Fudbal

Slučaj Marka Grujića: 327 minuta za 4 godine, a poskupeo 5 puta!

Izvor mondo.rs

U jeku kampanje #Mbappe2020, Liverpul je procenio Srbina na oko 30 miliona evra.

Prošlo je tačno 806 dana od kada je Marko Grujić odigrao poslednju, 14. utakmicu za Liverpul.

Posle sedam minuta u pobedi nad Arsenalom na "Enfildu" od 4:0 i osam minuta u porazu od Totenhema na "Vembliju" od 4:1, menadžer tada petoplasiranih "redsa" Jirgen Klop uveo je mladog srpskog vezistu na teren pet minuta pre kraja utakmice u Brajtonu pri rezultatu 1:5.

Već u januaru, Grujić je prosleđen na šestomesečnu pozajmicu u Kardif, gde se fino naigrao fudbala, a onda je na Mersisajdu procenjeno da je privremena selidba u Berlin najbolja opcija za dalji razvoj momka dovedenog kao 19-godišnjaka sa kapitenskom trakom Crvene zvezde za rekordnih sedam miliona evra.


Ispostavilo se da vižljasti vezista nije ostao sezonu, već dve na pozajmici u Herti, u čijem dresu je do danas postigao osam golova uz tri asistencije na 44 utakmica i naveo tadašnjeg trenera Pala Dardaija da ga proglasi "najboljim vezistom sa kojim je sarađivao u karijeri".

U pauzi između dve pozajmice koje je klub sa "Olimpijaštadiona" plaćao milion, odnosno dva miliona evra, Grujić je promenio menadžera, produžio ugovor sa Liverpulom na još dve sezone, do juna 2023, učestvovao na Svetskom prvenstvu u Rusiji, bio sklonjen iz mlade i seniorske reprezentacije Srbije pod nerazjašnjenim okolnostima i…

...dve godine, dva meseca i 14 dana od poslednje utakmice u dresu aktuelnog šampiona Evrope ponovo postao tema na Mersisajdu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


Ostrvski mediji naveli su Grujića kao jednog od igrača na kom Liverpul namerava da zaradi narednog juna u pripremi budžeta za "taj" transfer, koji će promeniti sve i uveliko nepobedivu Klopovu postavu učiniti još opasnijom.

Navodno, radi se o kampanji #Mbappe2020, nezvaničnom agitovanju javnosti, veterana kluba i navijača (OK, i novog sponzora "Nike") za dolazak Kilijana Mbapea iz Pari sen Žermena - kluba koji sa zebnjom čeka presudu u slučaju koji UEFA već dugo vodi protiv "svetaca" zbog osnovanih sumnji o nelegalnom poslovanju i "finansijskom dopingu".

I izbačeni iz Evrope, poput kolega iz Mančester sitija, skupocene zvezde Pari sen Žermena neće biti jeftine na tržištu igrača, pa Liverpul kao finansijski najzdraviji engleski klub u poslednje tri godine svakako mora da razmišlja o alternativnim izvorima prihoda.

Na Grujićevoj prodaji, procenjeno je, moglo bi da se zaradi oko 30 miliona evra. To je pet puta više od sume za koju je 191 centimetara visoki Beograđanin stigao na "Enfild", iako je u naredne četiri godine proveo samo 327 minuta na terenu u crvenom dresu.

Tog 6. januara 2016. godine, Grujić je postao najskuplje plaćeni fudbaler u istoriji Crvene zvezde, koja je potom milion od sedam miliona evra zarade vratila Liverpulu za njegovu pozajmicu do kraja sezone.