Fudbal

Spasio je Alaves, može li i Espanjol - Abelardo na klupi "fenjeraša"!

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Bivšem defanzivcu španske reprezentacije pripao je zadatak da sa Espanjolom ponovi ono što je učinio sa Alavesom

Abelardo Fernandez, nekadašnji reprezentativac Španije, biće u narednom periodu trener Espanjola, saopštio je taj klub.

Abelardo, koji je dres ''crvene furije'' nosio od 1991. do 2001. godine, dobio je tako težak zadatak da klub spasi ispadanja iz elitnog ranga španskog fudbala. Espanjol je, naime, nakon 18 utakmica posljednji sa deset bodova, odnosno samo dve upisane pobede, a trenutno je od sigurne zone udaljen pet bodova.

Međutim, ne bi nekadašnjem defanzivcu to bio prvi put da ''čupa stvari kako zna i ume''. Već je bio primoran da to radi u Alavesu, u sezoni 2017/2018.

Nakon 13 kola, Alaves je imao samo šest bodova i bio je isto toliko udaljen od opstanka u Primeri, ali je nakon Abelardovog dolaska usledio preporod, s obzirom na to da je do kraja sezone ekipa pod njegovom komandom uspela da sakupi 41 bod i da na kraju bude čak 18 bodova udaljena od ''crvene zone''.

Abelardu u Espanjolu predstoje i obaveze na evropskoj sceni, s obzirom da će Španci u šesnaestini finala Lige Evrope odmjeriti snage sa Vulverhemptonom.

Trenersku karijeru Abelardo je počeo u julu 2008. godine kao trener B tima Sportinga iz Hihona, a tu se zadržao do prvih dana 2010. godine. Trenirao je potom niželigaše Kadas i Tuilju, nakon čega se vratio u Sporting i dve godine ponovo bio trener drugog tima, a brigu o prvom preuzeo je u maju 2014. godine.

U Hihonu se taj put zadržao do januara 2017. godine, a u decembru iste godine je preuzeo Alaves.

Sporting Hihon i Alaves su, zanimljivo, Abelardu bili prva i poslednja stanica u igračkoj karijeri kada je reč o seniorskom takmičenju.

Od 1989. do 1994. godine nastupao je za Sporting, potom je osam godina bio značajna karika Barselone, a u Alavesu je u sezoni 2002/2003. okačio kopačke o klin.

Kao igrač je sa reprezentacijom Španije osvojio zlato na Olimpijskim igrama 1992. godine.

Tagovi