Fudbal

On je prepreka Zvezdinom proleću: Robijaš, otmičar i reprezentativac!

Autor Dušan Ninković

U borbi za ostanak u Evropi beogradski crveno-beli vodiće bitke u Pireju i protiv kontroverznog Portugalca, čija je životna priča kao na filmu.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Olimpijakos je u Beogradu poveo, pa zatim izgubio protiv Crvene zvezde. Strelac jedinog gola za tim iz Pireja bio je Ruben Semedo, inače veoma kontroverzna ličnost.

Ovaj 190 centimetara visoki štoper je tokom svoje fudbalske karijere imao epizodu u zatvoru, još nekoliko problema sa policijom, ali i poziv za "A" selekciju Portugala. Na njemu će biti da zaustavi napade ekipe Vladana Milojevića.

O tome kako je fudbaler koji sada brani boje Olimpijakosa stigao do zatvora, pričaćemo od početka. Jedino što će nam faliti u ovoj priči je ulazak u glavu Rubena Semeda. Sigurni smo da biste i vi voleli da znate šta se tačno dešavalo u njoj pre incidenata koji su ga doveli sa one strane zakona.


Semedo je rođen u Amadori, opštini grada Lisabona i fudbalsku karijeru je gradio u oba poznata kluba iz tog grada. Ranije je igrao za Benfiku, ali se u seniorski fudbal probio u Sportingu, gde je bio duže - od 2010. doi 2017.

Nakon dobrih nastupa za Sporting i redovnih poziva u mladu reprezentaciju Portugala, Semedo se 2017. preselio u Viljareal. Za dve godine u tom timu odigrao je samo četiri ligaška meča, a paralelno sa tim počeli njegovi (ozbiljniji) problemi sa zakonom.

Zajedno sa još dvojicom, svojim rođakom i prijateljem, on je prošle godine izvršio otmicu!

Njih trojica su žrtvu vezali konopcima i prebacili je u Semedov apartman, gde su nastavili da je muče. Pored udaraca bejzbol palicom, pretili su žrtvi sečenjem prstiju, a zatim se okrenuli i otišli u žrtvin stan, koji su opljačkali.


Zbog krađe 24 hiljade dolara, fizičkih povreda i ozbiljnih pretnji, Semedo je uhapšen. Suđeno mu je za krađu, otmicu i pokušaj ubistva, a za sve to je proglašen krivim. Zatvorska kazna je bila neminovnost, a Ruben je iza rešetaka proveo pet meseci.

Portugalski štoper je odrastao u teškim uslovima, dok je njegova majka radila da bi izdržavala porodicu, a otac bio u zatvoru. Odrastao je sa sestrom i rođacima, uglavnom se igrajući na ulici i bez prave kontrole odraslih ljudi.

Posledica su bili njegovi loši postupci već u tinejdžerskim danima. Navijači su ga ''uzeli na zub'' zbog bacanja dresa, hvatan je kako vozi pre nego što je dobio dozvolu, a u Španiji je, pre zatvora, imao manje incidente po noćnim klubovima. Dolazio je do ivice tuče sa konobarima, jednom je potezao pištolj, jednom je gađao flašom nekog od gostiju.

''Prva dva meseca u zatvoru su bila teška. Moja majka i ja napravili smo loš izbor kada smo birali advokata. Nije se dešavalo ništa, nisam dobijao informacije i činilo mi se da vreme stoji", rekao je Semedo u jednom od kasnijih intervjua.

Boravak iza rešetaka pomogao mu je da razmisli o životnoj, ali i fudbalskoj filozofiji. Nakon pet meseci u zatvoru i plaćene kaucije od 30 hiljada evra, Semedo je pušten na slobodu. Rešen da promeni svoj život, vratio se fudbalu.

''Plakao sam često, kada god nisam mogao da spavam noću. Patio sam jer sam znao da meni dragi ljudi pate. Počeo sam da razmišljam kako možda više nikada neću dobiti priliku da igram fudbal.'', saopštio je Ruben u toj izjavi.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


Samo nedelju dana nakon izlaska iz zatvora, Semedo je poslat na pozajmicu. Njegovo igranje za Viljareal je bilo završeno, klub ga ni u kom slučaju nije želeo, ali se pojavila Ueska. Rešili su da mu pruže šansu i pokušaju da mu ožive karijeru.

Nakon što je šest meseci bio pozajmljen Ueski, isto toliko je proveo u Rio Aveu. Ustalio se u tim ekipama, povratio formu, igrao dobro i zatim u leto 2019. napravio transfer u Olimpijakos.

Za sada, u Grčkoj nije imao velikih problema. Ove sezone je već nastupio na 22 meča, 5 u Ligi šampiona, 6 u kvalifikacijama za to takmičenje i 11 u prvenstvu Grčke. Standardan je, nezaobilazan u timu i donosi mnogo čvrstine crveno-belima.

Neobično za jednog štopera, Ruben Semedo je već sada na pet postignutih golova u sezoni. Pored meča u Beogradu, bio je strelac u poslednjem o, protiv totenhema. Pogađao je mreže Viktorije iz Plzena i Basakšehira, kao i AEK-a u domaćem prvenstvu.

Dobre igre za grčki tim obezbedile su mu poziv u najbolju selekciju Portugala. Samo godinu dana nakon što je izašao iz zatvora, Semedo je postao seniorski reprezentativac zemlje u koju su se njegovi roditelji doselili. Aktuelni evropski prvak i osvajač premijerne Lige nacije računao je na njega.


Doduše, još nije debitovao, što malo kvari utisak o tim pozivima. Sedeo je na klupi protiv Litvanije i na oba meča protiv Luksemburga u nedavno završenim kvalifikacijama. Šansu da zaigra moraće da sačeka još malo.

Nakon što je 142 dana svoje fudbalske karijere proveo u zatvoru, a nakon toga oblačio dres tri kluba za godinu dana, Semedo se vraća. Nekada jedan od najtalentovanijih štopera Evrope i momak za kog su predviđane sjajne stvari, ponovo igra dobar fudbal.

Crveno-beli iz Beograda će večeras u Pireju odmeriti snage sa crveno-belom braćom iz Pireja. Jedan od igrača koji će pokušavati da spreči Zvezdu da stigne do evropskog proleća ove sezone biće i kontroverzni štoper.