Fudbal

"Globtroter" Maslać se uželeo srpskog fudbala, cilj Radničkog je Evropa

Autor Pavle Knežević

Bilo je ranije priča da bi visoki štoper mogao da završi u nekom od "večitih" ili Španiji, ali je on obišao "pola Evrope", da bi se na kraju vratio u srpski fudbal, iz razloga koje ne čujemo često...

Izvor: Mondo/ Pavle Knežević

Novosađanin Mario Maslać jedan je od onih igrača za koje se uvek mislilo da je mogao više, da je spadao pod fudbalski stereotip "veliki talenat – luda glava".

Igrao je u Veterniku, Borcu iz Čačka, Vojvodini, a posle Srbije je nastupao u Hrvatskoj, Letoniji, Kipru, Severnoj Makedoniji...Ove polusezone se vratio u srpski fudbal, u niški Radnički, sa kojim će probati da izbori Evropu.

Sa 29 godina svakako ne može da se kaže da je star fudbaler, ali kad se u obzir uzme da je počeo sa nepunih 18, jasno je koliko iskustvo ima. Da li je mogao da uradi više za ovih 11 i po godina u seniorskom fudbalu?

"Možda sam mogao malo više, ali zadovoljan sam svojom karijerom. Naravno, uvek može bolje i više, ali zadovoljan sam, promenio sam dosta zemalja, uvek sam davao maksimum gde sam igrao. Dugo sam se zadržao u Srbiji, baš predugo. Obično igrači odu prebrzo, a ja sam se dugo zadržao, a jako mlad krenuo. Tako da je bilo uspona i padova, vratio sam se u zemlju posle tri i po godine", rekao je Maslać za MONDO u Nišu pred početak prolećnog dela sezone, uz neočekivano objašnjenje.

"Uželeo sam se srpskog fudbala i naše scene. Da napravimo neki rezultat, pa da krenemo dalje", kaže visoki štoper.

Frazu "uželeo sam se srpskog fudbala" stvarno čujemo...pa, retko blago rečeno. Možda je "nikad" tačnija reč, ali Maslać odmahuje glavom na tu konstataciju.

"Srbija k'o Srbija. Možemo mi da pričamo šta god hoćemo, ali kod nas se igra dosta dobar fudbal, za razliku od nekih zemalja gde sam ja bio i generalno. Finansije jesu druga stvar, ali fudbal kao fudbal jeste na zavidnom nivou što se tiče nekih drugih zemalja", odgovara on.

Dok si bio u Borcu i posle u Vojvodini, pričalo se da te traže i Crvena zvezda i Partizan, pa i neki španski klubovi. Ipak, ništa od tih transfera nije bilo…

"Sad kad svedem crtu, normalno da je propuštena prilika. Nisam došao tu gde je možda trebalo da budem u to vreme. U tim godinama kada sam bio mlad i perspektivan i na tom nivou igranja svake nedelje i toliko utakmica iza mene i kapiten kluba koji je bio u vrhu srpskog fudbala, trebalo je da se tada desi neki transfer", odgovara igrač.

"Zašto nije došlo do tih transfera, to može da se priča. Od kluba do menadžera, ali prevashodno mislim da klub nije mene puštao. Bio sam vezan ugovorom, a njih nije zadovoljavala ta ponuda koju sam dobijao, to znam. A druga stvar, da mi je tu bilo mesto - možda bih bio tamo", dodaje Maslać uz osmeh.

Sa tim velikim iskustvom, kad pogledaš ovaj sastav, kako ti deluju mogućnosti Radničkog?

"Sa Kosanovićem sam ranije sarađivao, znam za njega ceo svoj život, njegovo sam dete iz grada. Druga stvar, dosta iskusnih igrača je došlo, mislim, kao ja – ne stari, ali iskusni. Mi smo u godinama u kojima možemo još da napravimo nešto, a ne moramo i ništa. Svi smo došli, svi imamo cilj, da izvedemo Radnički, a potom možda i naše karijere ako možemo", rekao je Maslać.

Što se tiče same igre…

"Odradili smo te pripreme, a što se tiče igre, mislim da treba da opravdamo naša imena, ništa više. Samo da opravdamo to što jesmo, to što smo bili i kakav kvalitet imamo i mislim da će sve to biti super", odgovara on.

A šta je to tačno "super"? Koji je cilj Radničkog, koji trenutno zaostaje osam bodova za četvrtim mestom, poslednjim koje vodi u Evropu?

"Realno je da se domognemo Evrope, kako kroz prvenstvo, tako i kroz kup. Možemo da uspemo u kupu. Ja sam sa Borcem iz Čačka došao do završnice, takvo je takmičenje da može da se namesti sve i da prođeš do kraja", ocenio je Mario Maslać.

Radnički prolećni deo polusezone počinje u nedelju u 16 sati, utakmicom protiv Spartaka u Subotici.