Fudbal

Navijači Intera ''peckaju'' gradskog rivala - lekcijom iz istorije

Izvor mondo.rs

Ko kaže da navijačka scena ne može da nam ponudi lekcije iz istorijskih udžbenika?

Izvor: MONDO/D. Jauković

Igra se ''Derbi dela Madonina'', meč koji je mnogo više od gradskog derbija Milana. Ove sezone se samo jedan od milanskih timova bori za titulu u Italiji, ali to ne umanjuje njegov značaj.

Veličinu ovih klubova i meča koji će se odigrati na zajedničkom stadionu svi znaju. Navijači Intera, sa druge strane, smatraju da fanovi Milana nisu upoznati sa istorijom, pa su se ponudili da im objasne ''neke stvari''.

Radi se o transparentu koji je večeras ugledao svetlost dana, ili reflektora, pošto se utakmica igra u večernjem terminu. Najvatrenije pristalice Intera su u nekoliko redova ispisale poruku najvećem protivniku.

U centru pažnje je katolički svetac Ambrozije Milanski, jedan od zaštitnih znakova grada i čovek po kom jedna od bazilika u gradu nosi ime. Po legendi, on je zmijskim repom ubio đavola.


''U vašoj blasfemičnoj legendi nešto je pogrešno. Istorija ovog grada nas je naučila da je Sveti ambrozije repom zmije ubio đavola'', piše na transparentu koji je razvijen.

Zmija, čiji simboli i krase pomenutu baziliku, zaštitni je znak Intera. Sećamo se da su pre nekoliko godina nosili taj motiv na svojim dresovima, dok je đavo simbol najvećeg rivala u gradu, fudbalera Milana.

Ekipa Intera igra gradski derbi kako bi se izjednačila sa ekipom Juventusa, dok bi Milan mogao da stigne šeste pozicije ukoliko pobedi u gradskom derbiju.