Fudbal

Da li se Menhengladbahu ponavljaju "lude sedamdesete"?

Izvor mondo.ba

Sedamdesetih godina 20. veka Borusija Menhengladbah je osvojila pet titula šampiona Nemačke, a posle 43 godine ponovo su u trci za "salatarom".

Izvor: Jörg Schüler/Bongarts

Borusija iz Menhengladbaha je sedamdesetih bila najmoćniji tim u Bundesligi i jedan od najboljih u Evropi što dokazuje pet "salatara" i dva osvojena Kupa UEFA uz dva izgubljena finala, kao i jedno finale u tadašnjem Kupu evropskih šampiona.

"Koltovi" ili "ždrepci" kako im zvanično glasi nadimak, bili su u tom periodu ono što je Bajern danas.

Međutim, poslednju titulu su osvojili 1977. i posle 43 godine posta ponovo se rađaju šampionske ambicije Borusije, koja je u subotu deklasirala Fortunu u Dizeldorfu i stigla na samo tri boda razlike u odnosu na vodeći RB Lajpcig. Uz sve to, izabranici Marka Rosea imaju i jednu utakmicu manje.

FORTUNA DIZELDORF - BORUSIJA MENHENGLADBAH 1:4 (1:1)

Za renesansu G'ladbaha ove sezone jedan od najzaslužnijih je francuski vezista Markus Tiram, koji je sa dve asistencije bio centralna figura i večerašnje 13. pobede uz dvostrukog strijelca Larsa Štindla.

"Koltovi" su poveli u 22. minutu kada je Tiram povukao loptu u kontranapad po desnoj strani, prevario je potom dvojicu domaćih igrača i uposlio Jonasa Hofmana, koji je sa sedam-osam metara iskosa pogodio suprotan ugao.

Uzvratio je domaćin sedam minuta kasnije posle duge lopte Ajhana Kana prema Eriku Tomiju, koji je primanjem lopte izbacio iz ravnoteže protivnika, a onda u padu poslao loptu pod prečku - 1:1.

Početkom nastavka, posle akcije iz udžbenika - Tiram je izbegao ofsajd zamku, ispred golmana prosledio do Larsa Štindla, kojem nije bilo teško da loptu prosledi u praznu mrežu - 1:2.

Štindl je svoj drugi gol na meču postigao u 79. minutu kada je majstorski reagovao na asistenciju Denisa Zakarije i pogodio same rašlje, da bi tačku na ubedljivu pobjedu "koltova" tri minuta kasnije stavio Florijan Nojhaus.

POGLEDAJTE REZULTATE I TABELU BUNDESLIGE!