Fudbal

Još nismo ni otišli na EURO, a u utorak saznajemo rivale u Ligi nacija

Izvor mondo.rs

"Orlovi" znaju u kom se šeširu nalaze pred žreb drugog izdanja novog UEFA takmičenja koje može da donese plasman na Mundijal u Kataru 2022. godine.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Uskoro nam se vraća Liga nacija! To divno takmičenje koje nas je ozbiljno zbunjivalo i nerviralo u prethodne dve godine, ponovo će se igrati na jesen 2020.

Već u utorak 3. marta saznaćemo sa koja tri rivala će Srbija odmeriti snage u septembru, oktobru i novembru. Važna je informacija da Liga nacija može da nas odvede na Svetsko prvenstvo 2022. godine!

Ali kako to obično biva sa ovim takmičenjem, stvari su vrlo komplikovane!

No, krenimo redom. Prvo od šešira.

Srbija je u drugom šeširu B divizije Lige nacija (nakon što smo osvojili prvo mesto u svojoj grupi u C diviziji u jesen 2018.) i neće moći da se sastane sa Škotskom, Norveškom i Finskom.

Norveška je naš rival u baražnom turniru za plasman na EURO 2020, dok bismo sa Škotskom mogli da se sastanemo u eventualnom finalu tog turnira, u Beogradu 31. marta, pod uslovom da savladamo Norvežane u Oslu pet dana ranije.

Iz prvog šešira, Srbija će moći da se sastane sa Rusijom, Austrijom, Velsom ili Češkom. Potencijalni rivali iz trećeg šešira su Slovačka, Turska, Republika Irska i Severna Irska. Poslednje četvrto mesto u toj grupi popuniće neko od sledeća četiri tima - Bugarska, Izrael, Mađarska, Rumunija.

Sastav A divizije Lige nacija

Portugal, Holandija, Engleska, Švajcarska
Belgija, Francuska, Španija, Italija
BiH, Ukrajina, Danska, Švedska
Hrvatska, Poljska, Nemačka i Island

Pobednici svake grupe preseliće se u A diviziju u trećem izdanju Lige nacija, koje će se igrati tek za dve i po godine. No, važnije da je za Srbiju vrlo važno da napravi dobar rezultat u ovom takmičenju, jer će plasman na Mundijal u Kataru biti nezgodan.

U kvalifikacijama za SP 2022. će timovi biti podeljeni u 10 grupa i samo će pobednici ići direktno na to takmičenje. Za preostala tri mesta će konkurisati čak 12 ekipa!

Deset od tih 12 biće drugoplasirani u kvalifikacionim grupama, dok će DVE najbolje selekcije iz Lige nacija koje NE završe na prva dva mesta u svojim kvalifikacionim grupama ići u taj baraž. Dakle, tu neće biti onih najboljih selekcija, jer će oni već obezbediti svoje mesto ili u baražu ili na završnom turniru.

Onda će se igrati tri turnira sa po četiri tima, na isti način kao što će to biti slučaj ovog marta sa baražom za EURO 2020 i samo će pobednici turnira otići na Svetsko prvenstvo.

Da, vrlo je komplikovano, ali Liga nacija može da bude vrlo korisna.

Kad smo kod toga, da vidimo prvo hoćemo li se kvalifikovati na Evropsko prvenstvo...