Fudbal

Poletanović nema dilemu: Moj brat Ivanić će biti najbolji igrač Zvezde!

Autor Nebojša Petrović

Fudbaleri Čukaričkog su savladali poljski Rakov, a Mondo imao priliku da popriča sa Markom Poletanovićem.

Izvor: MN Press

Nakon prvog dela priprema koji su fudbaleri Čukaričkog obavili u Beogradu, usledila je selidba na Kipar. Momci koje predvodi Aleksandar Veselinović, gost poslednje epizode podkasta Sve u 16, odigrali su danas dve prijateljske utakmice.

Poraz od Trenčina je pao u drugi plan nakon što su ''Brđani'' uz preokret savladali Rakov, ekipu iz Poljske. Dopisnik Monda Nebojša Petrović javio se sa lica mesta i doneo nam zanimljiv razgovor sa Markom Poletanovićem, nekadašnjim fudbalerom Vojvodine i Crvene zvezde.

Kombinovani tim Čukaričkog slavio je u prvoj kontrolnoj utakmici na Kipru protiv Rakova sa 2:1 golovima Viktora Lukića i Alekse Terzića, iako su Poljaci prvi došli u vođstvo zahvaljujući majstoriji Jaroslava Jaha iz slobodnog udarca.

„Za Jaha je Kristal Palas pre dve i po godine platio 2,7 miliona evra“ – otkriva za Mondo Marko Poletanović, bivši fudbaler Vojvodine i Crvene zvezde koji je ove zime prešao iz Jagelonije u redove Rakova.

„Korpulentan je, ima fantastičnu levu nogu i biće nam veliki adut u nastavku prvenstva. Hvalio mi je Luku Milivojevića, kaže da mu je naš as mnogo pomogao tokom boravka u Londonu. Imamo vrlo dobar tim. Tu je Forbs, njemu je otac iz Kostarike, a majka Nemica. Rodio se u Berlinu, šest godina je igrao rusku Premijer ligu za Krila Sovjetov, Ufu, Rostov, Arsenal Tulu, Anži, Amkar... odličan igrač. Mali Tudor je stigao iz splitskog Hajduka. Zatekao sam i Andriju Lukovića, ali on nije krenuo sa nama na pripreme. Treba još malo da se upoznamo i mislim da ćemo dobro da izgledamo u drugom delu prvenstva“.

Poletanović je oduševljen uslovima u novom klubu i najavljuje da bi Rakov mogao da bude hit prolećnog dela šampionata u Ekstraklasi.

„Prošlo je godinu i po dana od kako sam stiigao u Poljsku, znam ligu, savladao sam jezik i sada je sve lakše. Raskinuo sam ugovor sa Jagelonijom i na neki način krećem od početka. Propustio sam utakmicu protiv Čukaričkog zbog lakše povrede, ali bi već u sledećoj proveri trebalo da budem u startnih 11. Rakov je posle prvog dela prvenstva na 11. mestu, ali nas svega tri boda dele od pete pozicije. Cilj je da budemo u prvih osam i da izborimo plasman u plej-of. Kao što znate, sistem u Poljskoj je sličan našem u Super ligi Srbije“.


Sistem sličan, ali sve drugo na strani Poljaka. Kvalitet takmičenja, infrastruktura, poseta na tribinama...

„Da budem iskren, nije neka velika razlika u kvalitetu. Suština je da oni odskaču na trkačkom planu. E, tu ne možemo nikako da se poredimo sa Poljskom. Utakmice su nabijene ritmom, trči se do iznemoglosti, od prvog do devedesetog minuta. Nema se ni vremena ni prostora za razmišljanje. Teško mi pada, ali šta da radim“ – smeje se Poletanović.

Nekadašnji mladi reprezentativac Srbije sa posebnom pažnjom prati dešavanja u dva svoja omiljena kluba.

„Zvezda definitivno ima najbolji tim i zasluženo je na prvom mestu. Nisam očekivao da će Miloje da ode jer je napravio fantastične stvari na Marakani. Svaka mu čast. Sada je Deki došao, videćemo kako će to da izgleda. Marko Marin je odskakao u našem prvenstvu, stvarno ima magiju u nogama. Njegovo iskustvo će mnogo nedostajati na proleće. Vulić je na mene ostavio odličan utisak i nadam se da će Jovančić izaći iz krize i da će zaigrati na prošloszenskom nivou“ – zastao je Poletanović, pa se onda prisetio...

„...i naravno, moj ’brat’ Mirko Ivanić. Bez dileme, najbolji igrač Crvene zvezde posle Marka Marina. Mislim da je u većem delu prvenstva igrao na pogrešnoj poziciji i da ga je to omelo da ispolji sve svoje kvalitete. Sada mu se otvorio prostor odlaskom Marina i ako bude zaigrao na mestu ’desetke’, tvrdim da će bljesnuti punim sjajem. Pratim i Vojvodinu, naravno. Odigrali su dobro jesenju polusezonu, ali su odlaskom Matića u Partizan ostali bez pravog rešenja u špicu. Moraju pod hitno da se pojačaju ukoliko žele da ostanu u vrhu“.

Izvor: Nebojša Petrović


Prelaskom u tabor Crvene zvezde, Poletanović je svojevremeno silno naljutio navijače Vojvodine.

„Koji klub mi je bliži srcu? Ufff, teško pitanje. Mnogo teško pitanje. Ne mogu da odgovorim. Dragi su mi i jedan i drugi. U Voši sam ponikao, stekao afirmaciju, kasnije osvojio Kup sa jednom divnom generacijom i sjajnim ljudima koji su rukovodili klubom. U Zvezdi sam te sezone tokom jeseni odigrao 22 utakmice od prvog do 90. minuta i žao mi je što kasnije nisam češće dobijao šansu. Ostaje žal za titulom koju smo imali u džepu i izgubili je na volšeban način u finišu šampionata. Čak ni moj gol iz slobodnog udarca nije bio dovoljan da spreči senzaciju na Voždovcu, Partizan je to iskoristio i osvojio Duplu krunu“ – prisetio se Poletanović neverovatnog raspleta u sezoni 2016/17.

Inače, Čukarički je u subotu odigrao još jednu utakmicu i u popodnevnom terminu izgubio od Trenčina sa 2:0. Ekipa Aleksandra Veselinovića je na igralištu u Pirgosu stvorila veliki broj šansi (samo je Vidosavljević u dva navrata pogađao stativu), ali su Slovaci iskoristili pad koncentracije srpskih defanzivaca i dva puta zatresli mrežu mladog reprezentativca Petrovića.

ČUKARIČKI (protiv Rakova): Belić, Stevanović, Rubežić, Puškarić, Veličković, Đorđević (Terzić), Lukić (Aleksić), Zorić, Kajević, Mićin (Rakonjac), Ndiaje.

ČUKARIČKI (protiv Trenčina): Petrović, Ćirković, Šapić, Kamenović, Ostojić, Docić, Vidosavljević, Stojanović, Kovač, Birmančević, Tedić.