Fudbal

Savo Milošević o važnom savetu ser Aleksa i klopovskoj filozofiji Partizana

Autor Mladen Šolak

Trener crno-belih održao posećeno predavanje trenerima u Beogradu. Govorio o svojim princima, formiranju fudbalske filozofije i o "dve najveće boljke srpskog fudbala".

Izvor: Mondo/ Mladen Šolak

Savo Milošević završio je prošlog vikenda svoju prvu "punu" polusezonu na klupi Partizana, a ujedno i prvu u ulozi šefa stručnog štaba.

Posle velike igračke karijere i višegodišnjeg rada u Fudbalskom savezu Srbije na mestu direktora, on je prošlog proleća prihvatio poziv crno-belih i počeo da stvara Partizan po svojoj zamisli.

Minule sezone osvojio je Kup, ove uveo ekipu u grupnu fazu Lige Evrope i minuti su ga delili od evropskog proleća. Zato će Milošević 2019. pamtiti po uspešnom trenerskom početku, a godinu na izmaku završio je i današnjim predavanjem kolegama u organizaciji Centra za edukaciju fudbalskih trenera FSS.

U beogradskom hotelu "Mladost", on je napravio kratak osvrt na svoje odluke, principe i na stečena iskustva u ovoj godini. Počev od donošenja odluke da postane trener..

"Moram reći da je iskustvo rada kao direktor mladih kategorija FSS jedno od ključnih stvari zbog kojih sam se opredelio za trenerski posao. Proces stvaranja fudbalera je jako delikatan. Ne možete verovati koliko je bitno da znate proces šta se sve dešavalo u njihovom razvoju od 10. do 18. godine. I kada birate igrače, morate znati njihove vrline, mane i procena mora biti jako ispravna. Sve što pogrešite videće se na terenu".

"Takođe, u odluci mi je pomogao i moj rad u UEFA, gde sam bio u komisiji za omladinski fudbal i u tehničkoj komisiji UEFA. Analizirao sam utakmice Lige šampiona i Lige Evrope, do 2016. sam analizirao EURO u Francuskoj sa najvećim stručnjacima i između ostalog predsednik komisije bio je Aleks Ferguson i imao sam privilegiju da lično s njim analiziram utakmice. Dakle, i to što sam prisustvovao izvoru fudbalskih informacija u Evropi i što sam mogao da pratim trendove i razvoj igre, dovelo je do toga da odlučim da se bavim trenerskim poslom".

Partizanov trener posebno pamti jedan savet koji je dobio od čuvenog "ser Aleksa".

"Ferguson mi je rekao jako bitnu stvar, da ako hoćete da analizirate igrača na osnovu samo jedne stvari, to je njegov prvi dodir. U tome vidite sve - i kako se namestio i kako je primio loptu i da li je imao ideju šta će dalje.. Sve je to prvi dodir. Sve to nas navodi na razmišljanje koliko je brzina važna i to ne samo brzina trčanja već i donošenja odluka, izvođenja tehničkih elemenata...".

Objašnjavajući svoj trenerski pristup, Milošević kaže da još nije izgradio svoju "fudbalsku filozofiju".

"Nemam još fudbalsku filozofiju, imam je u obrisima. To je možda nešto do čega jednog dana možda uspem da dođem. Ključ mog fudbalskog razmišljanja rekao sam odmah na početku. Ko je hteo da sluša, mogao je da čuje odmah da ću insistirati na brzini i da ću probati da igru FK Partizan koliko je moguće približim evropskoj igri".

Poznati treneri u publici - Tumba, Grof, Stanoje...

Predavanjima trenera "večitih rivala" u Beogradu prisustvovali su Ljubiša Tumbaković, Marko Pantelić, Ljupko Petrović, Aleksandar Stanojević, Miodrag Božović, Darko Tešović, Gordan Petrić, profesor Aleksandar Janković, Zoran Bata Mirković, Radovan Ćurčić, Milovan Rajevac, Zoran Popović, Milovan Đorić, Aleksandar Veselinović, Bratislav Živković, Dragan Aničić, Neško Milovanović, Zoltan Sabo, Predrag Rogan, Nebojša Petrović, Dragan Ivanović, Bane Vukašinović...

Kada "vrati film" na početak sezone, Milošević kaže da mu je bilo jako teško da posle osvojenog Kupa napravi radikalnu promenu i da "precrta" 10 igrača. Ipak, naglasio je da su te promene bile neophodne.


"Ne smete da budete subjektivni. U junu smo precrtali 10 igrača i to nije mala stvar. Ljudski, možete da pretpostavite koliko je meni bilo teško da im to kažem u oči. Ti su momci dobri profesionalci, fudbaleri i nemaju neku veliku krivicu. To nije bilo lako, ali bilo je potrebno da se donese ta odluka".

Promene u radu, koje je tokom leta uveo sa saradnikom za pripremu igrača, profesorom Markom Stojanovićem, nazvao je "revolucionarnim".

"Insistirali smo na snazi. Na brzinu ne možete da odgovorite sporošću. Ne možete da pošaljete na vuka jagnje ili ovcu. Da bismo se približili evropskom fudbalu, prva ideja je bila da povećamo brzinu. A pre toga je bilo potrebno da se fizički pripremimo. Da bismo još pojačali efekat brzine, morali smo da budemo dobro 'namešteni', da smanjimo distancu".

Prema Miloševićevom mišljenju, srpski fudbal ima dva dva lako uočljiva, najveća problema.

"Godinama sam govorio da su dve najveće boljke srpskog fudbala - duel igra i ničija lopta. I kada smo uspeli da povećamo brzinu i da skratimo distance povećali smo agresiju, a sa tim i broj duela, broj oduzetih lopti... Kada to saberete, dođemo do toga da je veći broj postignutih golova iz pozitivne tranzicije, pri oduzetoj lopti na sredini ili na protivničkom delu i završnici. Do toga nismo došli slučajno".

Milošević je naglasio da su osnovni principi moderne igre - trka, agresija, duel, borba za 'drugu loptu' i insistiranje na kratkoj distanci. "Ti principi se ne menjaju, bez obzira na protivnika i oni važe protiv koga god da igramo. Bez tih principa nema iole ozbiljnog fudbala".

"Najbitnija stvar je selekcija, morate da birate igrače koji to mogu da izvedu. Zato smo se borili da dovedemo brze igrače, da imamo eksplozivnost. Ne možete na Mars sa fićom. Zato je najbitnije bilo selektirati takve igrače i mislim da smo u dosta utakmica pokazali da smo uspeli da malo bolje izbalansiramo te brzine".

Milošević i saradnici ulažu napor da crno-beli igraju direktan fudbal, po uzoru na Liverpul.

"Mi smo ekipa koja voli posed, a opet smo i direktna ekipa i više se može pričati o klopovskoj filozofiji. Najbolje utakmice smo odigrali u onima u kojima smo se opredelili da nemamo posed. Dakle, određujete se na osnovu protivnika. Protiv AZ-a smo imali posed 35 ili manje odsto. To su taktičke finese i to je u najkraćem suština".

S obzirom na i dalje jak utisak revanša protiv AZ-a i pada u finišu, kolege su pitale Miloševića za taktičku pripremu tog meča i za izmene uoči finiša.

"Što se tiče zamena, moja je odgovornost uvek i oko toga nema nikakve priče. Nisam hteo da tražim olakšavajuću okolnost i mislim da je način na koji smo primili prvi gol bio žestok udarac. Da smo primili gol iz prethodne prečke, ne bi bio takav efekat. Ekipa je otišla psihološki 'dole' u tom momentu". 

"Đumi, zaboravi sve - sada si u Partizanu"

Prvi pomoćnik Save Miloševića, Milan Đuričić "Đumi", praktično je opisivao sistem rada stručnog štaba i otkrio kako je izgledao njegov prvi razgovor u "Zemunelu".

"Kada smo došli u Partizan, seli smo i Savo mi je rekao da zaboravim sve što sam radio u Vojvodini i Radničkom. Rekao mi je da je Partizan nešto drugo, bez potcenjivanja svih ostalih. I sve je bio u pravu", izjavio je iskusni stručnjak.

Milošević je objasnio i dodatni uzrok pada u Hagu.


"Znamo objašnjenje, a to je da smo doveli ekipu do određenog limita. Igrali smo iznad svojih mogućnosti i imali smo faze u kojima smo padali. Nemoguće je da pet meseci izdržite u kontinuitetu, a padovi su nam bili strmoglavi. Kad se igrači naviknu na te brzine, onda ćemo u većoj meri moći da se suprotstavimo ozbiljnim ekipama. To je put".


Takođe, trener crno-beli govorio je i o taktičkom pristupu toj utakmici. Na tom mestu je još jednom podvukao da je njegov zadatak bio da preuzme odgovornost i da sačuva ekipu, koja je do pred kraj "perfektno" radila dogovoreno.

"Svesno smo AZ-u prepustili posed, jer su u zadnjoj liniji 'namešteniji'. Prepustili smo im posed i znali da pri svakoj oduzetoj 'drugoj' lopti imamo dovoljno brze igrače da dođemo 'gore'. Tako smo direktno dali gol, a drugi smo dali tako što smo prepoznali kad da igramo visok pritisak. Naravno, taj taktički plan je suština svega i igrači su ga prepoznali i ispoštovali 85 minuta do perfekcije. Dali su maksimum i bilo je logično da preuzmemo odgovornost".

"Trebali su nam igrači i za posle tog meča. I još nam trebaju", dodao je Milošević uz osmeh i tako završio prvi dan seminara, u kojem je zanimljivo predavanje održao i Zvezdin trener, Vladan Milojević.