Fudbal

Bivši Vojvodinin šef struke tvrdi: Milošević predodređen za velikog trenera

Izvor mondo.ba

Zoran Marić Džimi sada radi u Krupi, ali i dalje prati dešavanja u srpskom fudbalu.

Izvor: MN Press

Dugo je bio trener Vojvodine, sedeo je na klupi prvog tima i radio u mlađim kategorijama novosadskog kluba. Predvodio je i Spartak iz Subotice, Proleter iz Novog Sada i Novi Pazar, ali je vojvodina, u kojoj je proveo i deo igračke karijere, ''njegov'' klub.

Kao selektor reprezentacije Srbije do 19 godina beležio je sjajne rezultate i uspevao da stvori neka imena koja i danas znače mnogo u svetskom fudbalu. Zoran Marić, ili poznatije Džimi, trenutno radi u Krupi i prati srpski fudbal.

Nekadašnji napadač Novog Sada, Vojvodine, Selte i Kompostele pred sobom iza zadatak da izbori plasman u Premijer ligu BiH. Da li će to uspesi u drugom delu sezone, ostaje da vidimo, a novinar Monda je u Medulinu popričao sa iskusnim strategom.

Bilo je reči o svemu, fudbalu u BiH, Dušanu Tadiću, Crvenoj zvezdi i Partizanu, ali i mladim kolegama koji sede na klupama beogradskih timova. najbolje delove zanimljivog razgovora prenosimo vam od kolega iz Banjaluke.

Nakon razgovora o mladoj reprezentaciji, u kojoj je trenirao Spajića, Mitrovića, Radoju i ostale, Džimi se prisetio još nekih fudbalera sa kojima je radio. Tako je priča otišla ka Dušanu Tadiću, jednom od najvećih projekata u istoriji Vojvodine.

"On je odmalena, trenirao sam ga još kao kadeta, izdvajao po izuzetnom pregledu igre. On je brže i lakše video ono što drugi nisu mogli da vide. I to je danas njegova najveća odlika. A usput je da to što vidi i da realizuje. On je relativno brzo otišao iz naše zemlje, a kada uzmem taj finansijski momenat koji je bio vrlo dobar u Sautemptonu, gde je proveo puno godina, taj način igre nije eksploatisao njegov potencijal iznutra. Tu je bilo jako puno trke, on je bio opterećen u defanzivi i on iz te igre nije mogao da pokazuje svoj najveći kvalitet i talenat. To je kvalitet koji pravi razliku, a onda ste predodređeni za velike klubove“, ocenio je Marić.

Godinama je omlaidnska škola bila najjači adut crveno-belih iz Novog Sada, a njen važan deo je bio i Marić. To je bio veliki projekat od kog Novosađani i danas nisu odustali i na koji se često oslanjaju.

"Vojvodina je nekako i dalje verna svom konceptu oslanjanju na igrače iz sopstvenog pogona i na mlade. To je jako teško ako želite da ostvarite i ovaj drugi cilj. Taj balans je jako težak, nije lak za sprovesti i klubovi se adaptiraju svemu. Mislim da generalno srpski fudbal mora da se oslanja na mlade igrače. Meni je žao da čujem da odlaze poput Ilića, to je prerano. Moraju da stasaju, da se promovišu kroz svoje klubove, da izađu u izlog. Recimo da je neki model Dinama za nas prihvatljiv“, ističe šef stručnog štaba Krupe.

Nakon Vojvodine, na red je došao i Partizan koji je prethodnih godina promenio nekoliko trenera, da bi se, čini se, stabilizovao sa Savom Miloševićem. Marić za njega govori biranim rečima.

"Kad god cilj prevaziđe realan kapacitet igračkog kadra imamo realan problem. Prvi će da strada trener. Ono što moram da kažem, a jeste evidentno, je da Savo, bez obzira što nije imao prethodno trenersko iskustvo, pokazao za vrlo kratko vreme da je vrlo sposoban i kvalitetan trener. To se vidi kroz njegov rukopis, način igre, način razmišljanja, odnos, ponašanje i izjave. On je predodređen za velikog trenera, kao što je i Milojević. Ostali moraju još da se dokažu“, istakao je Marić.

Zatim i reč-dve o Crvenoj zvezdi. Umesto Milojevića, ekipu Crvene zvezde sada vodi Dejan Stanković.

"Teško je ponoviti to što je uradio Miloje. Ako ćemo meriti kroz sve to što je uradio Miloje, ako napravi lošije onda će imati veliki problem. Ali verujem da je veliki čovek, jer samo velike osobe mogu da budu veliki igrači, ne bih volio da ga potroše. Verujem da će imati znanje i kapacitet da pokaže da može. Ljudi koji vode Zvezdu moraju da imaju strpljenja ako će da podmlađuju tim i daju šansu igračima iz omladinske škole“, zaključio je Marić na krjau razgovora za MONDO.

Intervju naših kolega iz Banjaluke sa Zoranom Džimijem Marićem u celosti pročitajte na linku.