Fudbal

Belgijanci prave revoluciju - Dok su u reprezentaciji, uče za licencu

Izvor mondo.rs

Fudbalski savez Belgije, na predlog njihovog selektora Roberta Martineza, mogao bi da uvede jednu veoma zanimljivu novinu u reprezentativni fudbal.

Selekcija Belgije koja poslednjih nekoliko godina igra u gotovo nepromenjenom sastavu s razlogom se naziva ''zlatnom generacijom''. Četvrtfinale na prethodnom Evropskom prvenstvu i treće mesto na Mundijalu u Rusiji stavili su ih u elitni rang svetskog fudbala.

Kada su mnogi pomislili da je Belgija stigla do kraja i neće uspeti da proizvede fudbalere koji će naslediti ove uspehe, Martinez je predložio nešto drugačiji pristup. U budućnosti bi naslednike mogli da stvaraju upravo reprezentativci.

Španac je nakon Mundijala u Rusiji predložio savezu da se igrači motivišu kako bi ostajali u fudbalu i nakon igračke karijere. Tako se u njihovoj saradnji izrodila ideja da igrači tokom reprezentativnih okupljanja spremaju ispite za trenerske licence.

''Kako bismo reprezentativce mogli da zadržimo za budućnost fudbala u Belgiji?'', bilo je pitanje koje je Roberto martinez postavio.

Nekoliko meseci kasnije, nakon što je plan razrađen, igračima je predstavljeno šta bi moglo da se desi u budućnosti. Sa okupljanja u novembru, njih 19 je pristalo da učestvuje u projektu.

''Eden Azar je jedan od igrača koji nisu bili zainteresovani. On želi da se posveti igračkoj karijeri i da uživa u njoj, ne razmišlja o trenerskom poslu. Ovo je šansa, a ne obaveza i prihvatamo njegovu odluku'', rekao je Kris Van Der Hegen, zaposleni u savezu.

Igrači koji su želeli da učestvuju su u novembru dobili lakše domaće zadatke, a očekuje se da pravo školovanje počne narednog marta. Igrači bi trebalo da krenu od B licence i da tokom okupljanja reprezentacije napreduju do najviših trenerskih zvanja.

Cilj ove kampanje je da fudbaleri koji su igrali za reprezentaciju budu posvećeni fudbalskom razvoju zemlje i nakon završetka igračke karijere. Njima bi sticanje trenerskih zvanja omogućilo da odmah nakon igračke karijere postanu spremni za preuzimanje nekog tima.

Samo neki od igrača koji će narednog marta sesti u ''školske'' klupe su Kevin de Brujne, Tibo Kurtoa, Jan Fertongen, Tomas Fermelen, Aleks Vitsel, Torgan Azar... Odziv je sjajan i Belgijanci već sada misle da je ova ideja uspešna.