Fudbal

Olimpijakos - Zvezda: Prošli ili ne - samo da straha ne bude! (ANKETA)

Autor Milutin Vujičić

Vladan Milojević istakao je da je jedan od najvažnijih faktora u porazima od Bajerna i Totenhema bio veliki strah kod njegovih igrača, a protiv Olimpijakosa ne bi smelo da ga bude ako žele da naprave prvi preduslov za prolaz dalje.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

/od izveštača MONDA iz Atine - Stefana Stojanovića i Milutina Vujičića/

Ako su utakmice protiv Totenhema i Bajerna (nažalost) dokazale da Crvena zvezda u ovom trenutku ne može da se nosi sa klubovima "ekstra" kvaliteta, onda je i oktobarski meč sa Olimpijakosom (3:1)podjednako jasan pokazatelj da postoji i podvrsta učesnika Lige šampiona s kojima šampion Srbije može da bude ravnopravan.

I ne samo ravnopravan - i bolji od njih.

Upravo u tome Crvena zvezda i traži šansu u sredu u Pireju (21.00). Naspram sebe nema 'aždaje' i 'monstrume', nema igrače koji će srušiti svaki plan trenera zbog inidividualnog kvaliteta, a nema ni ekipu čije mane ne može da poništi uz "malo" dobre pripreme, sreću i potpunu koncentraciju.

Ne bi bilo prvi put u eri Vladana Milojevića da njegova Zvezda ispunjava sva tri kriterijuma; da tako nije bilo ne bi se desili Salcburg, Krasnodar ili Jang Bojs, a odlična vest za trenera crveno-belih jeste i to što današnji susret nije samo puka utakmica grupne faze Lige šampiona, gotovo da može da se posmatra kao eliminacioni meč - što je uvek bila "poslastica" za šefa prvaka Srbije.

Vrlo dobro je poznato da se Milojević do sada možda najbolje iskazao u "revanš" utakmicama u kojima se igra na "biti ili ne biti", gde opet ne mora po svaku cenu ni da se juri pobeda...


Tako će Crvenoj zvezdi biti dovoljan i bod da bi igrala Ligu Evrope na proleće, što će automatski značiti da Olimpijakos mora da napadne žestoko - i da istrpi kontre srpskog predstavnika. To je uostalom i na konferenciji za medije, vrlo lukavo, najavio Pedro Martinš.

Izvor: Milutin Vujičić/MONDO

Nije teško pročitati i da je Martinš time probao da "čika" Milojevića da zauzme ofanzivniji pristup, ali ako smo nešto navikli od trenera Zvezde jeste da do detalja izračuna rizik - i samo u posebnim situacijama ide preko njega. To naravno nije loša stvar i zapravo je jedna od najvažnijih komponenti ka rezultatskim iskoracima Crvene zvezde u njegovoj eri.

MONDO će utakmicu pratiti sa lica mesta, a na našem portalu očekuju vas i izjave, hajlajtsi, fotografije, snimci sa terena... TV prenos obezbeđen je na Arena Sport 1.

Dakle, kako i u kom će sastavu Zvezda nastupiti u Pireju?

"Znam kojih 11 će istrčati na teren!", rekao je prilično samouvereno Vladan Milojević kao da se nije radilo o odluci koju je doneo pred trening, ili uoči polaska na gostovanje, već da je to ideja koju je kovao nedeljama, možda i mesecima unazad.


MONDO je pokušao da odgonetne kojih će to 11 fudbalera biti, ali već sada se može naslutiti da se Milojević pored taktičkih odredbi vodio još jednom važnom "sitnicom".

Strah.

Upravo je to najviše zamerao svojim fudbalerima posle teških poraza od Bajerna i Totenhema, kako bi čitav plan utakmice "padao u vodu" zbog toga što bi se njegovim igračima "zamrsile noge" posle prvog sudijskog zvižduka, a ako su u međuvremenu shvatili kako da se tih okova reše - već će biti lakše da se trenerova zacrtana ideja sprovede u delo.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


Spoznaja da sa druge strane terena ne stoji prvak Nemačke ili vicešampion Lige šampiona, kao i to da ih je Zvezda već jednom pobedila ove sezone, moraju da budu olakšavajući faktor.

"Ako me pitate šta sam rekao svojim igračima... Tražio sam im da budu ono što jesu. Mislim da nismo pokazali u prethodnim utakmicama kakvi smo i šta jesmo", naveo je Milojević i odlučio da preskoči reč strah koji je bio jedan od faktora spoticanja.

Ako igrači nauče kako da se nose sa strahom - jedan korak unapred je već napravljen.

Za kraj vas pitamo, šta očekujete od današnjeg meča?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt