Fudbal

Slaviša Kokeza o VAR tehnologiji u Srbiji: Kad sudija pogreši - kriv je FSS

Izvor mondo.rs

Prvi čovek srpskog fudbala potvrdio da se radi na uvođenju VAR tehnolgije u Superligi, ali da ni to neće dati odgovor na sve sumnjive situacije.

Izvor: MN Press

Inicijativa za uvođenje VAR tehnologije u Superligi pomerila se sa "mrtve tačke" posle gostovanja srpskih zvaničnika u Hrvatskoj, a ruku "za" podigao je i predsednik FSS Slaviša Kokeza.

Prvi čovek srpskog fudbala u intervjuu za "Mozzart Sport" potvrdio je da će VAR tehnologija biti uvedena u domaće prvenstvo, mada se i dalje ne zna tačan datum, odnosno sezona od koje će se primenjivati, a veruje da će to pre svega skinuti "pritisak" sa sudija.

Možda će vas zanimati


Kokeza smatra da je na 97% utakmica tokom jeseni u Superligi i Prvoj ligi Srbije nije bilo "ozbiljnih grešaka", ali da razume potrebu za uvođenjem video provere koja rešava neke dileme.

"Mislim da će VAR smanjiti tenziju koja je prisutna", kazao je Kokeza.

"Pre svega kod sudija, na kraju krajeva i kod FSS jer ovde koji god sudija da pogreši, svi kažu ‘ne valja FSS’. To nije za vreme mog mandata, tako je 20 godina. Da li je sudija svirao faul ili ne, kriv sam ja. Da li je žuti ili crveni, kriv je FSS. Kakve veze mi imamo sa tim? Šta hoću da kažem, sve greške sudija prave direktnu štetu Savezu i meni lično".

NAMEŠTALJKA KABEL - SMEDEREVO

"Nije moj posao da utičem na rad Discisplinske komisije, ali moram da kažem da nisam zadovoljan izrečenom kaznom. Trebalo je da bude mnogo strožija. Kabel i Smederevo morali su da budu izbačeni iz takmičenja i da budu preseljeni u najniži rang".

Predsednik FSS-a ističe da će biti potrebno vreme da se svi u Srbiji priviknu na VAR tehnologiju koja je ovog vikenda u Engleskoj donela mnogo kontroverzi.

"Svestan sam da su česte debate u vezi sa VAR sistemom. Biće potrebno vreme da se svi mi, koji smo u fudbalu u Srbiji direktno ili indirektno, priviknemo na VAR. Ali sam siguran da će sprečiti one situacije koje su očigledne. Kao ofsajd od dva metra, penal na 18 metara i slično. Bar to nećemo više imati. A da li je ofsajd dva, tri ili osam centimetara, mislim da ni VAR to neće rešiti", kazao je Slaviša Kokeza i prokomentarisao uvredljive transparente na račun njega i FSS.

Izvor: MONDO/Samir Cacan


Smatra da su za to delom odgovorne reakcije klupskih uprava, pre svih Crvene zvezde i Partizana, koje izražavaju nezadovoljstvo, a Kokeza smatra da tako prave "alibi za neuspeh".

"Navijači imaju negativan stav prema FSS, i prema meni iz navedenih razloga. Ništa sporno, ali mislim da ne možeš da prevariš navijača. Može da prođe jednom, drugi put, peti, ali kad prođe vreme, mislim da će i oni videti da su pogrešili".

"Ne možete 10 puta nekome da govorite da se nešto desilo, a on vidi da se to nije desilo. Jednom ili dva puta će da nasedne. Ali neće uvek proći", zaključio je Kokeza.