Fudbal

MONDO na pripremama Crvene zvezde: Šta smo videli i šta ćemo TEK videti!

Autor Jovan Terzić

Brža igra u staroj postavci na terenu, ali sa novim zadacima i potencijalno novim junacima, Nikoliću i Gavriću. U Turskoj, naravno, nije sve bilo sjajno, pa tako trenera Stankovića pre debija očekuje rad na završnici i pronalaženju raspoloženog napadača.

Izvor: FK Crvena zvezda/Nikola Milić

Nešto manje od dve nedelje MONDO je bio sa Crvenom zvezdom u turskom Beleku i obaveštavao vas o dešavanjima na pripremama crveno-belih pod komandom novog trenera Dejana Stankovića.

Gledali smo treninge, kao i utakmice protiv Vardara (0:0), Ludogoreca (1:0), Celja (1:1) i Dunajske Strede (4:0).

Pored projektovane postave, naveli dobre i loše stvari, kao i gde postoji prostor za napredak.

Kroz te mečeve moglo se i zaključiti u kojih 11 fudbalera će Stanković imati najviše poverenja, bar u uvodnim mečevima drugog dela sezone.

Startnu postavu protiv Ludogoreca i Dunajske Strede činili su Borjan - Gobeljić, Degenek, Babić, Rodić - Jovančić, Petrović - Ben, Nikolić, Gavrić - Boaći.

Utisak je da će oni istrčati od prvog minuta i iduće subote na Banovom brdu protiv Čukaričkog, u prvoj takmičarskoj utakmici crveno-belih za 2020. godinu.

***
U 20 utakmica Superlige pod vođstvom Vladana Milojevića, Crvena zvezda je postizala 2,75 golova u proseku. Šampiona na putu ka odbrani titule očekuje još deset rundi drugog kruga i sedam plej-of mečeva sa rivalima iz gornjeg dela tabele.

Očekujete li da će ekipa od dolaska Dejana Stankovića biti efikasnija ili ne?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


***

DOBRE STVARI

Nova energija u timu, na koju su pojedinci odlično reagovali. Ben u formi, živnuli Babić i Jovančić. Poverenje mladim igračima Nikoliću i Gavriću. Brže kretanje lopte. Konstantno visok pritisak na odbranu rivala. Sigurna igra i pobede u najjačim proverama. Bez povreda ključnih igrača.

Nije Stanković menjao formaciju u odnosu na svog prethodnika Vladana Milojevića. Sistem 4-2-3-1 ostaće na snazi, mada je novi trener u nekoliko navrata tražio od igrača i da deliju u formaciji 3-5-2, u situacijama kada napadaju.

Glavno oružje srpskog šampiona biće visok presing na rivala, često i sa četvoricom pred protivničkim kaznenim prostorom, ne bi li ekipa što pre došla u posed lopte i tako diktirala tempo.

"Protiv Ludogoreca smo naterali rivala da 80 odsto svojih akcija započinje ispucavanjem lopte, što je sjajno", zadovoljno je konstatovao Stanković sumirajući utiske priprema u Turskoj.

Kada ekipa napada, Stankovićeva ideja je da Marko Gobeljić ide visoko napred po desnom boku, dok Milan Rodić ostaje na svojoj polovini da pomaže štoperima. Gobeljićevo pomeranje napred omogućava Benu da ulazi u sredinu i igra praktično centarfora, dok je Ričmond Boaći tu da zbunjuje i otežava posao protivničkim defanzivcima kao takozvana "lažna devetka".

Vrlo dobro je to funkcionisalo u duelima sa Ludogorecom i Dunajskom Stredom, ali videćemo hoće li tako biti i protiv superligaša koji se budu isključivo branili u susretima sa Zvezdom.

Za njih Stanković ima i "plan B" - klince pune energije i željne dokazivanja.

Njegoš Petrović je dobio slobodu da se često priključuje napadačima i, kad god ima priliku, šutira sa distance, a veliko trenerovo poverenje, zasad, imaju Veljko Nikolić i Željko Gavrić.

Pokazali su u pripremnim utakmicama da nemaju strah ili tremu zbog nedostatka iskustva, a u Zvezdi se nadaju da će tako biti i kada se od njih budu očekivali bodovi. 



LOŠE STVARI

Povreda Sanoga, koji je tek stigao. I dalje neubedljiva letošnja pojačanja Tomane i Garsija, kao i Ivanić i Pavkov. Utisak da su igrači koji nisu u prvom planu demotivisani. Bez prodaje ili pozajmice Žandera, Kanjasa i Van La Pare koji su odstranjeni iz tima. Bez prodaje jednog od trojice napadača.

Pored uvođenja mladih u tim, Stanković je uspeo i da oživi Srđana Babića i Dušana Jovančića. Obojica deluju mnogo svežije i sigurnije na terenu nego u prethodnih šest meseci. U slučaju štopera i duže.

U prvom delu sezone Zvezdina igra je uglavnom zavisila od Marka Marina koji se često vraćao nazad po loptu i onda sa svoje polovine započinjao akcije, čime je trošio veliku energiju. Uvođenjem levonogog Babića, Milan Borjan sada ima opciju više kada vraća loptu u igru, a tek ako su on i Degenek pokriveni, onda se u sredini nudi Dušan Jovančić, koji potom brzo šalje loptu dalje napred.

Zvezda je ove sezone igrala Ligu šampiona i na zimsku pauzu otišla sa 11 bodova više od drugoplasiranog Partizana, pa je glupo reći da joj je bila neophodna promena, ali činjenica je da je Dejan Stanković doneo novu energiju timu, koju su pojedini igrači sjajno prihvatili.

Ostaje da vidimo kako će sve to izgledati u takmičarskim utakmicama.