Fudbal

Zagrevanje za Zvezda - Vardar: Gde je nekadašnji šampion danas

Autor Jovan Terzić

U susret drugoj proveri crveno-belih na pripremama u Antaliji razgovarali smo sa kolegom iz Skoplja.

/Od novinara MONDA iz Turske/

Nekada u nacionalnom prvenstvu, sada jedino kroz prijateljske utakmice.

Fudbaleri Crvene zvezde i Vardara ove srede u 15.30 časova (prenos na TV Arena  Sport) igraju pripremnu utakmicu tokom boravka u Turskoj. 

Bio je to povod da se potrudimo da malo bolje našim čitaocima predstavimo klub iz Skoplja, sa kojim se crveno-beli godinama nisu sastali. 

Za informacije o Vardaru pozvali smo kolegu Milka Živkovića, nekada sportskog novinara, a sada urednika sajta Nove Makedonije

Kakva je situacija trenutno u Vardaru? Pre dve godine klub je igrao Ligu Evrope, koliko je to doprinelo finansijskom stanju?

"Iza Vardara je turbulentan period u kom je klub dobio zabranu za transfere, odnosno za registraciju igrača u dva prelazna roka, ostao bez evropske licence i suočio se sa finansiskim problemima, što je uticalo da se očekivanja smanje pred početak sezone. Ali, i pored svih izazova i problema, klub je uspeo da postigne dobre rezultate... Bilo je finansiskih problema i u sadašnjoj situaciji verovatno ne bi mogao da parira Zvezdi i Dinamu koji igraju Ligu šampiona i imaju kvalitetnije sastave i daleko veće budžete, ali kada bi se igrala liga bivše Jugoslavije, verujem da bi Vardar mogao da bude stabilan član najboljeg društva, a na gostovanjima u Skoplju ne bi bilo baš lako većini klubova", smatra Živković u razgovoru za naš portal.

Ko je gazda kluba? Kakve su ambicije?

"Vlasnik kluba od 2014. je ruski biznismen Sergej Samsonenko. U tom periodu Vardar se dosta pojačao, bilo je brojnih transfera stranaca, kao i povratnika u makedonski fudbal iz inostranstva. Vardar je tri puta uzastopno bio prvak Makedonije i plasirao se u Ligu Evrope što je prvo učešće makedonskog kluba u grupnu fazu jednog evropskog takmičenja. U tom periodu klub je izgradio trening-kamp, kao i akademiju pored nacionalne arene. Vardar uvek ima ambicije da osvoji domaće trofeje što pokazuje i ova sezona. A pored fudbalskog kluba, Samsonenko je i prvi čovek rukometnog kluba koji je dva puta bio prvak Evrope".

Imaju li Vardar adekvatnu konkurenciju u prvenstvu ove sezone?

"Najveći konkurent Vardara je aktuelni prvak Škendija koja je bila prvi favorit za šampionsku titulu i ove sezone, ali klub iz Tetova je imao neke neočekivane kikseve i pored toga što ima jak sastav, pa trenutno zaostaje osam bodova iza vodećeg Vardara. Tu je i Akademija Pandev iza koje stoji kapiten makedonske reprezentacije Goran Pandev, koja isto pokušava da održi korak sa Vardarom u prvenstvu", 

Ko je najbolji igrač kulba? 

"Ove sezone se istakao bivši igrač Zvezde i Vojvodine, Daniel Avramovski, koji je vodeći strelac u jesenjem delu prvenstva. Što je doprinelo da dobije i poziv za reprezentaciju. Stvarno igru u odličnoj formi. Tu je još nekoliko igrača koji imaju reprezentativno iskustvo, zajedno sa mladim talentovanim fudbalerima koji su bili priključeni prvom timu ove sezone".

Pre nekoliko godina sagrađen je Nacionalni stadion u Skoplju, dešava li se da bude pun? Bar za evropske utakmice?

Nacionalni stadion je nažalost retko pun. Poseta u prvenstvu je slaba. Par hiljada navijača obično dođe na derbi mečeve sa Škendijom. A najbolje posećene su utakmice reprezentacije sa atraktivnijim protivnicima, pogotovo sada, kada Makedonija ima dobru generaciju koja ima šansu da ode na Evropsko prvenstvo preko plej-ofa Lige nacija. Kada Vardar igra važne evropske utakmice skupi se oko 20 hiljada navijača".

Ima li ineteresovanja javnosti za utaimicu sa Zvezdom, odnosno pišu li mediji o njoj kroz neka prisećanja na ranije duele?

"Mečevi sa Zvezdom, kao i sa ostalim klubovima iz velike četvorke obično izazivaju interesovanje u Makedoniji, pogotovo kod starijih ljubitelja fudbala koji se sećaju i utakmica iz jugoslovenske lige. Ali sada se ipak radi o prijateljskoj utakmici koja se igra van Makedonije, pa samim tim i nema velikog interesovanja. Situacija bi sasvim sigurno bila drugačija kada bi se Vardar i Zvezda sreli u kvalifikacijama za Ligu šampiona". 

U kojoj formaciji igra Vardar?

"Bivši makedonski reprezentativac, 40-godišnji Aleksandar Vasovski je mlad i perspektivan trener sa bogatim igračkim iskustvom iz Nemačke, gde je nastupao kao štoper za Ajntraht Frankfurt. U Vardaru je kroz zadnjih nekoliko godina postepeno napredovao preko rada u omladinskoj školi i mesta pomoćnog trenera do šefa stručnog štaba prve ekipe. Vardar igra brz i atraktivan fudbal, vrši presing i na protivničkoj polovini, a zna da bude strpljiv i da postepeno gradi napad i pored toga što što ima mlade fudbalere. Vardar uglavnom počinje mečeve sa trojicom štopera u formaciji 3-4-2-1, u kojoj igrači imaju obaveze u oba pravca i koja se lako transformiše u zavisnosti od potrebe, pa znaju da se postave i u 4-2-3-1 ili 4-4-2. To se pokazuje kao uspešno zato što Vardar ima najčvrstiju odbranu i drugi najefikasniji napad u prvenstvu ove sezone". 

Vardar je prvak Makedonije bio 10 puta, a poslednji 2017. godine. Klub iz Skoplja trenutno je na vodećoj poziciji u prvenstvu sa osam bodova više od drugoplasirane Škendije.