Fudbal

Izbori važniji i od političkih! Boka bira: Maradona, Rikelme ili Batigol?

Izvor mondo.ba

Sutra se održavaju najvažniji izbori u žuto-plavom delu Buenos Ajresa, oni za predsednika Boke juniors, u kojima na tri strane indirektno učestvuju tri legende kluba: Maradona, Rikelme i Batistuta.

Građani Buenos Ajresa pre mesec i po glasali su na izborima za predsednika Argentine u kojima je slavio Alberto Fernandez pobedivši tada aktuelnog Maurusija Makrija, ali u nedelju ih čekaju, za mnoge, još važniji izbori!

Oko 80.000 članova Boke juniors biraće novog predsednika kluba, a Makri bi mogao da za kratko vreme bude dva puta poražen.

Njegova "struja" sa Danijelom Anhelicijem je od 2011. godine na čelu Boke, koju je od 1995. do 2006. vodio sam Makri, što mu je bila odskočna daska za politički uspon koji mu je doneo i predsedničke izbore 2015. godine.

Umesto Anhelicija, Makri i njegova politička opcija "Kambiemos“ na sutrašnjim izborima guraju Kristijana Garibauda, ali će on imati velikog protivnika u Jorheu Amor Amealu.

Nekadašnji pulen Maurisija Makrija i bivši predsednik Boke (2008-2011) razišao se sa odlazećim predsednikom Argentine i sada predstavlja opoziciju u trofejnom argentinskom klubu, a dobio je podršku jedne od legendi kluba.

Huan Roman Rikelme se uključio u izbore kao Amelov kandidat za drugog potpredsednika kluba i predstavlja pravog "keca iz rukava", jer ima ogromnu popularnost među navijačima Boke.

To se vidjelo i prošle subote na meču protiv Argentino juniorsa,  kada su navijači sa tribina  "Bombonjere“ skandirali "Rikelme, Rikelme“.

Osvajača deset trofeja sa Bokom juniors teško su pogodili neuspesi kluba, koji je prošle godine poražen u finalu, a ove godine u polufinalu Kopa Libertadores od najvećeg Rivala, River Plate.

"Vreme je da pomognem svom klubu, proteklih nekoliko godina su najgore ikad“, rekao je Rikelme, koji ne krije da sutrašnji izbori imaju i šire političko značenje.

"Svi znaju da sutra moramo da pobedimo“, rekao je on.

Aktuelno rukovodstvo Boke čini sve da smanji uticaj Rikelmeove popularnosti na izbore, pa su zabranili da se na glasačkim listićima nalazi njegov dres sa brojem deset, a navijači su upozoreni da nikome ko dođe u Rikelmeovom dresu neće biti dozvoljeno glasanje.

Protiv Rikelmea je i legendarni Dijego Armando Maradona, koji je u sukobu s njim još od 2009. kada je Rikelme odbio njegov poziv da se vrati iz penzije i pomogne reprezentaciji na Mundijalu 2010, kada je "gaučose" vodio Maradona.

Legendarni "El Pibe" tvrdi da će ako Rikelme, odnosno njegova struja, pobedi, na klupu Boke sesti legenda River Plate, Danijel Pasarela.

"Ne želimo Pasarelu u Boki, a ako Rikelme pobedi to će se desiti“, rekao je Maradona.

Osim Rikelmea i Maradone, u izborima indirektno učestvuje još jedna argentinska legenda, Gabrijel Batistuta.

Popularnog "Batigola" navijači u Buenos Ajresu više pamte po igrama za nacionalnu selekciju, jer je odigrao samo 30 utakmica za Boku juniors, a i na ovim izborima ima donekle "sporednu" ulogu.

Naime, Batistuta je savetnik trećeg kandidata Hozea Beraldija i tu funkciju bi trebao da obavlja ukoliko on bude izabran.

"To je ponuda koju sam čekao", rekao je Batistuta i dodao da ga politika ne interesuje.

Da li je Makriju "odzvonilo" i u Boki, da li je popularnost Rikelmea dovoljna za prevagu i izbor Ameala ili će se navijači prikloniti kandidatu kojeg podržava Batistuta, videćemo u nedelju.