Fudbal

Italija ostala bez velikana: Preminuo Pjetro Anastazi

Izvor mondo.ba

Čuveni napadač Juventusa preminuo u 71. godini.

Pjetro Anastazi, legendarni napadač Juventusa i italijanske reprezentacije, preminuo je u 71. godini nakon dvogodišnje borbe sa teškom bolesti.

Anastazi je za torinski klub nastupao u periodu od 1968. do 1976. godine i na 303 utakmice postigao 130 golova, osvojivši za to vreme  tri Skudeta – 1972, 1973. i 1975. godine.

Kada su u pitanju njegovi nastupi za ''Staru damu'', posebno se izdvaja 26. april 1975. godine, kada je kao rezervista za samo četiri minuta postigao het-trik u duelu sa Laciom.

''Bio je fudbalska ikona kakve danas više ne postoje. Pjetro Anastazi je jedan od onih igrača u koje se 'zaljubite' slušajući priče vašeg oca o njegovim igrama'', poruka je bivšeg Juventusovog veziste, Klaudija Markizija.

Leta 1976. Anastazi je prešao u Inter, sa kojim je došao do trofeja italijanskog Kupa dve godine kasnije.

"Inter izražava duboko žaljenje i saučešće porodici, prijateljima i svim navijačima Juventusa povodom smrti Pjetra Anastazija. Naše misli usmerene su ka svima njima", objavio je milanski klub.

Nakon dvogodišnjeg boravka u Interu, Anastazi je nastupao za Askoli i Lugano, a u švajcarskom klubu je stavio tačku na igračku karijeru.

Za reprezentaciju Italije odigrao je 25 utakmica i postigao osam golova, a 1968. godine osvojio je titulu šampiona Evrope, kada je tadašnja generacija italijanskih fudbalera u finalu snage odmerila sa Jugoslavijom.