Fudbal

Majkl Oven: Karijera mi je bila u padu već od 23. godine

Izvor mondo.ba Izvor Anadolija

Nekadašnji napadač je u subotu napunio 40 godina, a u razgovoru za engleske medije otkrio je neke od detalja karijere koja je iza njega.

Majkl Oven, nekada sjajni engleski fudbaler, izjavio je da je njegova karijera bila u padu već u 23. godini.

Oven je za prvi tim Liverpula, tima čiji je najbolji strelac bio sedam punih sezona koje je odigrao do odlaska u Real Madrid, debitovao sa svega 17 godina.

Fudbalski put napadača, koji je 2001. godine dobio Zlatnu loptu, obeležile su povrede koje su mu stvarale probleme tokom cele karijere. Kopačke je "okačio o klin" 2013. godine u dresu Stouk sitija.

Oven je u subotu napunio 40 godina, a u razgovoru za engleske medije otkrio je neke detalje blistave karijere koja je iza njega.

"Do moje 20. godine verovatno sam bio jedan od najboljih na svijetu u tom uzrastu. To se nastavilo određeno vreme, ali onda su me usporile povrede. Verovatno sam bio u padu već u 23. godini. Kada imate rupturu kolena i ne sanira se kako treba, onda budete ugroženi. To mi se dogodilo kada sam imao 19 godina, a osvojio sam Zlatnu loptu sa 21godinom", rekao je Oven.

Nakon 13 godina u Liverpulu, što u akademiji, što u prvom timu, Oven je 2004. godine odlučio da potpiše za Real Madrid, ali se u "galaktikosima" nije previše naigrao.

Ipak je bio produktivniji od tadašnjih glavnih konkurenata za mesto u napadu Brazilca Ronalda i Španca Raula. Naime, Oven je za 1878 minuta postigao 13 golova, Ronaldo je bio strelac 21 pogotka za 2 802 minuta, a Raul svega devet za 2 582.

"Zaista sam zadovoljan što sam igrao za Real Madrid. Bila je to sjajna prilika da probam nešto drugo. Za mene je na mnogo načina bilo 'Sveti gral' igrati za Real Madrid ili Barselonu", istakao je Oven.

Nakon jednogodišnje epizode u "kraljevskom klubu", Oven je imao želju da se vrati u Liverpul, ali se to nije desilo pa je odlučio da potpiše za Njukasl. Međutim, na tome mu navijači "redsa" nisu zamerili, za razliku od potpisa za Mančester junajted 2009. godine.

"Potpisao sam za Mančester junajted jer je to bila najbolja opcija za mene u to vreme. Ne stidim se zbog toga, uprkos tome što bi mnogi ljudi hteli da se stidim. Nikada moj san nije bio da igram za Stouk, Mančester junajted i Njukasl, ali tamo me je karijera odvela", zaključio je nekada fenomenalni napadač.

Oven je za reprezentaciju Engleske odigrao 89 utakmica, a sa 40 postignutih golova je peti na večnoj listi strelaca te selekcije.