Fudbal

VAR tehnologija u Superligi od 2020/21: Spremna revolucija srpskog fudbala?

Izvor mondo.rs

Izgleda da nećemo ipak toliko dugo čekati na uvođenje VAR tehnologije...

Gotovo svakog vikenda u Superligi vidimo po nekoliko spornih odluka zbog kojih klubovi dižu "frku" na sudije, a Fudbalski savez Srbije (FSS) zbog toga je ubrzao proces uvođenja VAR tehnologije koja bi trebalo da im olakša posao!

Kako prenosi današnji "Sportski žurnal", poslednjih dana se "šuška" da se čine veliki napori kako bi već od narednog leta (sezona 2020/21) u Superligi bila u upotrebi VAR tehnologija.


Isti izvor navodi da zvaničan datum kada će "video asistent sudija" zaživeti u Superligi nije tačno efinisan, ali se nadaju da je u pitanju jul 2020. godine.

Da se pomeramo sa "mrtve tačke" govore i mnogobrojni sastanci koje su srpske delegacije obavile u poslednje vreme; tako smo išli po savet u Hrvatsku, koja od sledeće polusezone uvodi VAR tehnologiju, formirana je i radna grupa, a tu je i nedavni sastanak Slaviše Kokeze i Đanija Infantina, na kome se pričalo i o finansijskoj pomoći za uvođenje VAR-a.

Pisali smo već na MONDU koliko je koštala ova tehnologija u Hrvatskoj i koliko bi mogla kod nas, a vredi istaći i da se na tome ne završava čitava priča oko VAR-a.

Neophodna je edukacija sudija kroz koju su prošli i hrvatski arbitri, bolja infrastruktura...

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt



Podsetimo da su se na Skupštini Zajednice Superlige i Prve lige Srbije, održane u februaru, predstavnici 28 od 32 kluba, među kojima nije bilo Crvene zvezde, jednoglasno izjasnili za uvođenje VAR tehnologije, dok je formalna odluka o uvođenju VAR-a donesena u oktobru ove godine.

Videćemo da li će VAR tehnologija biti već od sledeće sezone na srpskim terenima, ali ovo su znatno optimističnije prognoze od onih koje je dao Zoran Petrović prošle godine.

"Kada će doći kod nas? Možda za dve, možda i za 10 godina", rekao je pomalo neozbiljno nekadašnji prvi čovek Sudijske komisije, na čijem mestu sada sedi Milan Karadžić.