Fudbal

Čukarički počeo pripreme: ''Mesto nam je u vrhu srpskog fudbala''

Izvor mondo.rs

Fudbaler Čukaričkog su 8. januara počeli pripreme za prolećni deo sezone. Prozivka trenera Aleksandra Veselinovića okupila je skoro sve igrače iz jesenjeg dela prvenstva.

Izvor: MN Press

Fudbaleri Čukaričkog okupili su se danas na stadionu na Banovom brdu i time je za njih počela prolećna polusezona u Superligi Srbije. Pod komandom Aleksandra Veselinovića sumirali su urađeno i najavili nastavak prvenstva.

Pre nego što se presele na drugi deo priprema koji će obaviti na Kipru, fudbaleri Čukaričkog će trenirati u Beogradu. Okupljanje trenutno četvrtoplasiranog tima iskoristili smo da popričamo sa šefom stručnog štaba i dvojicom prvotimaca.

Sa 40 osvojenih bodova iz 20 odigranih kola, ''Brđani'' se nalaze na četvrtom mestu i imaju izgledne šanse da se nađu u evropskim kvalifikacijama narednog leta. Utisak je malo pokvaren sa dva poraza u dva poslednja kola, ali može da se popravi već sredinom februara.

Na klupu tima sa Banovog brda prethodnog leta je seo Aleksandar Veselinović, trener koji je u karijeri vodio Spartak iz Subotice, Vojvodinu i litvansku Suduvu. Pod njegovom komandom su ostvareni dobri rezultati, a izgrađen je i prepoznatljiv stil igre.

Za početak, kako vam izgrači izgledaju na prvi pogled? Da li će biti potrebno mnogo treninga da se vrate u ritam?

''Mislim da im neće biti potrebno puno za hvatanje ritma jer su u pauzi radili po dobijenom programu. Došli su veoma raspoloženi i zadovoljstvo je raditi sa tako dobrim momcima. Deluje da su spremni za naporan rad koji nas očekuje.''

Ima li za sada promena u igračkom kadru?

''Imamo nekoliko momaka koji su blizu odlaska. Zvanično je otišao samo Luković, a videćemo za ostale odlaske. Od onih sam trenera koji ne pišu Deda Mrazu da dovede pojačanja već samo da niko ne ode.'', otkriva šef stručnog štaba.

Znamo da ima interesovanja za igrače Čukaričkog. Poslednji igrač u nizu o kom se priča je Šapić, pošto postoji interesovanje Salcburga. Koliki bi hendikep bio odlazak njega, Docića, Birmančevića...

''Ja neću da ulazim u nagađanja. Imam jasnu komunikaciju sa predsednikom kluba i ljudima zaduženim za sportski deo. Biće mi žao ako bude odlazaka, ali je to istovremeno i potvrda kvalitetnog rada.''


Da li će Čukarički biti spreman da reaguje na tržištu ili će se okrenuti omladinskoj školi?

''Treba sačekati i videti kako će se situacija odvijati. Klub će sigurno biti spreman za reakciju, kako god prelazni rok bude tekao.'', rekao nam je Veselinović.

Ambicije za prolećni deo sezone? Sigurno ćete ''napasti'' izlazak u Evropu i vrh tabele u Superligi?

''Hoću da nam ciljevi budu isti, da odrađujemo trening po trening i utakmicu po utakmicu. Čukaričkom je mesto u vrhu srpskog fudbala. Ovde je kompleksnije nego u drugim klubovima. Potrebno je da imamo tri stvari, visok plasman na tabeli, kvalitetnu i prepoznatljivu igru, kao i individualni razvoj igrača koji su u klubu.''

Pripreme pred nama neće biti karakteristične. U njihovom drugom delu se selite u toplije krajeve, ali prijateljski mečevi počinju već u Beogradu. Zašto je to tako?

''Pravilo kog se držim je da ne stavljam ja igrače u tim, već oni sami sebe stavljaju. Potrebno je da svi imaju iste uslove i zato imamo deset pripremnih utakmica. Želimo da svaki pojedinac bude u mogućnosti da odigra po pet utakmica. Pre odlaska na Kipar igraćemo dve utakmice, protiv Proletera i Rada.''

Čukarički Rad 2:0, 17. kolo Superlige
Izvor: Youtube/Superliga Srbije


Naš sagovornik na prozivci prvotimaca Čukaričkog bio je i Marko Docić, jedan od najiskusnijih igrača ne samo u ovom timu već u celoj ligi.

Zbog dugog staža u seniorskom fudbalu, potencijalno pojačanje Partizana smo prvo upitali kako njemu padaju pripreme.

''Navikao sam, čini mi se da su mi ovo 20. pripreme u prvom timu. Svake su drugačije, ali je uvek dobro kada povrede zaobiđu. Iz godine u godinu pripreme mi postaju sve lakše.'', otkriva borbeni vezista.

A kakve su ambicije crno-belih sa Banovog brda?

''Kao i uvek, ambicije su visoke. Borimo se za izlazak u Evropu, a tu je i afirmacija mladih igrača. Klub želi da ih bude što više u prvom timu.'', reči su defanzivnog veziste.

Što se tebe lično tiče, o ponudama se pričalo još jesenas. Pominjao se i Partizan u nekom trenutku. Šta ti misliš o svemu tome?

''Mene niko nije kontaktirao što se toga tiče. Video sam i ja te priče, ali se ništa konkretno nije desilo. Fokusiran sam na Čukarički, na pripreme sa klubom i na prolećni deo sezone.''

Izvor: MN Press


Jedan od igrača o kojima bi moglo da se priča u narednom periodu je Stefan Šapić, momak za kog je navodno zaintersovan Red Bul Salcburg. Ovu informaciju proverili smo na licu mesta.

''Što se tiče Salcburga, videćemo. Bitno je da počinjemo pripreme, odmorni i sa mnogo želje. Glava mi je ovde, na Banovom brdu. Ispratio sam neke rezultate Salcburga u Ligi šampiona, osvarili su veliki uspeh osvajanjem trećeg mesta. Stvorili su Minamina, Halanda, upućen sam u sve to.'', otkrio nam je 202 centimetra visoki defanzivac koji će se možda preseliti u Austriju.

Izvor: MN Press


Prvotimci Čukaričkog će u Zavodu za sport i medicinu na Košutnjaku obaviti kontrolne testove, pre nego što pristupe treninzima. Nakon treninga u Beogradu uslediće period na Kipru, gde će ''Brđani'' biti od 22. januara do 4. februara.

Čukarički će u prvom kolu prolećnog dela prvenstva dočekati Crvenu zvezdu, protiv koje su odigrali i poslednji meč u jesenjem delu prvenstva. Taj susret je na programu 15. februara.