglasili su se veče pre velike utakmice na "Đuzepe Meaci".

Nastupajuće, 15. kolo italijanske Serije A, počeće na sjajan način, derbijem Rome i Intera u petak (20.45, TV Arena sport). Međutim, iako je četvrtak uveče, niko ne priča o toj utakmici.

Pažnju javnosti u Italiji preuzela je naslovna strana lista "Korijere delo Sport", na kojoj je u petak objavljena zajednička fotografija igrača dva tima - Romelua Lukakua (Inter) i Krisa Smolinga (Roma), a uz poruku: "Crni petak!".

S obzirom na to da je njihova put tamna i da je rasizam odavno najveći problem italijanskog fudbala, ovakav gest uredništva poznatog lista izazvao je oštre reakcije sa svih strana.

Glavni urednik "Korijere delo Sport" izjavio je da je "poricanje različitosti tipična greška u razlikovanju rasizma i anti-rasizma". Takođe, dodao je i da "hoće da čuje zašto je naslovnica rasistička".

"Da li imate ideju koliko smo sličnih naslovnih strana napravili u poslednjih 40 godina? "Crna snaga" o Tomiju Smitu, "crni kralj" o Luisu Hamiltonu... Moramo da se borimo protiv licemerja. Borba protiv rasizma je ozbiljna stvar, ovo nije", izjavio je on.

Nije prošlo mnogo, a reagovala su oba tima, kao i drugi klubovi i svi su osudili takvu naslovnu stranu, posle čega je urednik lista ponovo dao izjavu:

"Ove optužbe su samo jeftino moralisanje onih koji hoće da budu šampioni anti-rasizma. Ako se usude da me nazovu rasistom, tužiću ih!"

Tokom večeri, oglasila su se i dvojica bivših igrača Mančester junajteda, koji ove sezone igraju jako dobro.

Kris Smoling, štoper Rome, ostavio je poruku na svojim profilima na društvenim mrežama.

"Iako bih želeo da dan provodim spremajući se za sutrašnju veliku utakmicu, važno je da kažem da je ono što se pojavilo danas na naslovnici pogrešno i prilično bezosećajno. Nadam se da će urednici koji su učestvovali u ovome preuzeti odgovornost i nadam se da shvataju moć koju poseduju kroz reči i kroz uticaj koje one imaju. Hvala Romi na podršci. Sad neka borba počne, napred Roma'', napisao je Smoling, koji je u komentarima ispod objave dobio maksimalnu podršku.


Lukaku je ostavio sličnu poruku.

"Umesto da se koncentrišem na meč dva tima, Korijere delo Sport objavio je najgluplji naslov koji sam video u karijeri. Ljudi, vi nastavljate da povećavate problem negativnosti i rasizma, umesto da pričamo o prelepoj utakmici koja će biti odigrana na San Siru između dva sjajna kluba..."

"Obrazovanje je ključ. Vi iz Korijere delo Sporta trebalo bi da uradite bolji posao u vezi s tim".

"Hvala svim igračima i drugim novinarima koji su istakli podršku. Hajde da sada svi budemo usredsređeni na sutrašnju utakmicu", napisao je centarfor.