Fudbal

Afrika ima trojicu u finalu - ko je najbolji na kontinentu? (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Fudbalska asocijacija u Africi saopštila je koja tri fudbalera su kandidati za priznanje najboljem na kontinentu. Izbor je očekivan, ali neće biti lako pogoditi najboljeg.

Tri nedelje pre dodela nagrade za najboljeg fudbalera Afrike u 2019. godini, tamošnja fudbalska unija je suzila izbor kandidata. Sada su na spisku ostala samo tri imena i to verovatno tri imena kojih biste se prvo setili.

Pored Liverpulovog tandema Salah-Mane, mesto na podijumu će zauzeti još jedan igrač koji igra u Engleskoj. Rijad Mahrez se vraća u uži krug favorita, po prvi put od kako je 2016. osvojio ovaj trofej.

Prethodne dve godine poredak je bio identičan. Trofej je osvajao Mohamed Salah, drugoplasirani je bio njegov saigrač Sadio Mane, a poslednje mesto je uzeo Pjer Emerik Obamejang, koji ove sezone nije u finišu takmičenja.

Svaki od trojice kandidata ima čime da se pohvali pred dodelu priznanja. Ona će biti upriličena 7. januara u Hurgadi, egipatskom letovalištu koje je nadaleko poznato.


Mohamed Salah
Egipćanin je u prethodnoj sezoni osvojio Ligu šampiona sa Liverpulom, a nakon toga i Svetsko klupsko prvenstvo. Ekipa Jirgena Klopa igra sjajno, a Salah je jedan od najbitnijih igrača tog kluba. Ove sezone je postigao 13 golova uz sedam asistencija, a u prolećnom delu prethodne sezone je imao osam golova i pet asistencija.

Sadio Mane
Kada bi se gledala samo ova sezona, Mane je možda malo bolji od klupskog druga. Zajedno su osvojili Ligu šampiona i Svetsko klupsko prvnestvo, a Mane je bio sjajan i u reprezentaciji. Tokom ove sezone je upisao 13 golova i 10 asistencija, dok je u prolećnom delu prethodne sezone bio neverovatan, sa 17 golova i dve asistencije.

Rijad Mahrez
Predvodio je svoju selekciju do titule na kontinentalnom šampionatu, što nije mala stvar, a i u Mančester sitiju je imao neke odlične momente. Često je ulazio sa klupe i donosio prevagu, a stiče se utisak i da je jedan od igrača o koje se Gvardiola ogrešio. Mogao je da igrao više, mada i pored toga šest golova i 10 asistencija u ovoj i pet golova i šest asistencija u prethodnoj sezoni.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


Nakon preseka glasova uspostavljena je nova liste, a sada postaje još zanimljivije. Novom titulom bi se Salah primakao rekorderima Jaji Tureu i Samjuelu Etou (po 4 trofeja), dok bi se izjednačio sa Abedi Peleom i Žoržom Veom (3).

Sadio Mane je jedini od trojice u užem izboru koji nije osvajao ovo priznanje. Senegalci imaju dve nagrade, a njegov trofej bi ih izjednačio sa nekim silama na afričkom kontinentu, poput Egipta ili Alžira.

Najuspešnija nacija po broju ovih priznanja je Kamerun sa čak 11 osvajanja. Oni imaju i osam drugih mesta, kao i 11 trećih mesta u ovom izboru. Prati ih Obala Slonovače sa osam osvojenih nagrada.