Fudbal

Fudbaler Šapekoensea koji je preživeo pad aviona: Ne mogu više da trpim bol

Izvor mondo.rs

Neto, igrač brazilskog kluba koji je preživeo tragediju u Kolumbiji, saopštio da završava karijeru jer ne može da izdrži bolove i napor koji je potreban za vrhunski sport

Brazilski fudbaler Neto bio je poslednji preživeli kojeg su spasioci izvukli iz olupine aviona pre tri godine koji se srušio u Kolumbiji, a u kojem je poginula 71 osoba.

Tada su nastradali igrači i stručni štab brazilskog kluba Šapekoensea i brojni novinari koji su sa njima išli na finale Kopa Sudamerikana.

Netu, koji sada ima 34 godine, lekari su se dve nedelje borili za život u bolnici u Kolumbiji nakon što je zadobio opasne povrede.

Nakon dvogodišnjeg oporavka vratio se na teren, ali Neto priznaje da se sve promenilo od nesreće. Odlučio je posle pokušaja da oživi karijeru da je završi.

"Moje telo više nije moglo da podnese konstantne bolove koje osećam. To što sam trpeo na terenu mnogo je jače od zadovoljstva igranja. Razgovarao sam sa lekarima i čelnicima kluba i složili smo se da je vreme za kraj", izjavio je za brazilski "Globo esporte" Neto.

On je objasnio da je imao veliku želju da se vrati fudbalu posle velike tragedije i da je osećao to kao dug navijačima i poginulim saigračima, ali da nije mogao.

"Ne trpim bolove stalno. Oni se javljaju na treningu jer moje telo očigledno više ne može da podnese zahteve profesionalnog sporta. Kolena i leđa me ubijaju i zbog toga sam morao da donesem tešku odluku", naveo je fudbaler Šapenkoensea.

Priznao je da je želeo da se oprosti od fudbala i navijača na terenu, da odigra poslednji meč, ali je odustao od te ideje i izabrao za njega lakši način.

Neto je omiljen među navijačima brazilskog kluba, a na prvom meču nakon tragedije oni su ga sačekali sa porukom "Šampion se vratio".

Klub je Netu posle tragedije dao neograničeno vreme za oporavak, a igrač je u međuvremenu učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama u kojima su prikupljana novčana sredstva za pomoć porodicama žrtava avionske nesreće.