Fudbal

Niz pogrešnih poteza došao na naplatu: Velikan sa severa JEDINI još na nuli

Autor Dušan Ninković Izvor mondo.rs

Najtrofejniji norveški klub mogao bi da bude jedini koji će završiti grupnu fazu bez osvojenog boda. Pročitajte kako je došao u tu situaciju.

Fudbaleri Rozenborga ovog četvrtka odigraće šesti meč u grupnoj fazi Lige Evrope, poslednji u ovoj sezoni. Ako izgubi, norveški velikan mogao bi bude jedini koji je takmičenje u Evropi završio bez bodova.

Svaki od 32 tima koji su igrali Ligu šampiona osvojio je barem po poen. Skoro svaki učesnik Lige Evrope uspeo je isto. Međutim, Rozenborg je još na nuli i to će pokušati da ispravi protiv PSV-a.


Dugogodišnji šampion Norveške prošao je čudnovat put prethodnih godina. Od nekoliko sezona bez trofeja u domaćem prvenstvu, do redovnog nastupa u grupnim fazama u Evropi, preko jedne veoma kontroverzne promene u klubu.

Ovo je priča o norveškom timu, ali i o Kore Ingebrigtsenu, čoveku koji više nije njegov deo.

Aktuelni šampion Norveške je ekipa Moldea, koja je tu titulu preuzela od Rozenborga posle četiri uzastopne titule norveškog velikana, nastalog još 1917. godine, pod nazivom "Odd" u gradu Trondhajmu.

Rozenborg je ubedljivo najuspešniji tim u istoriji norveškog fudbala, sa čak 26 nacionalnih titula. Zato je period od nekoliko sezona bez domaćeg trofeja signal da se u klubu upale alarmi.

Jedna takva situacija, nakon što tim sa stadiona "Lerkendal" tri godine nije bio konkurentan za titulu, dovela je 2014. u klub Ingebrigtsena. Igračka legenda Rozenborga, bivši reprezentativac Norveške, fudbaler Mančester sitija i još nekoliko timova u domovini, preuzeo je na sebe težak zadatak, da titulu vrati tamo gde je najčešće bila.

Već u prvoj sezoni su pokazane naznake takvih dometa. Iako su "Deca trolova", što je nadimak kluba iz Trondhajma, slabije startovali u sezoni, njen furiozan finiš doneo im je drugo mesto na tabeli 2014/15. A Kore se tek zagrevao, spreman da u klubu ostavi dubok trag.

Čovek koji je tokom većeg dela svog života vezan za rodni Trondhajm danas radi u Belgiji, kao trener Ostendea. Ako se pitate zašto je to bitno, polako, postaće jasnije. Rekli smo da u prvoj sezoni nije osvojio titulu, ali zato u naredne tri jeste - 2015, 2016. i 2017. Na tri šampionska naslova je nadogradio dva kupa Norveške, kao i dva trofeja Superkupa, pre nego što je dobio otkaz.

Čim je stigao u klub, uspostavio je sistem 4-3-3 koji će koristiti u narednim sezonama. Neki od igrača iz tog perioda su još u klubu, a formacija i stil igre bazirali su se na Aleksanderu Soderlundu, centralnom napadaču koji je i sad deo tima.

Sistem je davao rezultate, a trofeje koji su osvajani smo već pomenuli. Pored toga, doneo je Rozenborgu, nekada redovnom učesniku Lige šampiona i nove dobre rezultate u Evropi. Tako je klub iz Trondhajma igrao grupnu fazu u četiri od poslednjih pet sezona.

Doduše, to je uvek bila Liga Evrope, uz neuspehe u kvalifikacijama za ono elitnije evropsko takmičenje. Mada, kada Rozenborg u ovakvim uslovima stigne do grupne faze, pa još to ponavlja iz godine u godinu, treba istaći da je to uspeh.

Nastupanje u grupnim fazama nije donosilo mnogo radosti navijačima ovog kluba. Uglavnom su doživljavali poraze, tim se praktično nije ni borio za prolazak grupe, jer je prerano ostajao bez šansi za to. A, ova sezona mogla bi da bude najslabija u tom ciklusu.

TABELA GRUPE D

Sporting 12, LASK Linc 10, PSV 7, Rozenborg 0

Pošto smo već rekli da je Rozenborg izgubio domaću titulu, naredne sezone će igrati kvalifikacije za Ligu Evrope. To odmah znači da će biti mnogo teže izboriti plasman u grupnu fazu, što ovaj trenutak čini idealnim za priču o klubu iz Trondhajma.

Dakle, jedini tim koji bi evropsku jesen mogao da završi bez osvojenog boda je, nakon sigurnosti koju je imao sa Koreom Ingebrigtsenom, počeo da donosi neke neobične odluke. Tako su tokom šest meseci imali prelazno rešenje na mestu trenera, a zatim su angažovali sadašnjeg šefa stručnog štaba, Ejrika Hornelanda.

Najzanimljiviji detalj u ovoj priči je momenat u kom pomenuti Ingebrigtsen dobija otkaz. Dogodilo se to u leto 2018. godine, samo 24 časa nakon jednog i šest dana pre drugog meča u evropskim kvalifikacijama.

Rozenborg je savladao islandski Valur, naredni protivnik je bio Seltik, a Ingebrigtsenu je rečeno da više neće voditi tim!



Šok terapija koju je primenio predsednik kluba Koteng trebalo je da promeni krvotok u klubu i da donese neke nove stvari. Zameralo se da je igra u tom trenutku daleko lošija od potrebne, da je nastalo zasićenje, a da se klub u tom trenutku ne razvija dovoljno dobro.

Odlučeno je da u julu 2018. ekipu preuzme Rini Kulen, Holanđanin koji je nekoliko meseci ranije došao da bi razvijao akademiju norveškog tima. On će postati prelazno rešenje kluba, ali će na toj poziciji ostati čitavih šest meseci. Osvojiće titulu, osvojiće kup i vodiće ekipu do grupne faze Lige Evrope.

Tamo su im se putevi ponovo ukrstili sa Seltikom, timom protiv kog su igrali kvalifikacije, ali i sa dva jaka protivnika, Red Bul Lajpcigom i Red Bul Salcburgom. Nisu mogli više od boda u toj paklenoj konkurenciji, a na kraju sezone je Kulen zamenjen.


Nova era u Rozenborgu je počela 3. januara 2019. godine kada je na mesto šefa stručnog štaba stigao Ejrik Horneland. Nekadašnji trener Haugesunda, u kom je ostavio trag i kao igrač, preuzeo je ekipu koja je imala četiri uzastopne titule na svom kontu. Uspesi u domaćem prvenstvu su se podrazumevali, a predsednik kluba je želeo i evropski iskorak, kao i rast celog kluba.

Malo je reći da se ništa od toga nije desilo. Ostala je ista formacija, ali se Horneland nije baš sjajno snašao u svojoj debitantskoj sezoni. Prvenstvo je završeno na trećem mestu, kup u četvrtom kolu, a Liga Evrope bi mogla da bude gotova sa nula bodova.

Rezultati Rozenborga

LASK - Rozenborg 1:0 Rozenborg - PSV 1:4 Sporting - Rozenborg 1:0 Rozenborg - Sporting 0:2 Rozenborg - LASK 1:2

Situacija u grupi D je poznata. Sporting je prvoplasirani sa 12 bodova, LASK je na drugom mestu sa dva manje i oni će u Lincu igrati za prvo mesto u grupi. Meč u Ajndhovenu će biti revijalnog karaktera, tamo će PSV dočekati tim o kom pišemo.

Prethodne dve sezone se nije dešavalo da neki od timova u Ligi Evrope završe takmičenje bez ijednog boda. Poslednji takav primer je Gabala, tim iz Azerbejdžana, u sezoni 2016/17. Pre toga, u sezoni 2014/15, do istog učinka su stigli Slovan iz Bratislave i Metalist Harkov.

Iz današnje perspektive, a lako je biti general nakon bitke, deluje da su promene za kojima su posegnuli bile bez efekta. Tim nije počeo da napreduje na međunarodnoj sceni, ali se usput izgubila i dominacija u domaćim okvirima. Večeras bi Rozenborg, porazom u Holandiji, mogao da zatvori krug.


Naredne sezone ćemo u kvalifikacijama za Ligu šampiona gledati Molde. Norveška je dobila novog šampiona, verovatno zahvaljujući pogrešnim potezima ključnih ljudi u klubu iz Trondhajma. Ekipa za koju nastupa Đorđe Denić, bivši fudbaler Rada, od sutra će krenuti u novi ciklus.

Ili da to nazovemo remont?