Fudbal

Danas je dve godine od najgenijalnijeg poteza Liverpula u 21. veku

Izvor mondo.rs

Drugi su se plašili da za ogroman novac dovedu štopera i dalje neproverenog na velikoj sceni, ali ne i Liverpul koji je rizikovao i profitirao...

Na današnji dan pre tačno dve godine Liverpul je objavio da je dogovorio transfer Virdžila van Dajka, štopera prosečnog, čak i slabašnog Sautemptona, učinivši Holanđanina tako najskupljim štoperom svih vremena...

Skeptika je bilo mnogo, postavljalo se pitanje da li je normalno dovesti centralnog defanzivca za 75 miliona funti, posebno onog koji sa 26 godina nije bio na velikoj sceni, govorilo se o tome da će to biti samo još jedan od loših poteza Liverpula. Smatrali su mnogi da samo jedan štoper ne može da napravi razliku kakva je Liverpulu potrebna, da ga preplaćuju i prave veliku grešku, ali posle 730 dana na "Enfildu" mogu da kažu samo jedno:


"Ovo je najjeftiniji transfer u našoj istoriji".

Virdžil van Dajk je tog 27. decembra 2017. godine imao status "najskupljeg igrača u istoriji Liverpula", međutim kako je vreme odmicalo i njegov značaj za klub bivao sve veći, a njegove partije sve bolje, može se reći da Liverpul ne bi zažalio i da je dao tri puta više novca za njega...

Već u prvih šest meseci na "Enfildu" popravio je odbranu i ekipa je igrala finale Lige šampiona posle kog je bilo jasno da je ipak potreban i golman pošto je Loris Karijus "zavio ekipu u crno".



Primio je "smešne golove" protiv Real Madrida i tako "izbio" Liverpulu titulu prvaka Evrope koju su osvojili godinu dana kasnije kada su shvatili da je potreban i Alison Beker na golu, a da su Žoel Matip i Džo Gomez značajno bolja rešenja u odbrani od Dejana Lovrena.

Ipak, ništa od toga ne bi bilo bez moćnog Virdžila van Dajka koji je pored očiglednog doprinosa u defanzivi ekipi dodao i karakternu crtu, pokazavši se kao pravi lider na terenu i van njega.

"VVD" je postao simbol Liverpula i verovatno najbolji posao Liverpula u 21. veku, to će dodatno dobiti na snazi ako, pardon, kad "redsi" osvoje titulu Premijer lige u maju naredne godine, a na koju su čekali pune tri decenije.

Ipak, ako niste u prethodne dve godine gledali na koliko dominantan način se Virdžil van Dajk nosi sa igračima koje treba da čuva, evo i statističkih podataka koji potvrđuju da je Liverpul na čelu sa njim dobio ono što im je žestoko falilo prethodnih godina, a bilo je dostupno za samo, podvučeno crvenom bojom, 75 miliona funti...


Van Dajk je za Liverpul do sada odigrao 99 mečeva i u njima je ekipa zabeležila čak 74 pobede, 14 remija i samo 11 poraza, a nisu savladani na čak 42 utakmice na kojima je igrao.

Vredi istaći i da u proseku osvajaju 2,34 boda kada je on na terenu.

A da, da ne zaboravimo - Virdžil van Dajk je takođe kao štoper u poslednje dve godine postigao još i 10 golova i zabeležio pet asistencija za Liverpul, tako da zaista nema sumnje koliko je klub sa "Enfilda" pogodio kada je na adresu Sautemptona poslao ponudu koju drugi nisu smeli.

Neka je za nauk!