Fudbal

Maks Alegri, trener bez kompjutera: Analize, statistike, sve je to s*anje!

Trofejni trener ne podnosi moderan pristup treniranju, sa "previše" taktike, analize, statistike. "Sve je to jedno mega s*anje", rekao je.

Masimilijano Alegri je osvojio šest titula prvaka u Seriji A, ligi u kojoj se uvek vodilo računa o taktičkim finesama i svakom detalju, ali ovaj trener priznaje da ga nikakva tehnika ne zanima i veruje da to ubija fudbal.

Alegri je u opširnom intervjuu za ESPN rekao da su za njegov trenerski posao odgovorniji njegova ljubav prema konjima, nego tehnika koja opseda današnji fudbal.

"Federiko Tesio, jedan od najvećih trenera konja svih vremena, uvek je govorio da morate da vidite igrače ujutru i gledate kako pomeraju noge. Isto je sa igračima", počeo je priču "Maks".

"Idite i vidite igrače i pogledajte kako pomeraju noge. Tako ćete saznati da li su u dobroj fromi ili ne. Onda tek uđete u trening centar i pogledate statistiku da vidite da li potvrđuje ono što ste videli ili ne", priča Alegri.

Ovakav "prirodni" pristup fudbalu je nešto što je definitivno stvar prošlosti kada su trendovi u pitanju, ali u Alegrijevom slučaju je to davalo rezultata - titula sa Milanom, pet titula sa Juventusom.

"Ako vidim da igrač pretrči manju distancu, recimo 3.000 metara, a puls mu skoči visoko, to znači da nije dobro spreman. Ako ne gledam igrače i samo gledam brojeve sa njegovog srčanog monitora, izgledaće da je igrač imao sjajan trening visokog intenziteta. Svojim asistentima uvek govorim da gledaju u noge igrača, ne u kompjutere",rekao je Alegri.

Kada smo kod kompjutera, Alegri ne poseduje nijedan. Štaviše u njegovoj kući nećete naći kompjuter uopšte, bar ne koji pripada njemu.

"Toliki sam neznalica da čak ne posedujem ni kompjuter. Imam tablet koji mi je dao Juventus. Na njemu gledam utakmice, pogledam poneke statistike. Srećom, imam dobro pamćenje i uspevam da se setim šta se dešavalo na utakmicama", priča trener.

Jasno je da je najveći deo Alegrijevog pristupa treniranju stvar osećaja. On je prirodan, za njega je trenerski posao primećivanje signala za koje ne postoji statistika, ne postoji napredna metrika. Štaviše, Alegri će da opsuje kada čuje ideju da je za trenere bolje da gledaju utakmice sa tribina, jer tada imaju bolji pregled igre.

"To je mega s**nje, jedno od najvećih pros**avanja za koje sam ikad čuo! Trener mora da bude pored terena! Mora da diše utakmicu, mora da razume kada je vreme da napravi izmenu ili izvede svog najboljeg igrača jer je timu potrebna druga vrsta fudbalera. Kako to možete da vidite sa tribina?", zbunjen je Maks.

"Imao sam priliku da to uradim nekoliko puta i tada se osećam potpuno odvojeno. Nemate vezu sa timom, ne čujete zvuke terena. Ne možete da pogledate u lice igračima da biste odlučili da li je vreme da ih izvedete ili da im kažete nešto da ih ohrabrite", u dahu priča Alegri i ne zaustavlja se.

"Kako možete sve to da radite ako niste tu? Sve što možete da uradite sa tribina je da telefonirate klupi i kažete 'izvedite onoga', baš kao što radi navijači. Drugačija je percepcija pored terena. Od fudbala prave egzaktnu nauku. Ako je to tako, onda trener može i da ode u bioskop", zaključuje trener.

Tu nije kraj priče o tehnici i modernom pristupu treniranju. Alegri se smeje na informaciju da Serija A stručnim štabovima svakog kluba daje tablet sa aplikacijom Virtual Coach ("virtualni trener").

"Sad smo stvarno gotovi", komentar je Alegrija.

Ovaj deo je lako razumeti, jer se moderno čovečanstvo sve manje oslanja na umove. Za sve postoji aplikacija i za sve postoji YouTube video kako šta da uradite, a Google ima odgovore na sva vaša pitanja.

Može se reći da društvo kolektivno ubija kreativnost, što je zločin koji Alegri ne može da oprosti.

"Ako mehanizujete sve, neće vam ostati nijedan igrač koji može da razmišlja", kaže trener.

On je priznao da se poslednjih godina u Juventusu žestoko svađao sa teoretičarima, naučnicima i taktičarima za koje veruje da stavljaju sebe u centar pažnje, a ne igrače.

"Hoće da nauče ptice kako da lete", jedna je od njegovih čuvenih izjava, baš kao i ona: "Kada bi nam držali manje predavanja, više bismo učili".

Alegri je pristalica treniranja uma i stimulacije mozga. On želi da igrači sami razmišljaju, a oseća da danas postoji tendencija da se igračima samo predaje i predaje i da im se ne dozvoljava da uče.

"Pogledajte ona vrata. Ako su igrači naučili da stalno prolaze kroz ta vrata, a onda su ona jednog dana zaključana, oni će samo nastaviti da lupaju glavom o njih. Ako su igrači navikli na razmišljaju samostalno, onda će probati da pronađu drugi izlaz", slikovito priča Alegri.

"Kada lopta dođe do vaših Ronalda, Dibala, Ronaldinja, Sedorfa ili Pirloa...Na meni je da svoje igrače stavim u poziciju da njima dodaju loptu, a kad je dobiju, onda oni treba da odluče šta je najbolja odluka u tom trenutku. Moj sin ima osam godina i ponekad odemo na YouTube da geldamo stare majstore i čudesne stvari koje rade u odbrani i napadu, jer fudbal je umetnost", u dahu priča trener.

"U Italiji su tu taktike, šeme...sve je to s**nje. Fdbal je umetnost, a umetnici su igrači svetske klase. Ne morate ništa da im govorite, treba samo da im se dividte. Sve što treba da uradite je da ih dovedete u najbolje moguće stanje da dobro igraju", objašnjava Maks Alegri.

To je njegov standardni stil, da maksimalno umanjuje ulogu trenera, a podiže ulogu igrača. To je stara italijanska škola razmišljanja da je najbolji onaj trener koji donosi najmanje štete timu. To je škola razmišljanja koju je Antonio Konte nedavno nazvao "ponižavajućom".

Alegri ne govori da treneri ne mogu da doprinesu vrednosti utakmica, on samo ne želi da stvari budu prekomplikovane i pretrpane informacijama.

"Kada sam bio igrač pre 30 godina, trenirao me Bruno Đorđi, jedan od onih starih trenera koje bi danas nipodaštavali. Bio mi je trener u Kaljariju. Na tabli bi nacrtao imena igrača u parovima i zaokružio ih. Na kraju bi rekao 'Ko dobije najviše duela, taj će pobediti'. Tada mi je to bilo čudno, ali to je fudbal", objašnjava Alegri.

"Imate protivnika ispred sebe i treba da ga pobedite. Kada se lopta raščisti, ako dobijete vazdušni duel, onda je lopta 70 metara od vašeg gola, a ne 20. Ako dobijete 18 od 20 duela, vašem protivniku će biti teže da dođe u šansu da postigne gol. Naglašavanje taktike i sistema je promašena tema", kaže Alegri.

Prema njegovom mišljenju, fokus treba da bude u poboljšavanju osnovnih sposobnosti igrača, popravljanje njihovog pregleda igre, i terati ga da razmišlja. Sve te jednostavne stvari koje je teško preneti drugome.

Ali, da li ovakav pristup prolazi? Alegrijeva trofejna tribina svakako to potvrđuje, a on i te kako ima razloga da veruje u svoj "razumni instinkt".

Đenaro Gatuzo je jednom rekao o Alegriju: "On je izuzetan igrač pokera. Tačno zna kada da se drži karata, a kada da ih baci".