Fudbal

POVRATAK SUPERLIGE (4): Zvezda "viđena" sa titulom, Čuka i TSC žele Evropu

Autori Jovan Terzić Nebojša Marković Izvor mondo.rs

Poslednji tekst iz serijala o najavi prolećnog dela prvenstva u nacionalnom šampionatu. Evo šta su ove zime učinili Spartak, TSC Bačka Topola, Crvena zvezda i Čukarički.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

I to je to. Došli smo do samog kraja serijala o povratku Superlige i najavi prolećnog dela prvenstva. Prvo kolo u 2020. godini je za nešto više od 24 sata od trenutka objavljivanja ovog teksta i vreme je da sumiramo učinjeno u poslednja četiri tima po azbučnom redu.

Kolega Dušan Ninković vas je u četvrtak "pripremio" pričom o Proleteru i "radničkom trojstvu" Rad-Radnik-Radnički. Sada je vreme da se okrenemo timovima koji se svi nalaze u gornjoj polovini tabele, a od koja čak tri imaju ozbiljne planove za ovo proleće.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Spartak Subotica

Izvor: MN Press

Trener Spartaka Vladimir Gaćinović započeo je zimske pripreme sa verovatno većom glavoboljom nego ostali superligaški treneri. I ne zbog velikog broja povreda ili nečeg sličnog, već jednostavno - niko nije imao veći tim od njega. A Spartak je na prozivci imao 42 fudbalera!

U Spartak je tokom zime došlo pet igrača, a isto toliko ih je i otišlo. Subotičani će sigurno najzadovoljniji biti povratkom NemanjeNikolića u klub, doduše na pozajmicu iz Partizana. On se među crno-belima nije najbolje snašao i u Spartaku će moći više da pomogne.

Da Subotičani vole da sarađuju sa Partizanom pokazali su i sa dva nova dolaska. Levo krilo je pojačao 20-godišnji Strahinja Jovanović, dok je iz omladinskog pogona crno-belih došao Nikša Vujanović, takođe krilo, samo na suprotnom boku.

Milan Milanović je pristigao iz Novog Pazara da doda čvrstine u vezni red, dok je golman FilipDujmović pozajmljen od Mladosti iz Kaknja (BiH).

Izvor: MN Press

Kada se uzme da su tim napustili iskusni napadač NemanjaObradović (Mađarska). nešto mlađi FilipJović i Filip Damnjanović, kao i LukaCucin (bio na pozajmici iz Partizana), dobije se jasna slika da su promene u timu uglavnom bile "igrač za igrača".

Veliki broj fudbalera u prvom timu je rezultirao da Gaćinovićeva ekipa odigra zaista veliki broj prijateljskih mečeva. Bilo ih je čak devet u 17 dana, a kako je vreme odmicalo, tako su i rezultati bili bolji. Na kraju je Spartak pripreme završio sa tri pobede, protiv Vorskle iz Ukrajine, rezervnog tima Zenita iz Sankt Peterburga i kineskog Žedžijanga.

Okosnica je ekipe je i dalje ista. Tekijaški, Otašević i Dunđerski su deo poslednje "četvorke", MilanMarčić je siguran starter na sredini terena, ali biće interesantno videti u kolikoj meri će Nikolić biti motivisan po povratku u klub i kakav će učinak ostvariti.

Spartak je trenutno osmi na tabeli i posle narednih 10 kola želeće da u najgorem slučaju bar tu i ostanu. Ovaj tim je pokazao kvalitet za gornju polovinu i uglavnom bio siguran protiv timova iz donjeg dela tabele. Ipak na startu proleća će imati prave izazove - Radnički Niš, Voždovac i Mladost Lučane.

Odrade li dobar posao na tim mečevima, biće jednom nogom u plej-ofu.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

TSC Bačka Topola

Izvor: MN Press

Ekipa iz Bačke Topole je najprijatnije iznenađenje u ovoj sezoni. Sveže pristigli iz Prve lige Srbije, igrači TSC-a su odmah pokazali da nisu došli na "žurku" da budu posmatrači, već da hoće da se ozbiljno zabave. I išlo im je neverovatno dobro, toliko da su neretko boravili na prvom, a još više i na drugom mestu Superlige.

Kada je entuzijazam igranjem u Superligi malo splasnuo i kada su njihovi rezultati počeli da bivaju realniji, TSC jeste počeo da blago pada na tabeli, ali nije to ništa što bi se moglo nazvati problemom. Posle 20 kola, TSC je na petom mestu, na četiri boda od četvrtog i šest bodova od trećeg mesta. Kako su i sami najavili, cilj u drugom delu sezone je izlazak na evropsku scenu.

Da ekipa Zoltana Saba već ima "skockan" tim pokazuje i TSC-ovo poslovanje ove zime. Glavno pojačanje je ĐuroZec, iskusno krilo koji je stigao iz Napretka, da pripomogne NenadaLukića i VladimiraSilađija u završnoj trećini terena. Jedino drugo pojačanje je 21-godišnji Vasilije Đurić iz Sinđelića, koji je bio i strelac gola meseca u Prvoj ligi Srbije.

Izvor: MN Press

Tri igrača su napustila tim i neće Bačka Topola mnogo žaliti za njima. Razlog je taj što ni RobertPinter, ni Vladimir Branković, ni Ersan Rovčanin nisu igrali tokom jeseni. Stoga se može reći da je "koncentracija" kvaliteta u timu sada veća nego jesenas, a Đuro Zec bi u napadu mogao da donese novu svežinu. U Napretku je zabeležio četiri gola i četiri asistencije na 19 utakmica.

Pripreme su odrađene odlično, barem prema rezultatima koje smo videli. Jedino su Spartak (1:1) i Voždovac (3:3) uspevali da zaustave TSC tokom zime, dok su padali redom Dnjepar 1, Vardar, Tuzla siti i Sonderjiske.

Kako stvari stoje, valjalo bi od Sabove ekipe ponovo očekivati 4-4-2 sa dva krila i dva zadnja vezna. Ovaj sistem ga je odlično služio tokom jesenjeg dela prvenstva. TSC je praktično siguran u plej-ofu, gde ga svi već vide, ali njihova želja za plasman u Evropu biće ozbiljan izazov.

Hoće li nas TSC ponovo sve iznenaditi?

Crvena zvezda

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Branilac trofeja je na zimsku pauzu otišao sa velikih 11 bodova prednosti i na dobrom je putu da osvoji treću uzastopnu titulu prvaka Srbije. Neko bi rekao da crveno-bele čeka rutinsko odrađivanje posla, međutim, pitanje je hoće li biti baš tako.

Zvezda je u zimskoj pauzi promenila trenera, dovela samo jednog igrača (koji se u međuvremenu povredio), a prodala najboljeg.

Najveća pažnja biće posvećena Dejanu Stankoviću, koji je preuzeo tim od Vladana Milojevića i uhvatio se u koštac sa ogromnim izazovom.

Uz minimalno trenersko iskustvo - kao član stručnog štaba AndreeStramaćonija - novi Zvezdin strateg pokušaće da nastavi uspešan put koji je utabao Milojević u prethodne dve i po sezone osvajanjem titula, šesnaestinom finala Lige Evrope i dvostrukim uzastopnim plasmanom u Ligu šampiona.

Izvor: MN Press

Dolaskom Stankovića skrajnut je trio stranaca koji su letos dovedeni da prave razliku na terenu, ali nisu bili ni približno tome. Kanjas, Žander i Van La Para nisu u planovima novog trenera, dok su Garsija i Tomane trenutno zakucani za klupu, kao i Mirko Ivanić koji nikako da se vrati na nivo igara iz Vojvodine i BATE Borisova.

Doskorašnji omladinci Veljko Nikolić i ŽeljkoGavrić nametnuli su se dobrim igrama u pripremnim utakmicama i najavljeno je da ih čeka značajna minutaža u nastavku borbe za bodove.

Od prvopomenutog se očekuje da nasledi ulogu Marka Marina, koji je iznenadio odlaskom u Saudijsku Arabiju, dok će drugi delovati po levom krilu, pre AlekseVukanovića, VeljkaSimića, povremeno MateaGarsije i drugih koji su u prvom delu sezone dobijali priliku na toj poziciji.

Što se tiče kupovine igrača, crveno-beli nisu bili posebno aktivni ove zime. Doveden je samo defanzivni vezista Seku Sanogo, koji se po odlasku iz Jang bojsa nije naigrao u Al Itihadu, ali se brzo i povredio, pa je pitanje kada će uopšte debitovati za Zvezdu. Uskoro sigurno neće...

Dobre partije Zvezde protiv Ludogoreca (1:0) i Dunajske Strede (4:0), u kojima je Stanković izveo očekivanu startnu postavu za duel sa Čukaričkim u subotu na Banovom brdu, bude optimizam kod navijača.

Hoće li visok presing, brz protok lopte i česti prodori bo bokovima biti na delu i kada počne borba za bodove, saznaćemo uskoro.

Crveno-bele posle Čukaričkog čekaju dueli sa Vojvodinom kod kuće i Inđijom u gostima, a onda već 1. marta na "Marakanu" dolazi drugoplasirani Partizan.

Ta utakmica mogla bi i da reši pitanje šampiona.

Čukarički

Izvor: MN Press

Kada imate tako mladu ekipu kao Čukarički, onda ste često mnogima simpatični. Isto tako, neretko su izuzetno mladi timovi skloni velikim oscilacijama u igri i rezultatima. Ova druga konstatacija nipošto ne ide uz Čukarički i sve zasluge za to idu Aleksandru Veselinoviću.

Trener "Brđana" ove sezone vodi ekipu prosečne starosti 24 godine, ali na terenu je često veliki broj tinejdžera. Uprkos tome, njegova ekipa je četvrta na tabeli, sa realnim šansama za izlazak u Evropu, a nestvarna je činjenica da su na čak devet utakmica meč završavali bez primljenog gola. Sada ih očekuje burno proleće i glavna bitka za ostvarivanje ciljeva.

Za to su se pripremili na sebi svojstven način. Glavna priča tokom zime je bila konačni potpis Slobodana Tedića za Mančester siti u transferu vrednom 3.000.000 evra (koji se pritom vratio na pozajmicu do kraja sezone), dok su dolasci na Banovo brdo bili mešavina očekivanog i neočekivanog.

Luka Zorić je mladi fudbaler koji može da pokrije više pozicija - prednji i zadnji vezni, a nekada je bio i levi bek. On je još jedan igrač IMT-a koji je stigao u Čukarički, posle odličnog golmana Đorđa Petrovića prošlog leta i Stefana Kovača u januaru 2019.

Vinsent Eze je pridošlica iz Vojvodine. On ima dovoljno iskustva i poznaje Superligu, a i solidno se pokazao prošle jeseni. Njegova uloga će biti da malo skine teret sa pleća mlađih igrača, ali i donese nešto novo.

"Verujem da će nam u našem sistemu rada i igre dosta pomoći i da ćemo njegovim kvalitetima dobiti na raznovrsnosti u igri, pošto možemo da ga koristimo na više pozicija u ofanzivnom delu tima", rekao je trener Veselinović povodom njegovog dolaska.

Eze je rekao da je oduševljen dobijanjem šanse u "Čuki" i ta nova energija bi mogla da se pokaže vrednom.

Mladi Milan Savić je novo krilo koji je kao slobodan igrač došao nakon perioda provedenog u Mehelenu, a najveće iznenađenje stiglo je na kraju prelaznog roka. Čukarički je pojačao Kolumbijac i to na pozajmicu iz Atletiko Nasionala. Dilan Ortiz ima 19 godina i imajući u vidu da nije poznat ovdašnjoj javnosti, biće interesantno videti kako se mladi napadač snalazi u Srbiji.

Nekolicina igrača koja nije uspela da se nametne, ove zime je napustila klub. Neki su bili pozajmljivani, a neki su dobili ispisnice, pa tako u Čukaričkom tokom proleća nećemo gledati Marka Sarića i BojicuNikčevića (Radnički Pirot), Luku Lukovića (Javor), Kostu Aleksića (Napredak), Minka Pitersa (Volendam), Viktora Lukića i Đorđa Šoševića (raskid saradnje).

A lako bi moglo da se desi da Čukarički ostane i bez prvog strelca! Luka Stojanović je od nedavno na meti Čikago Fajera, člana MLS lige, a prema pisanjima od četvrtka, takav transfer nije nerealan.

Stojanović je postigao 12 golova u svim takmičenjima u prvom delu sezone, više nego ijedan igrač Čukaričkog i njegov odlazak bi bio udarac za Veselinovićevu ekipu, koliko god da bi finansijski on mnogo značio klubu.

Imajući u vidu da je prelazni rok završen, Stojanović ne bi mogao da bude zamenjen novim pojačanjem. To bi bio izazov za "brđane", ali pitanje je i koliko ofanzivni vezista može da propusti ovakvu priliku i odlazak u Ameriku.

Čukarički je na pripremama beležio slabe rezultate, ali hrabri da su imali i solidne provere u vidu Ufe, Čeških Budejovica, Trenčina i Urala. Ništa od toga nije parametar za proleće koje ih očekuje, a od Veselinovićevog tima ponovo očekujemo uzbudljiv fudbal i novu afirmaciju mladih fudbalera.

Izlazak na evropsku scenu bio bi prigodna nagrada.