Fudbal

A možda je i do "efekta Lalatović": Voša ima VIŠE bodova nego u celoj 18/19

Autor Milutin Vujičić

Nijedan klub u Srbiji nije ostvario toliki skok u broju poena za godinu dana kao Vojvodina pod vođstvom Nenada Lalatovića. Trener "stare dame" hvali igrače, a oni njega...

Izvor: MN Press

Jesenja polusezona "skraćena" je za jedno kolo, Vojvodini predstoji još jedna utakmica, ali već sada ima više bodova nego za čitavu prethodnu sezonu u Superligi!

"Stara dama" je zaključno sa utakmicom 19. runde domaćeg šampionata odigranom u sredu protiv Radnika na "Karađorđu" (1:0), došla do učinka od 42 boda, što je već za jedan bod više (41) nego što je klub imao u takmičarskoj 18/19 - i to u gotovo duplo više odigranih utakmica (37).

Kome idu zasluge za to?


Ako pitate trenera Nenada Lalatovića - odgovor je njegovim igračima - pošto je pohvale na njihov račun izgovorio na gotovo svakoj od konferencija od početka sezone.

"Za ovakve uspehe, najzaslužniji su igrači i dobra atmosfera u klubu, a mene kao trenera raduje to što se kod nas pre i posle svakog treninga čuje pesma. Pesma donosi radost!", naglasio je trener Vojvodine učinak njegovih fudbalera koji igraju kao preporođeni ove jeseni.

Međutim, ima li nešto i do "efekta Lalatović", sada već uočljivog na nekoliko primera?

Ukoliko bi Vojvodina pobedila i TSC predstojećeg vikenda došla bi do 45 bodova - što bi bilo identično učinku koji je Lalatović imao u svom prvom mandatu na klupi Novosađana (sezona 16/17), samo uz odigran meč više posle čega je podneo ostavku zbog promena rukovodstva. Nakon toga je otišao u Čukarički, u kom je takođe imao dobre rezultate, a najbolje u Radničkom iz Niša.

Sa klubom sa "Čaira" imao je i uspešniju jesen od ove sa Vojvodinom, osvojio je 50 bodova (odigran meč više), ali možda rezultate sa Novosađanima premaši na proleće...

Izvor: MN Press


Poznato je da je pre toga uspeo da "podigne" i Borac, kao i Napredak, pa smo od fudbalera Vojvodine pokušali da saznamo u kojoj meri je njegov rad doprineo sadašnjem učinku kluba, odnosno da li je baš sve do igrača kako tvrdi Lalatović?

"Ja stalno govorim da je šef usadio nešto što nam je falilo prethodnih sezona", kazao je mladi kapiten Ranko Veselinović u razgovoru za MONDO.

Talentovani 20-godišnji štoper Vojvodine radio je već sa velikim brojem trenera u klubu u kom je ponikao, a čini se da mu posebno odgovara uloga koju ima kod Nenada Lalatovića, kod koga verovatno igra svoj najbolji fudbal u karijeri.

"Razlika je ta 'ludačka energija', da se tako izrazim, koja je falila do sada. Zaista vlada odlična i pozitivna atmosfera između igrača i stručnog štaba. Čak i kada ne igramo dobro nađemo put ka pobedi, sad smo upravo vezali četiri, a to se može samo i jedino sa pobedničkim mentalitetom koji poseduje Lalatović i koji nam je polako usadio", poručio je Veselinović.

Neretko se dešava da Nenad Lalatović na konferenciju za medije posle utakmice dođe "bez glasa", pošto je prethodno čitavu utakmicu kraj aut-linije usmeravao igrače.

"Naravno da osetimo tu njegovu energiju, drži vas budnim ceo meč, prosto vam ne dozvoljava da se opustite. Zna nekada i da se prodere...", kazao je i na kratko zastao u odgovoru Ranko Veselinović, da bi potom poentirao: "Međutim, to vas samo razmrda i ne ruši samopouzdanje!".

Izvor: MN Press


Veselinović je samo jedan od niza mladih fudbalera Vojvodine koji imaju lepu minutažu (Devetak, Zukić, Nešković, Topić...), ali potrebno je i iskustvo koje bi sve to povezalo.

Zbog toga je Nenad Lalatović insistirao na dolasku Nikole Drinčića (35), fudbalera koji ga je pratio u prethodna dva kluba - Čukaričkom i Radničkom, a koji je ove jeseni imao najveću minutažu od svih fudbalera, više i od golmana Emila Rockova.

Posmatrajući 11 igrača koji su najčešće igrali ove sezone - Drinčić je samo jedan od trojice (uz Bojića i Đurišića) koji za Vojvodinu nisu nastupali i u takmičarskoj 18/19.

Iz prve ruke dobro zna šta podrazumeva rad kod Lalatovića...

"Sigurno je da trener Lalatović ima veliki uticaj na igrače i ekipe u u kojima je radio, što uostalom pokazuju i rezultati. Gde god je bio - imao je vrhunske rezultate", kazao je Nikola Drinčić u kratkom komentaru za naš portal.

"Samim tim to znači da velike zasluge pripadaju njemu. Što se tiče atmosfere, kod njega je ovako: kad se radi onda je ozbiljno, kad se šali onda se šali - i on to veoma dobro radi".

Nikola Drinčić dodaje i daje najveća prednost rada kod Nenada Lalatovića to što "dobro zna kada treba da podigne ekipu", а često takvi momenti mogu da definišu sezonu kluba, posebno onih koji su često imali oscilacije - i jedan od njih je Vojvodina.

Izvor: MN Press


Jedine probleme ove jeseni "stara dama" imala je u oktobru kada su pružali nešto slabije u duelima sa Čukaričkim, Javorom, pa i Inđijom, što se odrazilo i na poraz od Partizana (0:4), nakon čega je Nenad Lalatović rekao da je to najlošija partija njegove Vojvodine u dva mandata, međutim deluje da su ti dani iza čitave ekipe.

Nije tajna i da je na atmosferu uticao "tihi sukob" Lalatovića i Lazetića, koji će biti razrešen tek posle završetka polusezone, a u Vojvodini sigurno neće dozvoliti da nešto poremeti cilj koji je zacrtan pri angažovanju mladog stratega - plasman u Evropu posle dve sušne sezone.

Ipak, da bi se ispunila Lalatovićeva prognoza, koja glasi "zaslužujemo da budemo vicešampioni", biće potrebno ponoviti ovakve partije i na proleće pošto je konkurencija nikad žešća.